szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ferencvárosi polgármester elmegy a beszélgetésre, de "sok jóra nem számít".

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Palkovics László meghívta Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert a Diákváros projekt megvalósításával és a Fudan Egyetem elhelyezésével kapcsolatos május 17-ei egyeztetésre – tudta meg az atv.hu.

IX. kerület polgármestere azt mondta a portálnak, hogy elmegy az egyeztetésre, de “sok jóra nem számít”. Azt várta volna, hogy a döntéselőkészítésbe is bevonják őket.

Baranyi az egyeztetésen szeretne információkat kapni a Fudan pontos helyszínéről, arról, hogy a Diákvárosban csak állami területen hogyan fér el a Fudan. Szintén szeretne tájékozódni az üzleti tervről, és hogy “mennyit tesz be a projektbe a magyar állam pontosan, és Kína", de arról is, hogy hogyan és miből térül meg a beruházás.

Korábban kiderült, hogy a Fudan Hungary Egyetemet a kormány a Diákváros területére tervezi. Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely népszavazást helyezett kilátásba a Fudan miatt. Palkovics László innovációs miniszter, aki a Diákváros–Fudan projektért felelős miniszteri biztos is, hetekkel ezelőtt az atv.hu-nak azt nyilatkozta, tárgyalni akar Karácsonnyal és Baranyival. Azt viszont nem hagyná, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésről, a miniszter szintén az ATV-nek mondta el a múlt héten, hogy kezdeményezni fogja, hogy a kormány kiemelt fejlesztési beruházássá minősítse a Fudan Egyetem budapesti campusának építését, ebben az esetben viszont nem lehetne kiírni a referendumot.

Eddig arról volt szó, hogy a Fudan Egyetem által érintett terület egy része a főváros és a IX. kerület tulajdona, a két önkormányzat pedig tiltakozott a kínai egyetem odatelepítése ellen. A kormány állításával szemben nem hiszik el, hogy ez ne venne el a tervezett Diákváros területéből. Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette, hogy nem járul hozzá a beruházáshoz, amíg nem tisztázódik minden.

Egy múlt hét kedden közzétett kormányhatározat szerint a Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges részt úgy kell lehatárolni a Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől, hogy a kínai intézmény „megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!