szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester jelezte: jelen körülmények között nem járulnak hozzá a beruházáshoz.

„Lejárt a határidő, vagyis máig kellett volna válaszolnia a kormánynak arra az adatigénylési beadványomra, amellyel a kínai egyetem Magyarországra telepítésével összefüggő összes kormányzati előterjesztés nyilvánosságra hozatalát kértem. De a Miniszterelnökség közölte, majd 45 nap múlva válaszol a kérdésemre” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely. Jelezte: nem főpolgármesterként, hanem állampolgárként adta be az adatigénylést, mert minden egyes magyarnak joga van tudni, hogy „mire és milyen feltételekkel adósít el bennünket a kormány Kínának 500 milliárd forint értékben”.

Azt is írta, hogy egy dokumentum az ügyben mégis nyilvánosságra került, ám abban sincs sok köszönet. „Azon a napon, amikor a fideszes kormánytöbbség több ezer milliárd forintnyi közvagyont szervezett ki magánalapítványokba, a kormány a kínai Fudan Egyetemmel is megállapodást kötött. A megállapodás szövegét angolul adták közre. (Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a dokumentumot kiadják majd magyar nyelven is – a szerk.) Ebből kiderül, hogy ez az egyetem is persze közpénzből épül, hogy utána rögtön ez is magánalapítványba kerüljön.”

Lejárt a határidő, vagyis máig kellett volna válaszolnia a kormánynak arra az adatigénylési beadványomra, amellyel a...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. április 28., szerda

Megemlítette bejegyzésében a kínai felsőoktatási intézménnyel kapcsolatos amerikai aggodalmakat is, majd újra kijelentette: „a tízezer magyar fiatalnak elérhető lakhatást biztosító Diákvárosból egyetlen négyzetcentimétert sem adunk a kínai egyetem céljaira.

Ameddig a kormány nem teremti meg a beruházás minden részletének teljes nyilvánosságát, addig nincs is miről tárgyalnunk, vagyis a kínai egyetem építéséhez sem járulunk hozzá.”

Hozzátette: ragaszkodnak ahhoz is, hogy ne az adófizetők kárára, ne a budapestiek feje fölött hozzon ilyen súlyú döntéseket az állam vagyonát magánzsebekbe átjátszó kormány, vagyis döntsön helyi népszavazás a kínai egyetemről.

Diákváros a Fudan árnyékában: Budapest új városnegyede vagy Palkovics ékszerdoboza?

A Déli Városkapu Fürjes Balázs szerint Budapest aranytartaléka, ennek ellenére a Diákváros csak az elkaszált budapesti olimpia hagyatékaként épülhet meg itt. A Fudan Egyetem érkezése a kormány szerint nem veszélyezteti a projektet, az urbanisztikai tervek viszont másról árulkodnak, Palkovics kezébe kerülve pedig szinte teljesen átláthatatlan, milyen projekt valósul meg Dél-Pesten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!