szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Böröcz szerint csak az veheti majd meg áron alul az önkormányzati bérlakását, aki már legalább 5 éve bérlője annak. Bayer Zsoltnak és Rákay Philipnek így még két és fél évig fizetnie kellhet a 30-40 ezer forintos bérleti díjat.

Nem vereségnek tekinti Böröcz László fideszes parlamenti képviselő, hogy az önkormányzati bérlakások privatizációjáról szóló törvénymódosítás-javaslata már biztosan nem kerül az Országgyűlés elé az eredeti formájában – mondta el Böröcz az RTL Híradónak. De szomorú miatta – folytatta –, mert szerinte tízezrek lakhatását rendezhette volna a módosítás.

A javaslatot úgy módosítják majd, hogy kizárólag Budapest világörökségi védettségű területein legyen kötelező az önkormányzatoknak a piaci ár töredékéért eladniuk a lakásokat a bérlőknek. Ezzel azt a kritikát nem sikerült kivédenie a Fidesznek, mi szerint a bérlakás-privatizáció célja, hogy NER-közeli személyek olcsón jussanak lakáshoz a Budai Várban. Az RTL is erről kérdezte Böröczöt, aki azt mondta:

Sem Bajer Zsolt, sem Rákay Philip nem lesz jogosult megvásárolni a lakását.

A képviselő szerint amiatt, hogy a módosítás kizárólag a világörökségi területre fog koncentrálni, jobban figyelembe veszi majd az ilyen helyek sajátosságait. Így például lesz benne egy időkorlát is: csak az veheti meg az önkormányzattól áron alul a bérlakását, aki már legalább 5 éve bérlője annak.

Bayer Zsolt egyébként 2019 februárjának végén költözhetett a Várba. Így már csak 2,5 évig kényszerülne a nem egészen 32 ezer forintos lakbér fizetésére, mielőtt „rendezné a lakhatását” a törvény – feltéve, hogy azt úgy fogadja majd el a kormánypárti parlamenti többség, amilyennek most Böröcz leírta. Rákay Philip rosszabb helyzetben van, mert bár a köztévé volt vezérigazgatója már 2019 januárja óta bérlő a Várban, és így egy hónappal közelebb van a lakásvásárláshoz, ugyanakkor addig is 39 ezer forintot kénytelen kifizetni havonta a lakhatásáért.

A hvg.hu két éve térképre is vitte, hogy kik élnek még olyan közel az Orbán Viktor által ide költöztetett kormányközponthoz, hogy akár integethetnének is reggelente a munkába siető miniszterelnöknek.

Térképre vittük, hogyan vette be a NER a Budai Várat

Interaktív infografikán ábrázoltuk, hogyan vették be a főváros egyik legexkluzívabb részének számító Budai Várnegyedet a NER-hez közeli személyek és cégek. Sétálja végig velünk virtuálisan az újraértelmezett helyi nevezetességeket, és nézze meg, hol bérel lakást saját önkormányzatától a fideszes polgármester, innen merre található az ügyes trükközéssel szintén itt ingatlant szerző Bayer Zsolt, és kik élnek még olyan közel az Orbán Viktor által ide költöztetett kormányközponthoz, hogy akár integethetnének is reggelente a munkába siető miniszterelnöknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!