Tetszett a cikk?

Az önkormányzati bérlakásokat érintő lakástörvény-módosítás parlamenti tárgyalásával egy időben szólaltak fel lakhatási szervezetek képviselői. A változtatást semmilyen formában nem tartják elfogadhatónak.

Az Országgyűlésben elkezdődött a lakástörvény módosításának tárgyalása. A javaslatot a Fidesz képviselője, Böröcz László nyújtotta be, és az a lényege, hogy a bérlők kedvezményesen, a piaci ár legfeljebb 30 százalékáért vehetnék meg az önkormányzati bérlakásokat. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha megszavazzák az új törvényt, az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el. A módosítást fideszes polgármesterek is bírálták, azt sem Papp László debreceni, sem Cser-Palkovics András székesfehérvári, de a győri városvezető Dézsi Csaba András sem tartja jó ötletnek.

Közben Az atv.hu-t fideszes források arról tájékoztatták, hogy megegyezett a Fidesz-frakció és a kormány. Ez alapján

a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány – meghallgatva és megértve a frakció álláspontját – csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni

– közölték.

Politikai siker

– értékelte a Facebookon a kiszivárgott, még meg nem erősített információt a VIII. kerületi polgármester, Pikó András is. Azt is hozzátette azonban, hogy "tartsuk szárazon a puskaport".

Pikó az egyik résztvevője volt a parlamenti vitával egy időben, civil szervezetek képviselői által a Kossuth téren szervezett sajtótájékoztatónak is. Azt mondta, civilek és polgármesterek közös fellépése kellett ahhoz, hogy „a hatalom meghátráljon”. Az új javaslatot lex-Rákaynak, illetve lex-Bayernek nevezte, mivel a budai Várban bérelt ingatlanok kapcsán több botrány is kirobbant az elmúlt években. A hvg.hu is többször írt már arról, hogyan jutottak ingatlanhoz a Várban a közélet prominens alakjai. Írtunk arról, hogy Szijjártó barátja is rendkívül alacsony áron bérel lakást, ahogy arról is, hogy Palkovics László egy győri panelt adott a várbeli lakásáért cserébe. De van itt ingatlanja Bayer Zsoltnak és Rákay Philipnek is.

„Még mindig rablás” – utalt a polgármester arra, hogy noha eredményként tekint a sajtóban kiszivárgott változatra, azt támogatni ebben a formában sem tudja. Pikó András szerint a kormánynak fel kell vennie a kapcsolatot az érintett önkormányzatokkal, „tárgyalni kell”.

Szélsőséges megoldás

– jelentette ki Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület társelnöke a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a jogszabály módosításának ezt a formáját ő is elfogadhatatlannak tartja. Szerinte a képviselők álljanak elő olyan javaslattal, amely a fiatalok és a hátrányos helyzetűek lakáshoz jutását segíti.

Gosztonyi Géza, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a módosítás módosításáról megjelent sajtóhíreket úgy értékelte, hogy "a Parlamentet se veszi meg senki, a műemlék lakásokkal miért tennének kivételt?". Szerinte ha a törvényt ebben a formában fogadják el a képviselők, azzal „igazságtalan módon kerülnek előtérbe a tehetősebbek a szegényekkel szemben”.

A felszólalók azt mondták, hogy ha a jelenlegi formájában szavazzák meg az új törvényt, azzal arra kényszerítik az önkormányzatokat, hogy a tulajdonukban lévő lakásokat a piaci ár töredékéért adják el az ott lakóknak, ami szociális válsághoz vezet.

Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetője arról beszélt, hogy a parlament előtt lévő javaslat „minden szakmai alapot nélkülöz, nincs helye a parlament előtt egy ilyen törvénytervezetnek”. Az ügyvezető a többi felszólalóhoz hasonlóan a Parlament épülete előtt arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a tervezetet.

A módosító javaslatról leghamarabb június 14-én szavazhatnak a képviselők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!