szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan csak tudósok körében népszerű, tanulmányokban megvitatott témaként tekintenek a klímaváltozásra, amit a végén aztán úgyis megoldanak a szakemberek. Pedig egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy az emberiség úrrá tud lenni rajta. Az viszont teljesen biztos, hogy mindenkit érint, számszerűsíthetően.

Ha csak egyetlen fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, az 2-5 százalékkal növeli a halálesetek számát – többek között ez is kiderül a klímaváltozás hatásait modern formában bemutató, Under the Weather című oldalon.

Az Egészségügyi Világszervezet és a Meteorológiai Világszervezet közös jelentésére építő oldal négy területre koncentrál: a növekvő hőmérséklet, a növekvő erejű UV-sugárzás, az egyre több pollen és az egyre komolyabb légszennyezettség kerül sorra. Minimális angoltudással például az is kiderül az Under the Weather oldalon, hogy az utóbbi 40 évben, 7-8 évente megduplázódott a bőrrákos esetek száma. Míg 1970 és 1979 között 100 ezer főre 4,8 ilyen eset jutott, 2000 és 2009 közt már 30,8 volt ugyanez az érték.

©

A klímaváltozást is okozó tényezőkkel összefüggésben nő az asztmások száma is. Hogy számokban is kifejezzük a dolgot: az asztma évi 17,7 milliárd euróba kerül Európának, ebből 10 milliárd eurót tesz ki az asztmás betegek munkából való kiesése. És persze az életminőség romlásáról még nem is beszéltünk.

Ha a számok mellett vizuális formában is kíváncsi rá, milyen hatása lehet a globális felmelegedésnek a lakhelyére, itt megnézheti.
Gulácsi hosszabbított a Leipziggel

Gulácsi hosszabbított a Leipziggel

Engedélyezte a Sinopharm oltóanyagát a WHO

Engedélyezte a Sinopharm oltóanyagát a WHO

Jöttek, láttak és nagyon úgy tűnik, maradnak is a hazai dizájnerek

Jöttek, láttak és nagyon úgy tűnik, maradnak is a hazai dizájnerek