szerző:
hvg.hu

Legyen a csütörtök az új péntek - mondhatjuk teljes joggal, hiszen bárhol és bármilyen kutatás készül arról, hogy az 5 vagy a 4 napos munkahétnek van-e több értelme, mindig az utóbbi nyer. A számok egyértelműen mutatják, hogy a dolgozó és a munkáltató is jobban járna.

Vélhetően rengeteg olvasónk tapasztalta már, hogy az irodában pénteken – főként délután – már nem is folyik érdemi munka. Egyrészt már mindenki lezárt minden fontos ügyet, másrészt már mindenki a hétvégét tervezi, ehhez a lazasághoz pedig még egyes munkáltatók is asszisztálnak, például azzal, hogy pénteken nem olyan szigorúak az öltözködési előírások. De akkor minek egyáltalán bejárni pénteken?

Ez a már szinte költőivé vált kérdés a kutatókat is foglalkoztatja, és rengeteg bizonyítékot gyűjtöttek össze arra, hogy a 4 napos munkahéttel vagy a munkaórák számának csökkentésével a dolgozó és a munkáltató egyaránt jobban jár. A legfontosabb indokokat foglalta össze a Science of Us.

1) Többet és jobban aludhatunk. – Egyértelmű, hogy ha valaki kevesebbet dolgozik, több ideje marad aludni, és ennek pontos hatásait már egy 2009-es kutatásban is rögzítették egy 10 ezer főt bevonó vizsgálattal. A hetente 40 vagy kevesebb órát dolgozók nemcsak többet, de hatékonyabban is aludtak, hiszen könnyebben el tudtak aludni és frissebbnek érezték magukat egész nap. A kutatók elmagyarázták: 40 vagy annál kevesebb munkaóránál áll be az egyensúly, amely a munka okozta fáradtság és az alvásra fordított idő – és annak hatékonysága – kiegyenlíti egymást, azaz kipihentséget okoz.

2) Egészségesebbek lehetünk. – A The Lancet tudományos magazinban egy igen komoly összefoglaló jelent meg a kevesebb munkaóra egészséggel kapcsolatos kutatási eredményeiről. Ezek a vizsgálatok ugyanis 600 ezer amerikai, európai és ausztrál dolgozónál mutattak összefüggést a túlórázás – akár 55 óra munka egy héten, vagy még több – és a szív- és érrendszeri problémák között. Ráadásul a 40 óránál is több munka 30 százalékkal növeli a sztrók kockázatát.

3) Nyugodtabb lehet a munkahely. – A fáradt munkatársak képesek úgy viselkedni egymással ahogy nem illik, és ahogy nem is tennék, ha eleget pihennének. Több kutatás is arra jutott, hogy a kelleténél kevesebb alvás eddig is ismert, súlyos következményei mellett még arra is hajlamosak vagyunk, hogy félreértelmezzük kollégéink reakcióit, ez pedig vitákhoz vezethet.

4) Jobb munkát végezhetünk. – Az első három pont is erre enged következtetni, ráadásul ennek kimutatása már komoly múltra tekint vissza. A 10 órás munkanapot 8 órára csökkentő munkahelyek már a 19. században is meglepődve tapasztalták, hogy növelték a termelékenységüket. Néhány éve pedig egy igen meggyőző kutatás érvelt a 4 napos munkahét mellett. Bostonban egy céget arra kértek, hogy a dolgozók egyik fele minden munkahét közepén szabadnapos legyen, méghozzá úgy, hogy a munkaügyi telefonálást és e-mailezést is letiltották számukra. Öt hónapig tartott a kísérlet, amelynek végén minden mutatóban jobb teljesítményt könyvelhettek el azok, akik csak 4 napot dolgoztak a héten.

Régóta várt változás jöhet a Facebookra, máshogy jelennének meg a bejegyzések

Régóta várt változás jöhet a Facebookra, máshogy jelennének meg a bejegyzések

Engedély nélkül vágtak ki fákat a Normafánál

Engedély nélkül vágtak ki fákat a Normafánál

Rákapcsolt Kína: több mint 80 kísérletbe kezdtek, hogy megtalálják a koronavírus gyógymódját

Rákapcsolt Kína: több mint 80 kísérletbe kezdtek, hogy megtalálják a koronavírus gyógymódját

Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a „csodadiétáját” – gyorsan lebukott

Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a „csodadiétáját” – gyorsan lebukott

Újra megnyitották a pompeji bordélyházat

Újra megnyitották a pompeji bordélyházat

Nem tartogat nagy meglepetést az időjárás

Nem tartogat nagy meglepetést az időjárás