szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatékony tanulás titka egyszerű, csak egy rossz szokást kell abbahagyni, egy jót pedig tudatosan rendszeressé tenni.

A Guardian készített egy összeállítást a tanulással kapcsolatos tudományos eredményekből, amelyben két nagyon egyszerű, de különösen fontos szokásra hívja fel a figyelmet, más-más szempontból.

Az egyik egy rossz szokás, a multitasking, azaz amikor egyszerre több dolgot csinálunk. Tanulás közben tévézni vagy zenét hallgatni lehet hogy kellemes, de egyáltalán nem hasznos, sőt. Ennek nagyon egyszerű az oka: ha a tanulás mellett más, külső történésekre is figyelünk, akkor az ingerek az agy striátum nevű részében raktározódnak el.

Tulajdonképpen ez olyan, mintha nem is tanulnánk, a striátum ugyanis nem az információk tárolására szolgál, hanem az eljárásmódok és képességek raktározására. Ha viszont kizárólag a tanulásra figyelünk, az információk az erre alkalmas hippokampuszban tárolódnak.

Egy jó szokásra is felhívják a figyelmet a kutatások, nem győzik hangsúlyozni a rendszeresen beiktatott rövid szünetek fontosságát. Az eredmények alapján 25 percenként 5 vagy 2 óránként 15 perc az ideális pihenő, de a legjobb 15 perc alvás. Ilyen esetekben ugyanis újra termelődik az a glükúzmennyiség és más fontos anyag, amely az említett időegységeken belül szükségesek az információk megjegyzéséhez.

Két idős koronavírusos beteg elhunyt Magyarországon

Két idős koronavírusos beteg elhunyt Magyarországon

Gyanús az oroszok nagyvonalúsága az USA-val szemben

Gyanús az oroszok nagyvonalúsága az USA-val szemben

Marianne Faithfull is kórházba került a koronavírus miatt

Marianne Faithfull is kórházba került a koronavírus miatt