Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében tíz év börtönbüntetésre ítélte a bombagyárosként emlegetett, német állampolgárságú Dietmar Clodót robbanóanyaggal és lőfegyverrel való, bűnszervezet tagjaként elkövetett visszaélés, illetve magánokirat-hamisítás miatt. Társai nyolc, illetve öt év börtönbüntetést kaptak.

Clodo két társának esetében ugyancsak jogerőre emelve a Fővárosi Bíróság (FB) több mint két éve, 2001. decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletét, az izraeli állampolgárságú Leonid Kolchinskyt robbanóanyaggal és lőfegyverrel való, bűnszervezet tagjaként elkövetett visszaélés miatt nyolc, míg az ukrán Vlagyimir Volkovot robbanóanyaggal való, bűnszervezet tagjaként elkövetett visszaélés miatt öt év börtönbüntetéssel sújtotta.
A vádlottakat 1998. június 3-án fogta el a rendőrség a 90-es évek közepén elkövetett robbantásos bűncselekmény-sorozat kivizsgálásával összefüggésben. Az elsőfokú ítéletet kimondó Fővárosi Bíróság szerint a házkutatások és a szakértői vélemények kellően bizonyították, hogy a vádlottak állítottak elő működőképes bombákat. Az eljárás során megállapítható volt a bűnszervezet létezése is, mivel a vádlottak "hierarchikus és a feladatok kiosztására épülő rendben, bűncselekménynek haszonszerzés céljából történő elkövetésére szövetkeztek". Clodo volt az irányító és az elektrotechnikai kérdésekkel foglalkozó személy, Kolchinsky a vegyész, Volkov pedig kisegítő feladatokat látott el. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!