A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében tíz év börtönbüntetésre ítélte a bombagyárosként emlegetett, német állampolgárságú Dietmar Clodót robbanóanyaggal és lőfegyverrel való, bűnszervezet tagjaként elkövetett visszaélés, illetve magánokirat-hamisítás miatt. Társai nyolc, illetve öt év börtönbüntetést kaptak.

Clodo két társának esetében ugyancsak jogerőre emelve a Fővárosi Bíróság (FB) több mint két éve, 2001. decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletét, az izraeli állampolgárságú Leonid Kolchinskyt robbanóanyaggal és lőfegyverrel való, bűnszervezet tagjaként elkövetett visszaélés miatt nyolc, míg az ukrán Vlagyimir Volkovot robbanóanyaggal való, bűnszervezet tagjaként elkövetett visszaélés miatt öt év börtönbüntetéssel sújtotta.
A vádlottakat 1998. június 3-án fogta el a rendőrség a 90-es évek közepén elkövetett robbantásos bűncselekmény-sorozat kivizsgálásával összefüggésben. Az elsőfokú ítéletet kimondó Fővárosi Bíróság szerint a házkutatások és a szakértői vélemények kellően bizonyították, hogy a vádlottak állítottak elő működőképes bombákat. Az eljárás során megállapítható volt a bűnszervezet létezése is, mivel a vádlottak "hierarchikus és a feladatok kiosztására épülő rendben, bűncselekménynek haszonszerzés céljából történő elkövetésére szövetkeztek". Clodo volt az irányító és az elektrotechnikai kérdésekkel foglalkozó személy, Kolchinsky a vegyész, Volkov pedig kisegítő feladatokat látott el. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Elhalasztják a szavazást a Brexit-megállapodásról

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli magyar továbbjutó a nyitónapon