Nem küldhetőek ki jogszerűen Izraelbe a Simon Wiesenthal Központ nácivadász akciójában gyűjtött adatok Magyarországról - közölte az adatvédelmi biztos. Az akció programfelelőse a hvg.hu érdeklődésére elmondta: az adatokat „magánérdeklődésből” gyűjtik; a magyar állam ez ellen nem léphet fel.

A jeruzsálemi székhelyű Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff a múlt héten jelentette be hivatalosan Budapesten, hogy az intézmény Magyarországon is elindítja akcióját a még élő náci háborús bűnösök felkutatására. Ennek keretében tízezer euró "kompenzáció" fejében adatokat vár a még élő náci háborús bűnösökről.Izrael nem védené megfelelően az adatokatPéterfalvi Attila adatvédelmi biztos egy televíziós műsorban kedden úgy nyilatkozott, hogy ilyesfajta adatokat nem lehet Izraelbe továbbítani. "Az adatvédelmi törvény egyértelműen azt mondja, hogy csak akkor lehet személyes adatot külföldre továbbítani, hogyha ahhoz az érintett hozzájárul, törvény elrendeli vagy nemzetközi szerződés lehetővé teszi, feltéve, hogy a harmadik ország biztosítja azt a megfelelő védelmet, amit az Európai Unió meghatároz" - jelentette ki Péterfalvi Attila, aki azt is elmondta, hogy Izrael nem rendelkezik azzal a védelemmel.Arról, hogy az adatokat a szervezet bécsi központjába küldenék ki, az ombudsman úgy nyilatkozott: "Ennek az a feltétele, hogy Magyarországon jogszerűen kezelhessen adatokat, és ebben a vonatkozásban ez még nyilvánvalóan vizsgálatokat igényel". A Simon Wiesenthal Központ itteni tevékenysége a magyar törvények hatálya alá esik - mondta.Csak a bűnüldöző hatóságok „akciózhatnának”Az adatvédelmi törvény szerint személyes adat kezeléséhez az érintett hozzájárulására, illetve törvényi elrendelésre van szükség, "a törvényi szabályozás pedig a bűnüldöző hatóságokat jogosítja fel olyan bűncselekmények vonatkozásában, amelyek el nem évülnek" - fogalmazott. Mint mondta, ez esetben az a kérdés, hogy kik és milyen eljárás keretében kezelhetnek ilyen adatokat.Beer: a magánérdeklődés nem szankcionálhatóBeer Iván, az akció magyarországi programfelelőse a hvg.hu érdeklődésére elmondta: az adatokat „magánérdeklődésből” gyűjtik, s a magyar állam ez ellen nem léphet fel. „Ha valaki külföldön újsághirdetésben keresi egy baleset szemtanúit, akkor ennek nincsenek semmiféle adatvédelmi szankciói” – közölte Beer, hozzátéve: magánszemélyek iránt lehet érdeklődni, különben nem léteznének magánnyomozói irodák.A magyarországi nácivadász akció koordinátora egyenesen a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központba juttatja el a hozzá befutó értesüléseket az esetleg még élő náci háborús bűnösökről. Az információkat Jeruzsálemben értékelik, végül, ha szerintük elfogadható gyanúsítással lehet előállni, akkor az ügyet átadják a magyar hatóságoknak nyomozásra.A Simon Wiesenthal Központ két éve indította nácivadász kampányát a balti államokban, melyet azóra kiterjesztett Romániára, Ausztriára, Lengyelországra, Ukrajnára, Horvátországra és Magyarországra. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol