szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A katolikus egyház vezetőinek nyilatkozataival szemben, a kormány és az egyházak oktatási támogatásáról szóló megállapodásának eredményeit a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatok tartalmazzák, s azok egy részét a parlament november 30-i ülésén már elfogadta.

Az Oktatási Minisztérium (OM) ezek közé sorolja az MTI-hez eljutatott közleményében a korábbi alap és kiegészítő normatívák összevonásának kérdését, vagy az egyházi intézményekben foglalkoztatottakra vonatkozó, a közalkalmazotti törvény előírásait érvényben tartó javaslatot. A megállapodás további pontjait olyan módosító indítványok tartalmazzák, amelyről az Országgyűlés a törvény tárgyalási rendjének megfelelően a későbbiekben dönt: így az intézményalapítási szabályok és a normatíva igénylés feltételeinek egyszerűsítése.

A tárca értékelése szerint érdemi előrelépés történt az egyházi kiegészítő támogatás számítási módjában, amelynek eredményeként az egyházi közoktatás támogatása növekszik.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerdán lemondta Szili Katalin házelnök ebédmeghívását. Veres András püspök, az MTI-nek akkor a közoktatásról szólva kijelentette: "számunkra elfogadhatatlan bármiféle alku", s ragaszkodnak a jelenlegi törvényi helyzethez és az egyenlő finanszírozás elvéhez. Veres András hamisnak és tudatosan megtévesztőnek nevezte az oktatási tárca részéről elhangzott kijelentést, amely szerint túlfinanszírozottak az egyházi iskolák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Egyre több adófelajánlást kap a katolikus egyház

Az előző évihez képest 16,94 százalékkal nagyobb összeget, 2 milliárd 178 millió forintot ajánlottak fel az adózók személyi jövedelemadójuk 1 százalékaként az idén a katolikus egyháznak - közölte Veres András püspök csütörtökön.

Itthon

Költségvetési pénzekért imádkoznak a katolikus iskolások

Veres András püspök kedden azt kérte a katolikus iskolák vezetőitől: a jövő évi költségvetés tervezetének módosítása érdekében a pedagógusok és a diákok a kápolnákban minden nap imádkozzanak azért, hogy "az egyházi iskolákat ellehetetlenítő szándék megszűnjön".

Itthon

Perli az oktatási tárcát a református egyház

A Magyarországi Református Egyház szerint az Oktatási Minisztérium jogellenesen szűkítette a gyógypedagógiai, azaz a korai fejlesztésre jutó normatívát, illetve kiegészítő normatívát.

Itthon

Veres püspök szerint összehangolt egyházellenes támadás indult

A katolikusok az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha az Országgyűlés a jövő évi költségvetési törvény jelenlegi tervezetét fogadja el - közölte Veres András püspök, aki szerint a kormányzat tudatosan készült az egyházi intézmények ellehetetlenítésére.