szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rivaldafény árnyékában című dokumentumkönyv Molnár Gál Péter színikritikus egykori ügynökjelentéseivel kedden kerül a boltokba, mely a kiadó reményei szerint megtisztulási folyamatot indít el a magyar közéletben.

Molnár Gál Péter, a Népszabadság színikritikusa november 20-án a lapjában megjelentetett egy közleményt, amelyben bevallotta, aláírt egy beszervezési nyilatkozatot. A 70-es években nagy hatalmú, bírálatai miatt a szakmában rettegett M.G.P. mindössze annyit írt: "Hetek óta feltételezések terjengenek egykori ügynökmúltamról. 1963-ban valóban aláírtam egy beszervezési nyilatkozatot. Elszámolással önmagamnak tartozom a történtekért. Többet erről nem fogok mondani."

A kritikus a Magyar Televízióban, a Szólás szabadsága című műsorban megszegte korábbi "fogadalmát", s részletesen beszámolt ügynöki tevékenységének részleteiről, továbbá kilátásba helyezte, hogy könyvet ír a történetéről. Molnár Gál Péter a műsorban említette a kedden megjelenő kötetet is. A kiadó reményei szerint a Molnár Gál Péter besúgói múltját feltáró könyv megjelentetése megtisztulási folyamatot indít el.

"Ködszurkálóként berobbantom ezt a könyvet, az országnak végre meg kell tudnia, kik voltak ügynökök " - fogalmazott Brády Zoltán a kötetet gondozó Kapu Kiadó igazgató-főszerkesztője. Szerinte legalább 80-100 ezer besúgót foglalkoztatott az állambiztonsági szolgálat egykori III/III-as csoportfőnöksége.

A 150 oldalas kötet, amelyet Fonyódi Péter, az egykori Corvina együttes dobosa szerkesztett, egy komplett ügynöki jelentéssorozatot tartalmaz. A jelentéseket eredeti formában közlik, még a Luzsnyánszky Róbert fedőnevű színikritikus jelentéseit értékelő, nyolc általánost végzett rendőr nyelvtani hibáin sem változtattak, az anyagokat csak a szerkesztő rövid előszavával egészítették ki - közölte Brády.

Brády Zoltán elmondta, hogy Fonyódi Péter alig egy hete kereste meg a dossziékkal, és ő azonnal a kiadás mellett döntött. A megjelentetésről nem egyeztettek senkivel, Molnár Gál Péterrel sem. A Kapu Kiadó igazgató-főszerkesztője kijelentette: nem fél attól, hogy a könyvet esetleg bezúzzák.

A könyvben mintegy 150 színészről és színházi emberről esik szó, de nincsenek benne személyiségi jogokat sértő részek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ügynöksorsok Európában

A volt szocialista blokkban mindenhol kényes téma, kik voltak besúgók és kiről mit jelentettek. Bulgáriában előbb nyilvánosságra hozták a névsort, majd szigorúan korlátozták a hozzáférést. Németországban és Szlovákiában az interneten landoltak az ügynökök.

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Reagált az SZFE hallgatósága arra a hírre, hogy megsemmisíthetik a félévüket

Reagált az SZFE hallgatósága arra a hírre, hogy megsemmisíthetik a félévüket