szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok a szupermarketeket, a bankokat és a telefontársaságokat ítélik meg a legkedvezőbben, 40 ország összehasonlításában pedig itthon is a politikai pártoknak és az egészségügynek a legrosszabb a reputációja. A hazai általános üzleti környezetről is eléggé borúsan nyilatkoztak a magyarok a TNS legfrissebb hírnév-felmérése szerint.

A TNS információszolgáltató nemrég tette közzé a Globális Vállalati Hírnév tanulmányát, amely negyven ország 36 ezer lakosának megkérdezésével készült. A hírnév-index arról ad összehasonlítást, hogy az emberek saját hazájukban hogyan ítélnek meg különféle intézményeket, illetve alapvető szolgáltatásokat.

Hét kategóriában értékeltek a magyarok is: az egészségügy, a politikai pártok, a postai szolgáltatások mellett a távközlést, az üzleti környezetet, a bankokat és a szupermarketeket is értékelték.

A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a legtöbb európai ország mennyire kedvezőtlennek véli üzleti környezetként való megítélését, összehasonlítva az Egyesült Államokkal vagy az Ázsia-Csendes-óceáni térséggel. Ez tükrözi egyrészt a lakosság véleményét saját országuk jelenlegi gazdasági helyzetéről, másrészt a jövőre vonatkozó várakozásaikat.

Összességében, a többnyire állami irányítású szektor, az egészségügy megítélése igen kedvezőtlen minden országban, de az európai országokban általában kedvezőtlenebb, mint az Ázsia-Csendes-óceáni térségben illetve Amerikában.

A politikai pártok még ennél is rosszabb megítélés alá esnek, mivel nem tudnak megfelelni a lakosság velük szemben támasztott követelményeinek, és hiányosságokat mutatnak a szimpátia illetve a hozzáértés terén is.

A módszer
A kutatás a TRI*M módszerrel készült, amelynek a lényege a három M: mérés, menedzsment, monitoring. Összesen 28 kérdést tettek fel, amelyre egy ötfokozatú skála segítségével lehetett választ adni. Ebből egy standard módszerrel alakítanak ki többféle mutatószámot. Az alábbi adatok egy -50 és 100 pont közötti skálán mozognak.


Magyarországi eredmények (Oldaltörés)

Lássuk a magyar eredményeket (a barométer közepén a pontszám, a nyíl mellett az átlagtól való eltérés, a jobb oldali "hőmérőn" pedig Magyarország helyezése látható):

Üzleti környezet: a magyarok 12 pontot adtak a hazai üzleti környezet megítélésekor, amely 22 ponttal alacsonyabb az átlagos pontszámnál. Ezzel Magyarország a 31. a 40 ország listáján, amelyet ebben a kategóriában a szempontból az Egyesült Államok vezet 73 ponttal.

Üzleti környezet
© TNS


Egészségügy: az egyik legnegatívabban megítélt szektor -10 pontos értékelést kapott, ez 32 ponttal kevesebb a 40 ország átlagánál, és 35. helyre teszi Magyarországot a listán ezt a kategóriát tekintve. A szingapúriak a legelégedettebbek az egészségüggyel, ott ez a terület 67 pontot kapott.

Egészségügy
© TNSPolitikai pártok: az átlaghoz hasonlóan Magyarországon sem népszerűek a pártok, itthon -21 pontot kaptak, amely 11 ponttal alacsonyabb az átlagnál. Ebben a kategóriában Magyarország a 24. az országok listáján.

Politikai pártok
© TNSSzupermarketek: a hazai szupermarketek 52 pontot kaptak, amely csupán 1 ponttal alacsonyabb a 40 ország átlagánál, tehát a többi országhoz hasonló mértékben elégedettek az emberek a szupermarketekkel Magyarországon is. Egyébként Dél-Afrikában a legkedveltebbek a szupermarketek, ott 75 pontot kaptak.
 
Szupermarketek
© TNS


Bankok: a pénzintézetek 50 pontot kaptak, amely pontosan egybeesik a vizsgált országok átlagával. Ez a bankok megítélése szempontjából a 22. helyre teszi Magyarországot a 40 állam listáján. A bankok egyébként Dániában a legkedveltebbek, ott 81 pontra értékelte a helyi lakosság ezt a szolgáltatást.

Bankok
© TNSTelefónia: Magyarországon ezt a szektort ismerik el leginkább, és a világ átlagát tekintve is előkelő helyet foglalunk el. Ez a terület 50 pontot kapott hazánkban, amely 7 ponttal magasabb az átlagnál, és 8. helyre rangsorolja Magyarországot a vizsgált országok listáján. A legelégedettebbek itt is a szingapúriak: ők 60 pontot adtak a telefontársaságoknak. 

Telefónia
© TNSPostai szolgáltatások: 27 pontra értékelték a magyarok ezt a területet, amely 14 ponttal marad el a világ 40 országának átlagától, és ezzel hazánk a 31. a 40-es listán. A rangsort egyébként Ausztrália vezeti, ahol 70 pontot kaptak a postai szolgáltatások.

Postai szolgáltatások
© TNS


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnézték, mi történik, ha egy stadionnyi ember közé beeresztenek pár koronavírusost

Megnézték, mi történik, ha egy stadionnyi ember közé beeresztenek pár koronavírusost

Otthagyja a Magyar Operatőrök Társaságát az SZFE rektorhelyettese

Otthagyja a Magyar Operatőrök Társaságát az SZFE rektorhelyettese

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak