szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ezer kilogramm mérgezett zöldpaprika került az országba, és információink szerint három áruházlánc polcaira is került belőle. A hvg.hu-nak nyilatkozott a paprikát forgalmazó cég igazgatója is, aki szerint nem a marokkói exportőr tehet arról, hogy mérgező lett a termék.

Két, egyenként 11 ezer kilogrammos szállítmány érkezett a metamidophosz nevű rovarirtó szerrel mérgezett marokkói tv-paprikából Magyarországra, a paprika az országban nagyon sok helyre került - közölte a tisztiorvosi, valamint a növényvédelmi szolgálat pénteken az MTI-vel.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főosztályvezetője elmondta: a MÓ-TA Kft. által importált tv-paprika első szállítmánya február 4-én, a második február 14-én érkezett az országba. A mérgezett zöldséget a Match és a Cora üzleteiben árusított tv-paprikák szúrópróbaszerű ellenőrzésénél fedezték fel, így az áruházlánc minden üzlete érintett lehet - közölte.

A fertőzött paprika sorsáról az ÁNTSZ dönt, ami ez esetben egyértelműen a megsemmisítés lesz - jelentette ki.

Nem okoz maradandó károsodást

A szakemberek szerint a paprikában lévő szermaradvány nem okoz az emberi szervezetben maradandó károsodást, de fogyasztása esetén mérgezési tünetek léphetnek fel: pupillaszűkület, nyáladzás, szájszárazság, hőérzet-változás.

Az első vizsgálatok Kaposváron forgalmazott tételből mutatták ki a fertőzést, később Tatabányán és Szolnokon is találtak a mérgezett paprikából. Ócsai Lajos szerint a piacokra is kerülhetett a szállítmányból, mivel a forgalmazó cég székhelye a fővárosi nagybani piacon található.

Három áruházlánc érintett


Ugyanakkor a hvg.hu megtudta, összesen három áruházlánc, a Cora, a Match és az Interfruct polcaira került ki a termék, de kisebb üzletek is kaptak belőle.

„Tíz napja ellenőrizték a paprikákat szúrópróbaszerűen, akkor derült ki, hogy mérgezett” – mondta a hvg.hu-nak Mórocz Tibor, a MÓ-TA Kft. ügyvezető igazgatója. „Hat éve dolgozunk ezzel a marokkói céggel, de eddig sosem volt problémánk velük” – mutatott rá Mórocz. Szerinte most sem a marokkói cég hibázott. „Egy másik parcellát permeteztek, úgy lett fertőzött a paprika” – állítja.

A Matchnél már a múlt héten visszavonták az ominózus terméket, miután egy szúrópróbaszerű vizsgálat folyamán kiderült, mérgezettek – tudtuk meg. Az Interfructnál pedig már folyamatban van a termék begyűjtése.

Mint megtudtuk, egyes ÁNTSZ-intézetek munkatársai csak a sajtóból értesültek a mérgezett paprikákról. Próbáltuk elérni Ócsai Lajost, az ÁNTSZ főosztályvezetőjét, eddig sikertelenül.

Államigazgatási eljárás indult a forgalmazó ellen (Oldaltörés)


Államigazgatási eljárás indult a mérgezett tv-paprikát forgalmazó MÓ-TA Kft. ellen - közölte László Boglár kormányszóvivő pénteken. A kormányt az egészségügyi miniszter tájékoztatta a növényvédőszerrel fertőzött zöldpaprika Magyarországra kerüléséről. Megerősítette, hogy az importtermék egy részét már a raktárakban visszatartották. A kereskedelembe került, két áruházláncban fellelhető paprikát már levették a polcokról.

A szóvivő tájékoztatása szerint a mérgezett paprika február 4. és 14. között, két szállítmányban érkezett az országba, összesen mintegy 22 ezer kilogrammnyi mennyiségben. A paprikában lévő növényvédő szer határértéke többszörösen meghaladja a megengedettet, de akut mérgezést nem okozhat.

Szerte az országban értékesítik (Oldaltörés)

A szúrópróbaszerű ellenőrzést végző Növény- és Talajvédelmi Szolgálat főigazgatója megerősítette, hogy a veszélyes szert tartalmazó paprika az országban nagyon sok helyre elkerült, a nagy üzletláncokon kívül a kiskereskedőkhöz is. Úgy fogalmazott: "Biztosak vagyunk abban, hogy még a polcokon is van itt-ott, amott".

Halmágyi Tibor főigazgató hangsúlyozta: felügyelőik az hétvégén is ellenőrzik az egész országban, hogy a kereskedők eleget tettek-e az érintett paprikatételek kivonásáról kiadott rendelkezésnek. Hozzátette: "Akkor teszi jól a fogyasztó, ha megnézi, vagy igazoltatja a boltban, hogy nem ez a MÓ-TA Kft. által Marokkóból behozott paprikatétel, s ha ezt bizonyították, akkor nyugodtan megeheti."

A főigazgató elmondta, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzés gyakorlata Magyarországon megegyezik az egész világon végzett ellenőrzésekkel. Meghatározott feltételek alapján összeállított éves mintavételi terv alapján dolgoznak.

Külön figyelmet fordítanak a nagy kockázatot jelentő tételekre. Ezek között említette a primőröket, különösképpen a salátát. Kockázatot jelentenek a harmadik országból érkezett szállítmányok is, mert ezekben az országokban még használhatnak olyan szereket, amelyeket az Európai Unióban már betiltottak, illetve az alkalmazott technológia sem felel meg az uniós elvárásoknak.

Halmágyi Tibor kitért arra is, hogy az EU külső határait átlépő áru elméletileg már szabadon áramolhat az unió teljes területén. Ugyanakkor szeretnék elérni, hogy a belső határokon mégis lehessen valamiféle ellenőrzést végezni, legalább azoknak a cégeknek az esetében, amelyekről egyszer már kiderült, hogy nem megfelelő élelmiszereket forgalmaztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Média

Paprikakampányt indít az Univer

A paprikaügyre válaszul a cég reklámkampányt indít, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy termékei kizárólag magyar paprikaőrleményt tartalmaznak.

Gazdaság

Próbapaprika

Terebélyesedik a paprikabotrány, újabb cégek termékében mutatták ki a rákkeltő gombatoxint. Az ügynek egy nyertese már van: az Egészségügyi Minisztérium, amely az agrártárcát lenyomva felügyelheti ezentúl az élelmiszer-biztonság intézményrendszerét.

Világ

Uniós vizsgálat indul fűszerpaprika-ügyben

Az Európai Unió egészségügyi és fogyasztóvédelmi hatósága (FVO) ötnapos élelmiszerbiztonsági vizsgálatot kezd Magyarországon november 15-én a szennyezett fűszerpaprika forgalomba kerülése miatt.

Ez történt: Megjelent az új Messenger

Ez történt: Megjelent az új Messenger

Egy egyszerű szoftverfrissítéssel generációt ugorhat a Samsung Galaxy Fold

Egy egyszerű szoftverfrissítéssel generációt ugorhat a Samsung Galaxy Fold

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben

Tovább tüntetnek Netanjahu ellen Izraelben