szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fontosnak tartják a demonstráló magyar gazdák, hogy álláspontjukat Brüsszelben is megismerjék - jelentette ki hétfőn a belga fővárosban Varga Géza, a magyarországi demonstráció szervezőbizottságának a nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja.

Varga Géza, a Gaia alapítvány igazgatója az Európai Unió központi szervei mellett működő, ott egyebek között lobbitevékenységet folytató mezőgazdasági termelői érdekvédelmi szervezeteken, a CPE-n és a COPA-COGECA-n keresztül igyekszik megismertetni a magyar helyzetet a brüsszeli illetékesekkel.

Fontos, hogy minden európai gazdához eljusson az üzenet. A demonstráció során a múlt héten átadott petíciójukat várhatóan eljuttatják az Európai Parlament úgynevezett petíciós bizottságához is - mondta Varga Géza.

A kormánynak átadott petícióban fontos követelésként fogalmazódott meg a tárgyalások megkezdése, valamint a gazdákat lejárató sajtókampány megszüntetése is. Emellett a tavaly február 25-én aláírt demonstrációs megállapodás maradéktalan betartását is követelték a gazdálkodók, valamint azt, hogy elmaradt járandóságaikat azonnal fizessék ki. 

Varga leszögezte, a külföldi gazdák is szolidaritásukat jelezték a magyarországi demonstrációval, így a brüsszeli szervezetek egy képviselője beszédet is mondott Budapesten. Az uniós tagországok gazdáinak nem a többi tagállam gazdáival van gondjuk, hanem az uniós agrárpolitikai, illetve kereskedelmi szabályokkal.

A magyar gazdák vasárnap délután közölték, hogy Németh Imre miniszterben elvesztették bizalmukat, és a továbbiakban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni. Varga pozitív jelnek nevezte, hogy Németh Imre a tüntetés miatt lemondta hétfői hivatalos brüsszeli útját, és a "jelenlegi helyzetben fontosabb volt számára otthon maradni, mint Brüsszel". 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz), illetve brüsszeli partnerei ősszel Magyarországon szemináriumot tartanak az uniós agrárpolitikával kapcsolatos álláspontjukról - mondta el Varga Géza.
 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gazdaszervezetek tüntetnek a Parlament előtt

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke szerint az általa képviselt szervezet mellett a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának Egyesülete (MAGFÖM), és a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület vesz részt a csütörtökön 10 órakor kezdődő demonstráción a Kossuth-téren.

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben

Hiába fenyegettek lövetéssel Lukasenkáék, vasárnap is tízezrek vonultak az utcára Minszkben