szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Bíróság Zentai Károly (Charles Zentai) ellen - értesült a Magyar Nemzet.

Az Ausztráliában élő férfi a gyanú szerint 1944-ben részt vett egy zsidó fiú megölésében.

"A gyilkossági ügyben a magyar katonai ügyészség folytat nyomozást, és ennek része a korábbi tanúvallomásokon alapuló többi eset kivizsgálása is" - jelentette ki korábban Efraim Zuroff, a Wiesenthal-központ igazgatója.

Az ausztráliai Perth-ben élő Zentaira a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak rá a jeruzsálemi Wiesenthal-központ nácivadászai. Zentai a nyilvánosság előtt visszautasította a háborús bűnök vádját. A Wiesenthal-központ  azt szeretné, ha Zentait Magyarországon állítanák bíróság elé, hiszen - mint érvelnek - a háborús bűnt itt követték el, és itt élnek az 1944-ben meggyilkolt zsidó fiú, Balázs Péter hozzátartozói.

Zuroff szerint ha a Zentai-ügyet Magyarországon tárgyalják, a per jóval nagyobb figyelmet kap. Egy ausztráliai tárgyalást nehézzé tenne, hogy a tanúknak a távoli országban kellene személyesen megjelenniük - véli.

Az Utolsó Esély művelet keretében Magyarországról összesen hét bejelentést, nevet kaptak még élő háborús bűnösökre, közülük azonban csak a Zentai-ügyben indult nyomozás. Hárman már meghaltak, három esetben pedig "nem teljesen bizonyítható, hogy elkövették a bűntettet". Emiatt a Simon Wiesenthal-központ nem is adja ki a többi nevet.

Efraim Zuroff korábban felháborítónak nevezte, hogy az illetékes magyar hatóságok csak január végén kapták meg a Zentai-ügy papírjait, holott a Wiesenthal-központ már tavaly novemberben átadta a dokumentumokat a tel-avivi magyar nagykövetségnek, illetve az ausztráliai hatóságoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

NYOMOZÁS ZENTAI-ÜGYBEN

Nyomozást indított a Budapesti Katonai Ügyészség egy feltételezett háborús bűnös, Zentai Károly ügyében.

MTI Világ

A Wiesenthal szerint Zentai lelkét több gyilkosság terheli

Charles Zentai (Zentai Károly), Ausztráliában élő magyar származású feltételezett háborús bűnös 1944-ben egy 18 éves zsidó fiú meggyilkolásán túl több más bűncselekményt is elkövetett két társával zsidó személyek, köztük kiskorúak ellen Budapesten - mondta a Simon Wiesenthal Központ igazgatója csütörtökön.

MTI/hvg.hu Itthon

Zentai tagadja háborús bűneit és kész hazatérni

Tagadja háborús bűneit, és kész hazatérni önmaga védelmében az ausztráliai Perthben élő Charles Zentai. A 86 éves Zentai nyomára az "Utolsó esély" akció keretébenbukkantak a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal központ nácivadászai.

MTI Itthon

Rövid időn belül lezárja az ügyészség a Zentai-ügyet

A legfőbb ügyész szerint rövid időn belül lezárja a katonai ügyészség a háborús bűnökkel vádolt, Ausztráliában élő Zentai Károly ügyét. Polt Péter szerint a sajtó egy része elbagatellizálta az úgynevezett székesfehérvári maffiaügyet.

Hét nap

MEGGYANÚSÍTANÁK ZENTAIT

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kéri a Fővárosi Katonai Ügyészség egy Ausztráliában élő, 86 éves feltételezett...

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Mit rejt az iPhone 12 belseje? – videó

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a frorradalom évfordulóján

A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a frorradalom évfordulóján