szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy megelégedésünkre szolgált, hogy csaknem négy év pereskedés után beterjeszthettük jóváhagyásra a megállapodást - mondta az MTI-nek Jonathan Cuneo ügyvéd, a magyar holokauszt-túlélők egyik jogi képviselője az aranyvonat-perben.

Úgy ítélte meg, hogy sikerült méltányos megoldást találniuk az ügyben. Elmondta, hogy a jövő csütörtöki meghallgatás után, ha a bíró a megállapodást előzetesen jóváhagyja, megkezdik a gyűjtőperben érintettek kiértesítését postai úton a meglévő címekre, valamint újsághirdetésekkel, illetve zsidó szervezetek segítségével. Számukat mintegy 60 ezerre becsülik és július 10-ig mindenki megteheti közülük észrevételeit a http://www.hungariangoldtrain.org/ honlapon, amely március 17-től működik.
   
A kormány vállalta, hogy a megállapodás októberben várható végleges jóváhagyása után  "elismerő nyilatkozatot" tesz az Egyesült Államok nevében az aranyvonat ügyében, amelynek tartalmát maga határozza meg. Ez a túlélőknek fontos, és bár nem tudni, mi lesz benne, de arra hivatott, hogy lezárja a történelemnek ezt a fejezetét - mondta Jonathan Cuneo.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemények

Az aranyvonat igazi értéke

A magyar holokauszt egyik különleges epizódja az aranyvonat néven hírhedtté vált szerelvény története. A zsidóktól elrabolt ingóságok egy részét a magyar hatóságok 1944-1945 fordulóján összegyűjtötték, és a "kiürítés" (azaz az ország mozdítható javainak Nyugatra szállítása) keretében Ausztriába vitték. A hatalmas mennyiségű aranyat és ezüsttárgyat, drágaköves ékszereket tartalmazó szállítmány egyik része a francia, másik része az amerikai hadsereg ellenőrzése alá került. Franciaország 1948-ban visszaszolgáltatta az értékeket, a kommunista magyar kormányzat azonban lényegében elsikkasztotta azokat. Az Egyesült Államok viszont, az ENSZ menekültekkel foglalkozó ügynökségén keresztül, nemzetközi segélyszervezeteknek juttatta a kezére került magyar zsidó vagyont.

MTI Világ

Az USA elismeri szerepét az aranyvonat kifosztásában

Az amerikai kormány pénteken beleegyezett abba, hogy egy 25,5 millió dolláros peren kívüli megállapodás részeként elismerje: amerikai katonák kifosztották a magyar zsidók elkobzott javait szállító úgynevezett aranyvonatot.

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident