szerző:
MTI

Az euró bevezetésénél az árfolyam megállapítása legalább olyan fontos, mint az eurózóna csatlakozás időpontja - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

Az országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület konferenciáján közölte: nem mindegy, hogy a magyarországi polgárok vagyonát, bérét, nyugdíját milyen árfolyamon fogadja be az Európai Unió a közös európai fizetőeszköz bevezetésekor. Amennyiben a magyar gazdaság a jelenlegi pályán halad tovább, akkor a lakosság akár vesztese is lehet az eurózónához való csatlakozásnak - jelezte Varga Mihály.
 
Az ellenzéki vezető hangoztatta: ha a gazdaságpolitikában változás áll be, akkor a forint is többet ér majd, és az emberek nyertesei lehetnek az euró bevezetésének.

Az ellenzéki képviselő az MTI kérédésére optimális euró-árfolyamot nem nevezett meg. Példaként annyit közölt: egy 50 ezer forintos nyugdíj esetében nem mindegy, hogy 245 forinton, 250-en vagy 255 forinton csatlakozik-e az ország az euró-övezethez.

Varga Mihály utalt arra, hogy a kormány 2002 óta folyamatosan korrigálja a költségvetési hiánycélt, amelyet aztán rendre túllép. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint súlyos árat fizethet Magyarország, ha tovább folytatódik ez a tendencia.

A versenyképesség javítását a politikus elsősorban adócsökkentésben látja. Szerinte túladóztatás jellemzi Magyarországot, amely nem teszi lehetővé a foglalkoztatás bővítését. Márpedig szerinte az egész gazdaság reformjának a munkanélküliség csökkentéséből kell kiindulnia. Varga Mihály a fiskális szigor alatt azt érti, hogy be kell fejezni a "trükközés-trükközés hátán" gyakorlatát. Utalt az áfa-visszatartására, az agrártámogatások kifizetésének késleltetésére vagy arra, hogy a kormány legutóbb a 13. havi fizetés decemberi folyósításával következő év januárjáig várt.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök előadásában párhuzamot vont az államháztartás jelenlegi helyzete és a Kádár-korszak végén tapasztalható állapot között. A hasonló körülményeket számba véve utalt az államadósság és a államháztartási adatok meghamisítására, a "jövő eladósítására". Szerinte a jövő évre tervezett költségvetés a jövő év derekát sem "éri meg", és egy másik költségvetésre lesz szükség.

Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár szerint a gazdaság állapotát sem a "dübörgő", sem pedig a "töpörödő" jelző nem jellemzi megfelelően. Az állam van gazdálkodási válságban - mutatott rá az Orbán-kormány alatt a Gazdasági Minisztérium volt helyettes államtitkára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Varga Mihály: egyetlen maastrichti kritériumnak sem felelünk meg

A Fidesz szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek döntése nem ad felhatalmazást a kormánynak a választások előtti szabad költekezésre, ugyanakkor a további eladósodás megállítására ösztönöz - mondta keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a párt gazdasági kabinetjének vezetője.

MTI Gazdaság

2010-ben még nem lesz euró

A magyar gazdaság még nincs válságközeli állapotban, de a 2010-es euróbevezetési céldátum elvesztette realitását, és két-három év csúszás valószínű, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház új országjelentésében.

MTI Itthon

Pelczné és Varga Mihály a két új Fidesz-alelnök

Pelczné Gáll Ildikót, a Fidesz önkormányzati képviselőjét, a Miskolci Egyetem a tanszékvezető docensét és Varga Mihályt, a frakció gazdasági kabinetjének vezetőjét, az Orbán-kormány volt pénzügyminiszterét választották a Fidesz két új alelnökévé a párt tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten.

MTI Gazdaság

Matolcsy: 2009-ben már lehetne eurónk

Matolcsy György, a Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint akár 2009-ben is bevezethető lehetne Magyarországon az euró. A volt tárcavezető a GKI Gazdaságkutató Intézet konferenciáján beszélt erről.

MTI Gazdaság

Kóka: 2008-ig teljesíthetjük az euróbevezetés feltételeit

Kialakulhat gazdasági és politikai konszenzus arról, hogy Magyarország 2008-ig teljesítse az euró bevezetésének feltételeit, és döntsön az euró 2010-es bevezetéséről - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén szerdán.

MTI Gazdaság

A PM válasza Varga Mihálynak

Az államháztartást a 2005-ös év elején terhelő legnagyobb tétel a költségvetési és önkormányzati szféra 13. havi illetményének januári kifizetése volt, ami 120 milliárd forint kiadást jelentett - közölte Kőszegi Márk, a Pénzügyminisztérium helyettes sajtófőnöke, reagálva Varga Mihály korábbi kijelentésére.

MTI Gazdaság

JP Morgan: jövőre 8-10 százalékos hiány, euró 2014-ben

Jövőre a GDP-érték akár a 10 százalékát is elérheti a magyar államháztartási hiány, az euró bevezetése pedig a következő évtized közepén válik reálissá, áll a világ egyik legnagyobb befektetési házának londoni elemzésében, amely szerint ugyanakkor "új Bokros-csomag" nem valószínű.

MTI Gazdaság

Szlovéniában már egy év múlva euró lesz?

Szlovénia alig több mint egy év múlva szinte bizonyosan az euróövezet tagja lesz, mivel már gyakorlatilag most kész a csatlakozásra, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott térségi elemzésében.

MTI Gazdaság

Varga szerint lehetetlen az adócsökkentés

Varga Mihály szerint a kormány a túlköltekezéssel és az eladósodással olyan helyzetet teremtett, ami szinte lehetetlenné teszi az érdemi adócsökkentést. A Fidesz alelnöke azt követően nyilatkozott, hogy a kormányfő bejelentette: hétfőn a parlamentben ismerteti a következő öt év adó- és járulékváltozásaira vonatkozó törvényjavaslatot.

Ömlenek a mémek a Hadházy tábláját lenyúlni próbáló Orbánról, Borkai is előkerült

Ömlenek a mémek a Hadházy tábláját lenyúlni próbáló Orbánról, Borkai is előkerült

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban emlegetett vállalkozók

18 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a Borkai-botrányban emlegetett vállalkozók

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla

Jobb gyorsulás, nagyobb hatótáv, magasabb ár – újított a Tesla