szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tanyák kevesebb mint három százalékában van internet-hozzáférés - áll abban a felmérésben, amelyet 2005-ben négyezer külterületi ingatlanon végzett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kecskeméti intézete.

A kutatás során a Homokhátságon felkeresett négyezer tanya 61 százalékában volt mobil- vagy rádiótelefon, 9 százalékában volt számítógép, 2,8 százalékában internetkapcsolat és 50 százalékot elérte azoknak a tanyáknak az aránya, ahol személyautó található.

A kutatók szerint kedvező változás, hogy megjelent a tanyavilágban is a számítógép és az internet, ami leginkább a városból kiköltözőknek és a vendéglátással foglalkozó tanyai vállalkozásoknak köszönhető.

A 2001-es népszámlálás adatai szerint közel kétszázezer ember él az Alföld hat megyéjében tanyán. Ezen belül a Pest megye déli részét, Bács-Kiskun és Csongrád megyét magában foglaló Homokhátság 104 településén közel hatszázezer ember él, közülük minden hatodik külterületen. A Homokhátság összes külterületi lakosának 59 százaléka Bács-Kiskun, 25 százaléka Csongrád, 16 százaléka Pest megyében él. 

A Homokhátságon található 52 ezer tanya többségében laknak, a regisztrált háztartások száma meghaladja a 38 ezret. A komfort nélküli és a szükséglakások aránya eléri a hatvan százalékot. A lakásnak használt épületek 45 százalékában van a lakáson belül vízellátás, mindössze egyharmadukban van vízöblítéses vécé, és több mint kétezer ember él olyan lakásban, ahol nincs villany.

A teljes külterületi népesség 35 százaléka inaktív, 5 százaléka munkanélküli, 29 százaléka eltartott és csak 30 százalék az aktív. A hagyományos mezőgazdasággal foglalkozók aránya a külterületen élő aktívak között 25 százalék felett van.

A Csatári Bálint kandidátus vezetésével működő, MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézete 2005-ben, a Duna-Tisza közi Homokhátság vízpótlásáról szóló országgyűlési és kormányhatározatok nyomán kapta a megbízást a tanyakutatásra. Az intézet fő tudományos feladata az Alföld - az egyik legsajátosabb magyar nagyrégió - átfogó területi kutatása.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infinit Tech

Felfutóban az internetes televíziózás

A szélessávú internetes kapcsolaton át közvetített televízióadások (IPTV - internet protocol TV) rohamléptekben terjednek majd az elkövetkezendő négy évben. Ezt állítja friss kutatására alapozva a Screen Digest.

reuters Világ

Férfiak és nők az interneten

Az amerikai internet böngészők érdeklődése számos hasonlóságot mutat, de mint egy új felmérésből kitűnik, a férfiak inkább klikkelnek a hírekre, a befektetési-, sport információkra, a pornóra, míg a nők a netről várnak tanácsokat lelki életük és egészségük épülésére.

hvg.hu Tech

Az űrből jön a szélessávú internet

A brit űrtávközlési óriáscég, az Inmarsat a héten működésbe helyezi az első két műholdját annak a globális szolgáltatóhálózatnak, amely mobil hang- és nagysebességű internet-szolgáltatást nyújt. A hat évig tartó fejlesztés tervezett költsége 1,3 milliárd euró.

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW

394 lóerő és zöld rendszám: Magyarországon az új hibrid 5-ös BMW