szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy a Budapest Airport Rt. privatizációjával kapcsolatos összes dokumentumot mielőbb hozza nyilvánosságra, illetve az eladásból származó összeg felhasználásáról adjon tájékoztatást az Országgyűlés költségvetési bizottságának - mondta a nagyobbik ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője sajtótájékoztatón szombaton. Az ÁPV Rt közölte: bár a dokumentumokba eddig is betekinthetett minden parlamenti képviselő, ezzel senki nem próbálkozott.

Varga Mihály az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának elnökeként kezdeményezi a testület rendkívüli ülésének összehívását, akár már a jövő hétre. Az ülésen a kormány tájékoztatójának meghallgatása mellett, konzultációs jelleggel, mások is elmondhatnák javaslataikat a pénz felhasználására vonatkozóan - közölte Varga Mihály.

Mint mondta, vannak hírek arról, hogy a kabinet mire kívánja költeni a magánosításból befolyt összeget. "Emlékeztetnék arra, hogy hallottunk korábban is közvagyon értékesítése után ilyen kijelentéseket" - jegyezte meg. Példaként említette a Postabank értékesítését, amikor az eladásból származó pénzt az M5-ös autópálya megépítésére kívánták fordítani, de a sztráda nem abból épült meg. Varga Mihály hangsúlyozta: a Budapest Airport Rt. eladásával kapcsolatos összes dokumentum nyilvánosságra hozatalára is szükség van, mert továbbra is vannak olyan kérdések, "amikre nem kaptunk érdemi választ".

Megszegte-e az ÁPV Rt. a saját, belső utasításait a pályáztatási elbírálással kapcsolatban; köttettek-e háttér-megállapodások a különböző Budapest környéki repülőterek fejlesztésével kapcsolatban; mi lesz a dolgozók és a munkaadók között megkötött megállapodásokkal; ezeknek milyen jogérvénye lesz az adás-vétel után, illetve miért a MÁV szervezésében, és részben állami pénzből kívánja Kóka János megépíttetni a gyorsvasutat Ferihegy és a Belváros között - sorolta kérdéseit Varga Mihály. Mint hozzátette: emellett több, jogilag rendezetlen ügy van a Budapest Airport eladásával kapcsolatban.

Szabó Lajos, a költségvetési bizottság szocialista alelnöke válaszul elmondta, hogy a repülőtér eladása kapcsán Veres János pénzügyminiszter egyszer már megjelent a testület előtt, de az MSZP kész ismét tárgyalni a sikeres tranzakcióról a költségvetési bizottságban.

"Érdekesnek tartjuk a Fidesz fejlődéstörténetét a Budapest Airport ügyében, hiszen először meg akarták akadályozni az értékesítést, majd kevesellték az érte befolyt pénzt, utána nem akarták engedni, hogy befogadja a kormányzat ezt a vételárat, de szinte ezzel egyidejűleg már törvénytelen módon való elköltésére is kezdeményezéseket tettek" - fejtegette az MSZP szakpolitikusa.

"Most a Fidesz visszatér a normális parlamenti menetrendhez és kezdeményez egy költségvetési bizottsági vitát. Ebben a kérdésben Veres János pénzügyminiszter már megjelent a bizottság előtt és megadta az akkori állapotoknak megfelelő tájékoztatást. Az azóta eltelt időszakban lezajlott a sikeres tranzakció, a befolyt vételár felhasználásáról a pénzügyminiszter a jegybank elnökével egyeztetve döntött" - mondta Szabó Lajos. 

"Mi, a költségvetési bizottságban partnerek vagyunk újra tárgyalni erről a sikeres tranzakcióról és a házszabálynak megfelelő módon a vitát lefolytatni" - tette hozzá a szocialista honatya.

Az ÁPV Rt. szóvivője a fideszes kezdeményezésre azt mondta: az országgyűlési
képviselőknek a privatizációs szerződés december 18-i aláírása óta lehetőségük van arra, hogy betekintsenek a dokumentumokba, ám ezt még egyetlen képviselő sem kérte. 

Oravecz Péter hozzátette: miután a repülőtér privatizációjával kapcsolatos iratok számos fontos nemzetbiztonsági és üzleti titkot tartalmaznak, ezért a képviselőknek szigorú titoktartási nyilatkozatot kell tenniük, mielőtt betekintenek ezekbe az iratokba. 

A szóvivő elmondta azt is, hogy a törvény értelmében a repülőtér eladásáról emlékeztetőt kell készíteni. Ez egy várhatóan több száz oldalas, a tranzakció előzményeire és részleteire is kiterjedő dokumentum, amely titkos információkat nem tartalmaz, így bárki számára hozzáférhető lesz.

A Budapest Airport Rt. magánosításáról szóló emlékeztetőt várhatóan a tavasz folyamán juttatják el a Magyar Országos Levéltárba - tette hozzá Oravecz Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Pert indítottak a Budapest Airport ellen

Százmilliárd forint értékű pert indított a Ferihegy Utasterminál Fejlesztő Kft. (FUF Kft.) a Budapest Airport (BA) ellen - közölte szombati számában egy napilap. Az információt a Pénzügyminisztérium nem tudta megerősíteni az MTI-nek.

MTI Gazdaság

Budapest Airport-privatizáció: aláírták a szerződést

Aláírták a szerződést a brit BAA International Ltd.-vel a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadának eladásáról - jelentette be Mészáros Tamás, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) igazgatóságának elnöke. A brit repülőtér-üzemeltető társaság 75 évre kapta meg a repülőtér üzemeltetési jogát. A BAA a részvénycsomagért és a vagyonkezelési megállapodásért 464,5 milliárd forintot fizet. A tranzakció pénzügyi zárásának tervezett időpontja december 23., ekkor kerülhet sor a tranzakció ellenértékének megfizetésére is.

Élénkítheti a feketekereskedelmet a Facebook képtörlő szabálya

Élénkítheti a feketekereskedelmet a Facebook képtörlő szabálya

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Fekete-Győr András: Csak a teljes előválasztással megtisztított ellenzék nyerhet 2022-ben

Súlyos baleset történt Egernél

Súlyos baleset történt Egernél