szerző:
MTI

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy a Budapest Airport Rt. privatizációjával kapcsolatos összes dokumentumot mielőbb hozza nyilvánosságra, illetve az eladásból származó összeg felhasználásáról adjon tájékoztatást az Országgyűlés költségvetési bizottságának - mondta a nagyobbik ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője sajtótájékoztatón szombaton. Az ÁPV Rt közölte: bár a dokumentumokba eddig is betekinthetett minden parlamenti képviselő, ezzel senki nem próbálkozott.

Varga Mihály az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának elnökeként kezdeményezi a testület rendkívüli ülésének összehívását, akár már a jövő hétre. Az ülésen a kormány tájékoztatójának meghallgatása mellett, konzultációs jelleggel, mások is elmondhatnák javaslataikat a pénz felhasználására vonatkozóan - közölte Varga Mihály.

Mint mondta, vannak hírek arról, hogy a kabinet mire kívánja költeni a magánosításból befolyt összeget. "Emlékeztetnék arra, hogy hallottunk korábban is közvagyon értékesítése után ilyen kijelentéseket" - jegyezte meg. Példaként említette a Postabank értékesítését, amikor az eladásból származó pénzt az M5-ös autópálya megépítésére kívánták fordítani, de a sztráda nem abból épült meg. Varga Mihály hangsúlyozta: a Budapest Airport Rt. eladásával kapcsolatos összes dokumentum nyilvánosságra hozatalára is szükség van, mert továbbra is vannak olyan kérdések, "amikre nem kaptunk érdemi választ".

Megszegte-e az ÁPV Rt. a saját, belső utasításait a pályáztatási elbírálással kapcsolatban; köttettek-e háttér-megállapodások a különböző Budapest környéki repülőterek fejlesztésével kapcsolatban; mi lesz a dolgozók és a munkaadók között megkötött megállapodásokkal; ezeknek milyen jogérvénye lesz az adás-vétel után, illetve miért a MÁV szervezésében, és részben állami pénzből kívánja Kóka János megépíttetni a gyorsvasutat Ferihegy és a Belváros között - sorolta kérdéseit Varga Mihály. Mint hozzátette: emellett több, jogilag rendezetlen ügy van a Budapest Airport eladásával kapcsolatban.

Szabó Lajos, a költségvetési bizottság szocialista alelnöke válaszul elmondta, hogy a repülőtér eladása kapcsán Veres János pénzügyminiszter egyszer már megjelent a testület előtt, de az MSZP kész ismét tárgyalni a sikeres tranzakcióról a költségvetési bizottságban.

"Érdekesnek tartjuk a Fidesz fejlődéstörténetét a Budapest Airport ügyében, hiszen először meg akarták akadályozni az értékesítést, majd kevesellték az érte befolyt pénzt, utána nem akarták engedni, hogy befogadja a kormányzat ezt a vételárat, de szinte ezzel egyidejűleg már törvénytelen módon való elköltésére is kezdeményezéseket tettek" - fejtegette az MSZP szakpolitikusa.

"Most a Fidesz visszatér a normális parlamenti menetrendhez és kezdeményez egy költségvetési bizottsági vitát. Ebben a kérdésben Veres János pénzügyminiszter már megjelent a bizottság előtt és megadta az akkori állapotoknak megfelelő tájékoztatást. Az azóta eltelt időszakban lezajlott a sikeres tranzakció, a befolyt vételár felhasználásáról a pénzügyminiszter a jegybank elnökével egyeztetve döntött" - mondta Szabó Lajos. 

"Mi, a költségvetési bizottságban partnerek vagyunk újra tárgyalni erről a sikeres tranzakcióról és a házszabálynak megfelelő módon a vitát lefolytatni" - tette hozzá a szocialista honatya.

Az ÁPV Rt. szóvivője a fideszes kezdeményezésre azt mondta: az országgyűlési
képviselőknek a privatizációs szerződés december 18-i aláírása óta lehetőségük van arra, hogy betekintsenek a dokumentumokba, ám ezt még egyetlen képviselő sem kérte. 

Oravecz Péter hozzátette: miután a repülőtér privatizációjával kapcsolatos iratok számos fontos nemzetbiztonsági és üzleti titkot tartalmaznak, ezért a képviselőknek szigorú titoktartási nyilatkozatot kell tenniük, mielőtt betekintenek ezekbe az iratokba. 

A szóvivő elmondta azt is, hogy a törvény értelmében a repülőtér eladásáról emlékeztetőt kell készíteni. Ez egy várhatóan több száz oldalas, a tranzakció előzményeire és részleteire is kiterjedő dokumentum, amely titkos információkat nem tartalmaz, így bárki számára hozzáférhető lesz.

A Budapest Airport Rt. magánosításáról szóló emlékeztetőt várhatóan a tavasz folyamán juttatják el a Magyar Országos Levéltárba - tette hozzá Oravecz Péter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Pert indítottak a Budapest Airport ellen

Százmilliárd forint értékű pert indított a Ferihegy Utasterminál Fejlesztő Kft. (FUF Kft.) a Budapest Airport (BA) ellen - közölte szombati számában egy napilap. Az információt a Pénzügyminisztérium nem tudta megerősíteni az MTI-nek.

MTI Gazdaság

Budapest Airport-privatizáció: aláírták a szerződést

Aláírták a szerződést a brit BAA International Ltd.-vel a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadának eladásáról - jelentette be Mészáros Tamás, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) igazgatóságának elnöke. A brit repülőtér-üzemeltető társaság 75 évre kapta meg a repülőtér üzemeltetési jogát. A BAA a részvénycsomagért és a vagyonkezelési megállapodásért 464,5 milliárd forintot fizet. A tranzakció pénzügyi zárásának tervezett időpontja december 23., ekkor kerülhet sor a tranzakció ellenértékének megfizetésére is.

Ötös lottó: ha páratlan számot ikszelt be, esélye sem volt milliárdossá válni

Ötös lottó: ha páratlan számot ikszelt be, esélye sem volt milliárdossá válni

Kézzel emelték le a kocsit az alá szorult gyerekről a rendőrök Kiskunhalason

Kézzel emelték le a kocsit az alá szorult gyerekről a rendőrök Kiskunhalason

Touch ID és/vagy Face ID? Mi lesz velük az iPhone 12-ben?

Touch ID és/vagy Face ID? Mi lesz velük az iPhone 12-ben?

Wintermantel büszke az újpesti nyugdíjasoknak adott százmilliós ajándékcsomagokra

Wintermantel büszke az újpesti nyugdíjasoknak adott százmilliós ajándékcsomagokra

Vigyázzon, milyen hirdetésre kattint a neten – tartsa be ezeket, hogy ne legyen baj

Vigyázzon, milyen hirdetésre kattint a neten – tartsa be ezeket, hogy ne legyen baj

Százmillió forintért vettek ajándékokat a nyugdíjasoknak Újpesten a választások előtt

Százmillió forintért vettek ajándékokat a nyugdíjasoknak Újpesten a választások előtt