Tetszett a cikk?

Új szakaszába lép, és személyes meghallgatásokkal folytatódik az a 90 millió dolláros – mai árfolyamon mintegy 19 milliárd forintos – per, melyet a kanadai Airport Development Corporation indított a magyar állam ellen a ferihegyi 2B terminál üzemeltetési jogának elvonása miatt - írja mai számában a Népszabadság.

A Horn-kormány alatt kötött szerződés alapján az Airport Development Corporation (ADC) és a magyar állam közös cége, a Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő (FUF) Kft. először felépítette, majd 1998 decemberétől üzemeltette a budapesti légikikötő 2B utasforgalmi épületét, ám egy 2001 decemberi rendeletre hivatkozva a Fidesz-kormány egyik napról a másikra kitette a céget Ferihegyről, és a teljes repülőtér üzemeltetését a Budapest Airport Rt.-re bízta - írja a Népszabadság ma megjelent száma.

E társaság többségi tulajdonát, ezzel együtt a Ferihegyi repülőtér 75 évre szóló üzemeltetési jogát szerezte meg nemrégiben az angol BAA 464,5 milliárd forintért. Ha veszít is az állam a mostani perben, a privatizációs rekordbevételnek számító pénz láttán még mindig aprópénznek tűnik a kártérítés lehetséges összege - írja a napilap.

Az 1997 februárjában született haszonbérleti szerződés alapján a FUF Kft. legalább 2010-ig üzemeltethette volna a 2B-t, ez alapján a 90 millió dolláros követelés tehát a befektetett pénzből és az elmaradt haszonból adódik. Szakmai és kormányzati körökben valószínűsítik, hogy a magyar államnak fizetnie kell majd. A napilap úgy értesült, hogy a kanadai befektető még egy évvel ezelőtt is hajlott volna a peren kívüli egyezségre, ám ezt politikai okokból senki sem akarta felvállalni.

A választott bíróság előtti meghallgatásokra a jövő héten kerül sor Londonban (ettől függetlenül sokan csak "washingtoni perként" emlegetik az ügyet, melyet eddig Hágában tárgyaltak). A Népszabadság úgy tudja, a FUF korábbi vezetői mellett meghallgatják majd Gansperger Gyulát is, aki a Budapest Airport első igazgatóságának volt elnöke (ma a BAA-partner Wallis vezérigazgatója). A bíróság várhatóan nyáron hirdet ítéletet az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Ferihegy miatt minősítették le a BAA Plc-t

Az amerikai Moody's Investor Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn "Baa1"-re rontotta - stabil kilátással - "A3"-ról a brit BAA Plc repülőtér-üzemeltető hosszú távú adósságának minősítését a Budapest Airport Rt. háromnegyedének megvásárlása miatt. A BAA rövid lejáratú adósságának "Prime-2" osztályzatát megerősítette a Moody's.

Gazdaság

Ferihegy: a Fidesz nyilvánosságra hozná a dokumentumokat

A Fidesz arra kéri a kormányt és az ÁPV Rt.-t, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Budapest Airport (BA) Rt. eladásával kapcsolatos dokumentumokat - írta közleményében Márton Attila fideszes országgyűlési képviselő pénteken.

MTI Gazdaság

Clasper Heathrow-t álmodik Ferihegyre

A brit BAA repülőtér-üzemeltető vezérigazgatója bizakodó a budapesti fejlesztések ügyében és nem fél attól, hogy egy új kormány ne tartaná tiszteletben a most aláírt szerződést és a BAA befektetéseit.

MTI Gazdaság

Mire költik Ferihegy árát?

A magyar devizatartalék decemberi erős, 1,53 milliárd növekedését az okozta, hogy a Budapest Airport értékesítéséből befolyt teljes összeg - 464,5 milliárd forint, azaz mintegy 1,85 milliárd euró - a devizatartalékba került, mondta az pénteken Sándor György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. Tegnap a pénzügyminisztériumtól azt közölték: a befolyt összegből 190 milliárd forintot fordítottak devizaadósság-törlesztésre.

Visszatér az üvegvisszaváltás

Visszatér az üvegvisszaváltás

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál

Kigyulladt egy kamion az M3-ason, áll a forgalom Füzesabonynál