szerző:
MTI

Cáfolta az Altus Rt azokat az állításokat, amelyeket a Magyar Nemzet című napilap tett a miniszterelnök tulajdonában lévő cég üzleti megalapozásáról. A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben tudatta, hogy Gyurcsány Ferenc beperli a napilapot. Az egykor a társasági törvény megalkotásában résztvevő Sárközy Tamás szerint a napilap állítása nem állja meg a helyét.

Az Altus Rt. honlapján olvasható cáfolat szerint a cikkben megjelölt Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. nem bírósági bejegyzés nélkül alapított fantomcég. "Nagy nyilvánosság előtti rágalmazás tehát az az állítás, hogy a lapban közölt szerződések, okiratok hamisak" - áll az Altus közleményében. A cég szerint az a körülmény, hogy az átalakulás bejegyzését a cégbíróság közel egy év múlva - formai hiányosságra hivatkozva - elutasította, a jogszerűen megkötött korábbi ügyletek érvényességét, köztük a cikkben említett társaságokban szerzett részesedését nem teszi érvénytelenné. Ezt a cégbírósági bejegyzés utólag is jogszerűnek ismerte el.

A napilap szerint "a 90-es évek végére kibontakozó Gyurcsány-birodalom - a köznyelv szerint Altus-birodalom - egy olyan cég közreműködésével épült fel, amely valójában nem létezett". A Magyar Nemzet cikkében azt írta: "a nem létező Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. volt a nem létező tulajdonosa annak az Aldo Kft-nek, amely főszerepet játszott az állami vagyon Gyurcsány-féle privatizációjában".

Az újság címoldalán közölte azt a cégadat-másolatot, amely bizonyította, hogy a cégbíróság 1993. szeptember 17-én elutasította a Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft. bejegyzését, és közölte több olyan szerződés fénymásolatát is, amelyet Gyurcsány Ferenc a Nomentana Kft nevében kötött, illetve jegyzett. Ezek a dokumentumok a cégbíróság elutasító határozata előtt születtek. Az Altus cáfolta a napilap azon állításait is, miszerint a Nomentana Kft. úgy vásárolta meg a Szenzor Kft. többségi részesedését, hogy Gyurcsány Ferenc "megzsarolta" a tulajdonostársakat, ha valamennyien nem adják el neki a névérték 20 százalékárért az üzletrészeket, akkor megszünteti a céget, ezáltal megszűnik az ott dolgozók munkahelye is.

A cég közleményében hangsúlyozta: nem igaz, hogy Gyurcsány Ferenc nyomást gyakorolt volna az alkalmazottakra, hiszen a társaság korábbi tevékenysége és meglévő munkavállalói 1992 végével a cégcsoport más társaságaihoz kerültek, az 1993 márciusi vételi ajánlattétel időpontjában a társaságnak nem voltak alkalmazottai.

"Egy évek óta veszteséges társaságban meglévő, kisebbségi részesedés 20 százalékos névértéken történő megvásárlása nem „zsarolás”, hanem üzletileg megalapozott ajánlat" - írta az Altus Rt. felhívva a figyelmet arra, hogy a Szenzor Kft. többségi részesedésének átruházása évében a korábbi veszteségeire tekintettel az 5 millió forintos jegyzett tőke mellett mindössze 134 ezer forintos saját tőkével rendelkezett, azaz a társaság üzletrészeinek értéke a törzstőke 3 százalékát sem érte el. Egy ilyen cég üzletrészeinek megvásárlását az indokolta, hogy a cégbejegyzési eljárások akkori időszakra jellemző elhúzódására tekintettel egy új többségi tulajdonos számára még az ilyen társasági üzletrész is képviselt minimális üzleti értéket - áll az Altus Rt. közleményében.

Cáfol a Miniszterelnöki Kabinetiroda is

"Már a Fidesz választási kampányába illeszkedő cikksorozat első része alapján is látható, hogy a Magyar Nemzet – sorozatos bírósági elmarasztalások ellenére – folytatja a miniszterelnök és az érintett cégek személyiségi jogait súlyosan sértő magatartását, és ezúttal – Deutsch Tamáshoz hasonlóan – bűncselekmény elkövetésével hamisan vádolja a miniszterelnököt" - áll a kabinetiroda közleményében.

A közlemény rögzíti azt is: "a cikksorozat későbbiekben megjelenő részeinek tartalmától függetlenül a felelős személyek és a Magyar Nemzet kiadója elleni büntető és a polgári jogi eljárások megindításához szükséges lépéseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök haladéktalanul megteszi".

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a bátorság próbája, hogy a miniszterelnököt bűncselekménnyel vádoló napilap a bírósághoz fordul-e. Mindenkinek vállalnia kell a felelősséget a kimondott szavakért és mondatokért - fogalmazott az államtitkár a szóvivői tájékoztatón.

Sárközy szerint nem fantomcégről van szó

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egykori cége, a Nomentana nem volt fantomcég - nyilatkozta Sárközy Tamás egyetemi tanár, gazdasági jogász a Magyar Nemzet cikke kapcsán. Sárközy kifejtette, hogy az általa megismert nyilvános cégadatok szerint a Nomentana bt. 1991. április 26-án alapították, és a cégbíróság 1991. június 12-én bejegyezte. 

A bt. kezdeményezte 1993-ban a kft-vé átalakulását. A taggyűlés meghozta az erről szóló határozatot, és az akkor hatályos szabályozás szerint mindenki, aki átalakulás alatt volt, már azt a céget használta, amire átalakulni kívánt. 

Az átalakulást 1993-ban elutasította a cégbíróság a Magyar Nemzet címlapján közölt dokumentum szerint, de az akkori szabályok szerint, míg a cégbíró nem döntött, jogosan használták a kft. elnevezést. Fantomcégről pedig semmiképpen nem lehet szó, hiszen Nomentana bt. létezett 1991-től - hangsúlyozta Sárközy Tamás.

Ha van bt., akkor nincs fantomcég. A Magyar Nemzet címe, mely szerint "A miniszterelnök egy nem létező céggel alapozta meg vagyonát" nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak - jelentette ki a gazdasági szakember, aki a társasági törvény egyik megalkotója volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Elutasítás a Gyurcsány kontra Magyar Nemzet ügyben

Első fokon elutasította a Fővárosi Bíróság Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keresetét, amelyben a Magyar Nemzet című napilap elmarasztalását kérte egy sajtó-helyreigazítási ügyben. A kormányfő két szeptember végi írás - a Hazudott a miniszterelnök című és egy másik cikk - miatt perelte be a lapot.

MTI Itthon

Bekérik az Altus Rt. mérlegét és a cégbírósági adatokat

Az Apró-Gyurcsány-érdekkör vagyonának eredetét vizsgáló bizottság szerdai ülésén arról döntöttek: bekérik az Altus Rt. 2002-es és 2003-as mérlegét, valamint a cégbíróságtól tájékoztatást kérnek arról, hogy Gyurcsány Ferenc az Altus vezérigazgatójának, Jagiellowicz Györgynének adott törvényi tilalomba ütköző felhatalmazása milyen jogi következményekkel jár arra az adott időszakra, amikor az érvényben volt.

MTI Itthon

Keller pert nyert a Heti Válasz és a Magyar Nemzet ellen

A Heti Válasz és a Magyar Nemzet ellen is helyreigazítási pert nyert első fokon, nem jogerősen csütörtökön a családtagjainak állami fizetéséről megjelent írásokkal kapcsolatban Keller László volt közpénzügyi államtitkár a Fővárosi Bíróságon; három másik ügyben is megkezdték a tárgyalást, de ítélet később várható.

MTI Itthon

Gyurcsány cége pert indít a Magyar Nemzet ellen

Az Altus Rt. vezérigazgatója, arról tájékoztatta Gyurcsány Ferencet, hogy a cég jó hírnév megsértése miatt kíván pert indítani a napilap kiadója ellen. Az Altus a miniszterelnök és családja házának hasznosítására évekkel korábban szerződést kötő Fittelina Kft. jogutódja.

Ha ilyen nyomkövetőt használ, akkor inkább felejtse el

Ha ilyen nyomkövetőt használ, akkor inkább felejtse el

Kádár-kori vérszívást ígér az idei ősz

Kádár-kori vérszívást ígér az idei ősz

Már a rudabányai ősmajom is tudhatott felegyenesedve járni

Már a rudabányai ősmajom is tudhatott felegyenesedve járni

Több budapesti szakrendelőben is hónapokat kell várni a hasi ultrahangra

Több budapesti szakrendelőben is hónapokat kell várni a hasi ultrahangra

Ezért nem okozott nagyobb bajt a múlt heti angyalföldi tűz

Ezért nem okozott nagyobb bajt a múlt heti angyalföldi tűz

Nagy változás jöhet a Samsung telefonjainál már 2020-ban

Nagy változás jöhet a Samsung telefonjainál már 2020-ban