szerző:
MTI

A rendszer működtetésével lehetővé válik, hogy 2-3 órával a várhatóan nagyobb károkozással járó vihar előtt eljusson a veszély híre azokhoz, akiket fenyeget, és az arra hivatott szakemberek időben megmentésükre indulhatnak - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben többször is jelentős károkat okozott a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső. Példaként hozta fel Mádot és Mátrakeresztest, ahol az ott lakóknak nem volt idejük felkészülni a védekezésre, és mind a két településen óriási károkat okozott a hírtelen lezúdult nagy mennyiségű víz, Mádon emberéletet is követelt a természeti katasztrófa.

A szaktárca államtitkára elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság és az Országos Műszaki Irányító Törzs összehangolt munkájával országos szinten két előrejelzés készül folyamatosan. A három szervezet a saját büdzséjéből finanszírozza az előrejelzési rendszert, amelynek kialakításáról január közepén döntött a kormány.

A rövid távú, 12-36 órára jelzi előre regionális szinten, hogy milyen természeti katasztrófahelyzetek alakulhatnak ki, míg az azonnali előrejelzés két-három órával a baj bekövetkezte előtt riaszt a kistérségben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Meghalt egy ember a mádi árvízben

Egy ember meghalt, ketten megsérültek, miután felhőszakadás miatt két patak kilépett medréből a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon - közölte a katasztrófavédelem szerdán.

MTI Itthon

Hétfőre felmérik a károkat Mádon

Legkésőbb hétfőre befejeződik a károk felmérése Mádon, és az önkormányzat szociális bizottsága megkezdheti a támogatások szétosztását a hét közepén özönvízzel sújtott tokaj-hegyaljai településen - közölte Szabó György miniszterelnöki megbízott.

MTI Itthon

Ismét elöntötte a víz Mátrakeresztest

Ismét esett az eső Mártakeresztesen, ezért újra elöntötte a víz a települést - közölte a katasztrófavédelem szóvivője. A polgármester szerint nem haladnak a helyreállítással.

MTI Itthon

Ketten meghaltak Mádon, de már folyik a helyreállítás

Tűzoltók, polgári védelmi szakemberek és helybéliek szivattyúzták a mádi házakból, pincékből a vizet, megtisztították, járhatóvá tették a település utcáit az özönvízszerű esőzés után; a belügyminiszter 35 millió forint gyorssegély átutalásáról intézkedett, és megindultak a segélyszállítmányok a súlyosan károsult faluba.

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Bérgyilkossal akarta megöletni szüleit egy 19 éves fiatal

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu