szerző:
hvg.hu

A konzervatív lap birtokába jutott információk szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak (IHM) komoly gondot okoz a Sulinet Közháló üzemeltetési számlájának kifizetése, ezért a tárca az MSZP–SZDSZ-kormány egyik legnagyobb beruházásának eladása mellett döntött.

A Magyar Nemzet mai számában megjelent cikk szerint a lapnál úgy tudják, a minisztérium már ki is írta az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A hatezer-ötszáz iskolai és mintegy hétszáz közintézményi internetes végponttal ellátott rendszert 2,33 milliárd forintért árulja a tárca. A jelenlegi szolgáltatóval kötött megbízási szerződés egyébként csak az év végén jár le, a minisztérium azonban valamilyen okból sürgősnek találta a tender lebonyolítását, és már márciusban eredményt hirdet.

A Magyar Nemzet szerint a terv az, hogy az eladás után a minisztérium visszabérli az új tulajdonostól az eszközöket, vagyis állami pénzből fizet azok további használatáért. A konzervatív lap szerint hétfőn a Fidesz egyik képviselője interpellálja az ügyben Kovács Kálmán informatikai minisztert. Erdész Zoltán ellenzéki honatya többek között azt szeretné megtudni a tárcavezetőtől, hogy milyen elfogadható gazdasági indokok szólnak az állam tulajdonának a Magyar Nemzet szavaival „elkótyavetyélése”, majd az eladott eszközök visszabérlése mellett.

A politikus emlékeztetett: a Sulinet-tender kiírását botrányok sora követte: az eljárást először a Magyar Bálint vezette oktatási tárca írta ki, ám a bíróság versenyellenesség miatt megsemmisítette az eredményt, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig megbírságolta a pályázatot lebonyolító céget. A tender lebonyolítását csak ezután vette át az IHM – írja a Magyar Nemzet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Kisiklatják a Sulinet Expresszt?

Jelentéktelenre zsugorodhat a szocialista irányítású pénzügyi tárca által ismét megkurtított szabaddemokrata Sulinet program. Adókedvezménnyel ezentúl csak komplett számítógépet lehet vásárolni - ebből viszont állítólag nagyobb lesz a választék.

Gazdaság

Indonéziába exportáljuk a Sulinetet

A Magyarországon sikeresen működő programon alapuló kísérleti projekt az indonéziai Batamban indul be - közölte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium.

MTI Itthon

Sulinet Expressz: összesen 150 ezer új számítógép

A Sulinet Expressz Programnak köszönhetően 150 ezer új számítógép került a háztartásokba, 500 ezer számítógépet újítottak fel, 600 ezer család jutott számítástechnikai eszközhöz - közölte az oktatási tárca. Közbeszerzési eljárás nyomán 55510 nagy értékű hardvereszköz jutott el a közoktatási intézményekhez 6,2 milliárd forint értékben.

Újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Újra találkozik Trump és Kim Dzsong Un

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi