szerző:
hvg.hu

Az internetezők többsége szerint a negatív kampány elfogadhatatlan része a nyilvánosságnak, és egyaránt árt annak, akikre irányul és annak, aki csinálja. Az internetezők szerint Magyarországon több a negatív kampány az üzleti és a politikai életben, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Januárban a negatív kampány megítéléséről, hatásai felől érdeklődött az 18-69 éves internetezők körében az NRC Piackutató Kft. A megkérdezettek kétharmada szerint negatív kampánynak nincsen helye sem az üzleti életben, sem a politikában. Ugyanúgy 5 százalék gondolja, hogy a negatív kampány inkább megengedett a politikában, de az üzleti életben nem, minthogy inkább megengedett az üzleti életben, de a politikában nem. Szintén 5 százalék szerint a negatív kampány része a nyilvánosságnak, így akár a politika, akár az üzleti élet területein elfogadható.

A kistelepüléseken élők (76 százalék), a 40 évnél idősebbek (80 százalék) körében nagyobb valószínűséggel találunk olyanokat, akik nem tartják egy marketing kampány elfogadható részének a negatív kampányt. A 18-29 évesek között felül vannak reprezentálva azok (8 százalék), akik az üzleti életben elfogadhatónak, de a politikai életben elfogadhatatlannak tartják a negatív kampányt.

Az internetezők jelentős része, 36 százaléka úgy gondolja, hogy Magyarországon több a negatív kampány, mint az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában. 27 százalék szerint a magyarországi negatív kampányok mennyisége megfelel a nyugati szintnek, 7 százalék szerint hazánkban kevesebb a negatív kampány, 31 százalék nem tudja ezt megítélni.

A válaszadók közel kétharmada, 65 százaléka szerint egy negatív kampány egyaránt árt annak, akire irányul és annak is, aki terjeszti. Míg 16 százalék szerint csak a terjesztőre káros, 12 százalék szerint pedig csak az alanynak árt a negatív kampány.

A felmérést az NRC 2006. január 15. és 30. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyoztuk, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Gyurcsány nem akar hecckampányt

Az MSZP országos elnöksége február 18-ra hívja össze a párt miniszterelnök-jelölő kongresszusát – jelentette be Hiller István, a szocialista párt elnöke.

Itthon

Kiszervezett kampányakciók

A kampányfinanszírozási szabályok teljes megcsúfolásához vezethet, ha - mint számos jel mutatja - az idei korteskedés főszereplőivé válnak azok a politikai segédcsapatok, amelyek civil köntösben ugyan, de nyilvánvalóan egy-egy párt mellett vagy ellen lépnek fel akcióikkal.

hvg.hu Karrier

Választási kampány idején a munkahelyen

A választási kampányok legfontosabb tanulsága az elmúlt ciklusokból, hogy a politikai nézetek képesek megosztani a legjobb barátokat, a családtagokat, hát hogyne különböznének össze a pártszimpátiákon, a favorizált politikusok személyén, vélt vagy valós politikai igazságokon vagy igazságtalanságokon a munkatársak.

A szobor, amely gyógyítja a nőket

A szobor, amely gyógyítja a nőket

Életet mentett az Apple Watch

Életet mentett az Apple Watch

Windows 10-et használ? Ne ijedjen meg, az ön gépéről is eltűnhet pár gigabájt

Windows 10-et használ? Ne ijedjen meg, az ön gépéről is eltűnhet pár gigabájt

Rákötötték a diákokat a virtuális valóságra, és olyan dolog történt, amire nem számítottak

Rákötötték a diákokat a virtuális valóságra, és olyan dolog történt, amire nem számítottak

Megműtötték, de életveszélyes állapotban van a színpadon megkéselt gdanski polgármester – videó

Megműtötték, de életveszélyes állapotban van a színpadon megkéselt gdanski polgármester – videó

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála