szerző:
MTI

A magyar nagykövetségek biztonsága jó, egyetlen városban sincs közvetlen veszélyhelyzet, magyar személyeket, képviseleteket és érdekeket nem fenyeget veszély - mondta a külügyi szóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Polgár Viktor beszámolója szerint erre a következtetésre azt követően jutott a tárca, hogy a Mohamed-karikatúrák nyomán kialakult helyzet kapcsán délelőtt az illetékes főosztályok munkatársaival áttekintették a külföldön működő magyar külképviseletek biztonsági helyzetét.

A szóvivő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a külügyi tárca internetes honlapján, a konzuli információk, az utazási tanácsok között az egyes érintett országoknál szerepel egy figyelem felhívó, óvatosságot javasló bekezdés.

"Az elmúlt napokban az iszlám világ számos országában tüntetésekre, tömegdemonstrációkra került sor. A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot ottlétük idején, kerüljék a tömegdemonstrációk színhelyeit, viselkedésükkel, öltözködésükkel pedig tartsák
tiszteletben a helyi szokásokat és a hagyományokat" - szerepel a tárca honlapján.

Polgár Viktor beszámolt arról, hogy a Magyarországon működő 22 arab és iszlám nagykövet, az Iszlám Diplomáciai Csoport szerdán reggel lemondta aznap délelőttre tervezett találkozóját Somogyi Ferenc külügyminiszterrel. A csoport arra hivatkozott, hogy az arab nagykövetek doyenjének számító Huszein Muszavi libanoni nagykövet megbetegedett.

"A találkozót előző nap kérték, hogy megvitathassák a két magyar lapban megjelent karikatúrák ügyében kialakult, ahogy a csoport fogalmazott, <morális agresszió problémáját" - mondta Polgár Viktor.

A szóvivő kitért arra, hogy az arab és iszlám nagykövetek egyelőre nem kértek új találkozót. Emlékeztetett viszont arra, hogy a libanoni nagykövet hétfőn már járt a Külügyminisztériumban, s a Budapesten akkreditált arab és iszlám nagykövetek tiltakozását fejezte ki Várkonyi László helyettes államtitkárnak a magyar sajtó által átvett karikatúrákkal kapcsolatban.

"Akkor a nagykövet megelégedéssel vette tudomásul, ahogy az egész ügyre a magyar fél reagált" - tette hozzá Polgár Viktor. Megjegyezte, hogy az ügyben megszólalt a köztársasági elnök és a miniszterelnök, s a hétfői találkozót követően a külügyi tárca közleményt adott ki.

Ebben szerepel, hogy a magyar kormány nem azonosul olyan megnyilvánulásokkal, amelyek alkalmasak bármely nép, vallás követői érzéseinek, meggyőződésének megsértésére, ugyanakkor a magyar alkotmány biztosítja a sajtó- és a véleménynyilvánítás szabadságát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Fodor Gábor nyugtatná a magyar iszlám közösségeket

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője nyílt levélben kérte a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnökétől és a Magyar Iszlám Közösség elnökétől, hogy legyenek elfogadóak a nyugati demokrácia alapértékei, a szólás- és sajtószabadság iránt.

Többszörösen cáfolta Péterfalvit a Helsinki Bizottság az MTVA ügyében

Többszörösen cáfolta Péterfalvit a Helsinki Bizottság az MTVA ügyében

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

Ebből baj lehet: a legnagyobb rendszereket támadja és nagyon türelmes egy új zsarolóvírus

Ebből baj lehet: a legnagyobb rendszereket támadja és nagyon türelmes egy új zsarolóvírus

Letáborozott az MTVA épületében Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Letáborozott az MTVA épületében Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni