szerző:
MTI

Az Európai Unió bővítésére a tagállamoknak nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kell tekinteniük - hangoztatta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója egy nemzetközi konferencián.

Az egyetemi tanár elmondta, hogy az unió a globalizáció kihívásaira új tagállamokkal kibővülve könnyebben talál válaszokat. Az EU- országok munkaerőpiacuk átjárhatóbbá tételével az Egyesült Államok, Japán és a feltörekvő ázsiai országok globális versenyében jobban helyt tudnak állni.

Svédországon, Írországon és az Egyesült Királyságon kívül a régi tagállamok szociális feszültségektől tartva nem nyitották meg munkaerő-piacukat az új tagországok munkavállalói előtt. A volt pénzügyminiszter szerint a régi tagállamoknak nem kellene annyira tartaniuk a munkaerő áramlásának szabadabbá tételétől. Példaként említette Magyarországot és Csehországot, ahová Ukrajnából és Romániából több munkavállaló érkezik, mint amennyi magyar és cseh Nyugat-Európában dolgozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Bokros Lajos lett a CEU vezérigazgatója

Bokros Lajost 2005 december elsejével, határozatlan időre kinevezték a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatójává - közölte az egyetem szerdán.

MTI Gazdaság

Bokros Lajos radikális reformokat sürget

Mai politikusaink igen rövidlátóak, nem éreznek kényszert arra, hogy elkötelezzék magukat a radikális gazdasági reformok mellett - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti rendezvényén.

MTI Világ

A magyarok támogatják az EU-bővítést

Magyarországon még mindig átlag alatti az európai uniós tagság támogatottsága, a lakosságnak csak 39 százaléka tartja azt jó dolognak az 50 százalékos uniós átlaggal szemben egy közvélemény-kutatásból tanúsága szerint. Ennél magasabb támogatottsága azonban az uniós bővítésnek.

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Eladták egy nő méhét Malawiban

Eladták egy nő méhét Malawiban

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Az év legszomorúbb napja igazából kamu

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Egyre több magyar megy Ausztriába dolgozni

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak

Már 85 halottja van a mexikói vezetékrobbanásnak