szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Néhány hét múlva ismertté válhatnak a Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép balesetének okait vizsgáló bizottság előzetes megállapításai - jelezte a szlovák fegyveres erők szóvivője.

Milan Vanga közlése szerint folytatódik a minden részletre kiterjedő vizsgálódás. A repülőgép roncsaiból és a fedélzeti adatrögzítőből, a feketedobozból szerzett ismeretek alapján próbálják rekonstruálni a történteket, majd levonni a következtetéseket és megállapítani a szerencsétlenség valószínűsíthető okait.

A vizsgálat további szakaszába, az elemzési folyamatokba a légierő személyzetét is bevonják, hogy a következtetések és a tanulságok ismeretében közösen dönthessenek a repülési tilalom feloldásának időpontjáról. A szerencsétlenség miatt a szlovák légierő gépei ugyanis egyelőre nem repülnek, egyedül a légi mentőszolgálat helikoptereinek és a készültségi gépeknek van repülési engedélyük.

Az AN 24-es típusú szlovák katonai repülőgép fedélzetén 43 koszovói békemisszióból hazatérő katona utazott, amikor a gép a célállomástól, a kassai repülőtértől harminc kilométernyire egyelőre ismeretlen okból nekirepült a magyarországi Hejce község határában álló Borsó-hegynek. Negyvenkét ember meghalt, egy katona csodával határos módon túlélte a szerencsétlenséget.

A szlovák kormány február elsején döntött arról, hogy a védelmi tárca a Bosod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén emlékművet emel az áldozatoknak. Az emlékmű költségeit a kormány állja, de a költségekhez közadakozással is hozzá lehet járulni. A védemi tárca kilenc napja nyitotta meg a banszámlát, amelyre a pénzek befizethetők.

A tárca honlapján olvasható adatok szerint csütörtökig a számlán alig több mint kilencezer korona, mintegy hatvanezer forintnak megfelelő összeg gyűlt össze

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen

Tükörsima magyar győzelem a női vízilabdázók kvalifikációs tornáján a kazahok ellen