szerző:
MTI

Határozottan cáfolta Élő Norbert, az MSZP országgyűlési képviselője, hogy növekedtek volna a lakossági gázárak, mint azt a Fidesz állítja.

"A Fidesz a félrebeszélés minősített esetét követte el, ugyanis nem igaz, amit állít: a lakossági gázárak nem nőttek, a kompenzációs rendszer teljesen kompenzálja a nagyfogyasztók részére végrehajtott áremelést" – jelentette ki Élő Norbert. Aki hozzátette: a gázszámlában valóban úgy jelenik meg, mintha emelkedne a gázár, de a 2005-ben bevezetett kompenzációs rendszer "teljesen kiüti ezt, tehát a lakosság részére abszolút nem emelkedett a gázár".

A szocialista politikus elmondta: a lakossági gázár a jelenlegi kormány alatt 26 százalékkal emelkedett, a Fidesz időszakában pedig 29 százalékkal, az elektromos energia ára 43 százalék nőtt a Fidesz-kormány alatt, az elmúlt négy évben pedig 38 százalékkal, "tehát nem igaz, hogy az áremelések kormánya lenne" a jelenlegi.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke csütörtökön szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy vonja vissza "az addig eltitkolt" lakossági gázáremelést. A fideszes politikus szerint a Fővárosi Gázművek fogyasztóknak küldött leveléből kiderül, hogy a gazdasági minisztérium rendelete alapján január 18-tól 7,1 százalékkal emelkedett a lakossági gázár, annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc decemberben megígérte: január 1-től nem növekszik a díjtétel.

A Fidesz szerint a kormány a januári, "eltitkolt" gázáremeléssel a monopolhelyzetben lévő gázszolgáltatók oldalára állt, ahelyett, hogy megvédené az embereket az áremelkedéstől – hangsúlyozta Pokorni Zoltán alelnök is. Az ellenzéki párt határozottan arra kéri miniszterelnököt, hogy szólítsa fel gazdasági miniszterét az emelés alapjául szolgáló rendelet visszavonására.

Pokorni Zoltán szerint nem állja meg a helyét az a kormányzati érvelés, miszerint a kompenzációs alapban megvannak a megfelelő források, hiszen - folytatta - a Magyar Energia Hivatal és más független szakértők szerint is csak áprilisig elegendő ez az összeg.

A tájékoztatón bemutatták a Fidesz Valódi elszámolás kampányának egyik reklámfilmjét is, amelyben szintén a gázáremelésről van szó. Pokorni Zoltán ennek kapcsán elmondta: a 3000 köbméter felett fogyasztók számára 67 százalékkal emelkedett a gáz ára négy év alatt, míg az önkormányzati fenntartású intézményeknek a január 18-i emeléssel együtt most már 92 százalékkal kell többet fizetniük a gázért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

GÁZÁREMELÉS-KOMPENZÁCIÓ

Augusztustól az ipari fogyasztók által fizetendő földgázár átlagosan 7 százalékkal nő, a lakosság többsége teljes...

MTI/hvg.hu Itthon

A gázár volt a sláger a parlamentben

Az áremelkedések miatt bírálta a kormányt Áder János Fidesz-frakcióvezető hétfőn napirend előtt, míg Kóka János gazdasági miniszter a gázáremelés hatását enyhítő kompenzációs rendszert méltatta.

hvg.hu Itthon

Áder a "gázáremelés" visszavonását kéri Gyurcsánytól

Nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenchez Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus szorgalmazza, hogy a 2006. január 18-tól életbe lépő gázáremelést vonja vissza a kormány. A kormányszóvivő válaszolt a felvetett kérdésekre

MTI Gazdaság

GKI: kétszámjegyű emelkedés a gázáraknál és távfűtésnél

A 2005. évi államháztartási hiány a GDP 5 százaléka körül lesz az EU módszertana alapján, figyelembe véve azt is, hogy az ESA-deficit számításánál az autópálya eladásból származó összegeket nem lehet beszámítani - állítja legfrissebb elemzésében a GKI Gazdaságkutató Rt.

Gazdaság

Gázáremelés novembertől: a lakosságot is érinti?

A most megjelent kormányrendelet szerint november elsejétől 19 százalékkal drágul a gáz a nem lakossági felhasználók számára. Az emelés a vállalati versenyképesség romlásához és a költségvetési deficit további emelkedéséhez vezethet.

MTI Gazdaság

Gázárak: Gyurcsány megkímélné a lakossági fogyasztókat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kóka János gazdasági miniszternek szóló utasítása értelmében nem kerülhet olyan, a gázár-kompenzációs rendszer átalakítására vonatkozó javaslat az asztalra, amely a lakossági fogyasztók bármely csoportja számára áremelést eredményezne - közölte Batiz András kormányszóvivő.

Hét nap

RÉSZLEGES GÁZÁREMELÉS

November 1-jétől 19 százalékkal emelik a földgáz tarifáját az ipari fogyasztóknak - erről döntött a múlt héten Kóka...

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

Tudja, mit lehet csinálni 1200 színes ceruzából? Például egy működő gitárt

Tudja, mit lehet csinálni 1200 színes ceruzából? Például egy működő gitárt

Már nem Messi a világ legértékesebb focistája

Már nem Messi a világ legértékesebb focistája

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél