szerző:
MTI

Tartozhat IP-cím internetszolgáltatóhoz és jelölhet végfelhasználót egyszerre - mutatott rá Martos Balázs, az Internetszolgáltatók Tanácsának elnökségi tagja, a politikai pártok hackelés-vádjai kapcsán. Az MSZP tájékoztatása szerint hétfőn a Fidesz számítógépes szerveréről behatoltak a szocialista párt választási anyagaiba.

© MARABU
Az MSZP hétfőn azt közölte, hogy számítógépüket a Fidesz szerveiről feltörték és onnan kampányanyagokat vittek el. Az ellenzéki párt szerint ugyanakkor az MSZP is többször töltött le anyagokat a Fidesz szerveréről.

Martos Balázs rámutat: az internet világában IP (Internet protocol) címek alapján azonosíthatók a világhálóra csatlakozó számítógépek. Az IP-címeket legfelsőbb szinten az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű világszervezet kezeli, amely az azonosítók egy részét, azaz egy IP-tartományt a szervezet európai megfelelőjének, a Réseaux IP Européens (RIPE) rendelkezésére bocsátja.

A magyarországi internetszolgáltatók közvetlen a RIPE-tól, vagy közvetetten más internetszolgáltatóktól igényelnek IP-cím tartományokat, amelyekből aztán a szolgáltatók előfizetői kaphatnak azonosítókat igényük szerint - magyarázta a szakember. Martos szerint mindez alapján a vitatott IP-cím tartozhat egy szolgáltatóhoz és egy végfelhasználóhoz egy időben. Példaként említette a telefonszámokat, amely előfizetőhöz és szolgáltatóhoz egyaránt "hozzárendelhető".

Az IP-címek listája az ICANN és a RIPE szervezet honlapjain könnyen lekereshető, de legtöbbször csupán az internetszolgáltatók nevét dobja ki a program. Esetenként előfordulhat az is, hogy a végfelhasználót is megnevezi a rendszer, ám ez már a szolgáltatók és előfizetőik megállapodásától függ.

Lehet tovább nyomozni az internetszolgáltatók honlapjain is, többen ugyanis a RIPE-hoz hasonlóan működtetnek keresőprogramot és felfedik az azonosítóhoz tartozó számítógép-tulajdonos kilétét. Az IP-címekhez ugyanakkor nem feltétlen csupán egy számítógép tartozik, mint ahogy ez korábban jellemző volt. Az adatbiztonságot szolgáló, úgynevezett tűzfalszerverek bevezetése óta az ezeket a szervereket jelölő IP-címek alá több számítógép is felsorakozhat.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy számítógéphez több felhasználó tartozhat. A jelszavas informatikai rendszerekben egy számítógépen más-más profil, azaz személyes beállítás alapján indíthatók el különböző programok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Itthon

Révész: behatolók az MSZP gépeiről

A MSZP szervereiről érkezők rendszeresen töltenek le Fideszes kampányanyagokat - közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője arra reagálva, hogy Hiller István az ellenkezőjével állt elő a mai napon.

MTI Itthon

Fidesz-szerverről törtek be az MSZP-számítógépébe?

Hiller István szerint "alapos ok" van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait. Az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tartott az esetről.

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense