szerző:
MTI

Magyarországon döglött hattyúkat találtak, Ausztriában már azonosították a H5N1 vírust, a svédek és norvégok a szárnyasok zárt helyen történő tartásáról rendelkeztek, Irakban pedig madárinfluenza-riadó van.

Magyarország

Tizenegy döglött hattyút szedtek össze az esztergomi Kis-Duna jégtábláiról a tűzoltóság és a gyepmesteri szolgálat munkatársai. A döglött hattyúkat virológiai vizsgálatra az országos állategészségügyi intézetbe szállították, eredmény 7-10 nap múlva várható. Tegnap elhullott vadkacsát találtak a fővárosban a pesti Duna-parton, de a tetem nem tartalmaz emberre is veszélyes H5N1 vírust a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerint. Csak tíz nap múlva lehet egyértelműen megmondani azonban, hogy miben pusztult el az állat, a gyorstesztek eredménye pedig három-öt napon belül várható.

Ausztria

Kimutatták a H5N1-vírust a Graztól délre talált két hattyú tetemében, de Bécs még várja a nagy-britanniai ellenőrző teszt eredményét. Maria Rauch-Kallat egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Ausztriában mindeddig csak két hattyú tetemében mutatták ki a H5N1 vírust, jóllehet naponta 20-30 elhullott madarat vizsgálnak meg. Bejelentette, hogy szerdától elrendelték a baromfik zárt helyiségben tartását abban a védő- és megfigyelési övezetben, amelyet Graztól délre, a hattyútetemek megtalálásának a helyszíne körül létesítettek, valamint a Duna-menti övezetekben. A szomszédos Svájcban viszont szintén ma döntöttek arról, hogy február 20-tól országosan elrendelik a baromfik zárt helyen tartását a madárinfluenza veszélye miatt.

Svédország, Norvégia, Dánia

Az Európai Bizottság ma megerősítette, hogy a németországi Rügen szigetén talált elhullott hattyúk a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 vírusát hordozták. Erre hivatkozva a háziszárnyasok zárt helyen tartását rendelték el mára virradóra a svéd és a norvég egészségügyi hatóságok.

A dán egészségügyi hatóság egy szóvivője Koppenhágában nyilatkozva azt tanácsolta a háziszárnyasokat tartó gazdálkodóknak, hogy állataikat semmiképpen se tartsák a szabadban. Dániában nem teszik lehetővé a jogszabályok a szabadon tartás betiltását.

Irak

Madárinfluenza-riadót rendelt el a dél-iraki Majszán tartományban az iraki egészségügyi miniszter, aki felszólította a biztonsági erőket, hogy akadályozzák meg szárnyasok be- és kiszállítását a tartományból. Azt követően rendelték el a riadót az Iránnal határos Majszánban, hogy a tartomány öt pontján találtak fertőzésgyanús madarakat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A H5N1-et mutatták ki a brit karanténban elhullott papagájban

A madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 törzsét mutatták ki abban a papagájban, amely a minap pusztult el Nagy-Britanniában - közölte vasárnap este a brit agrártárca, amely nem sokkal korábban a vadon befogott, nem zárt telepen tenyésztett madarak, köztük a díszmadarak teljes uniós importtilalmára tett javaslatot.

MTI Világ

Megerősítették a H5N1 vírus jelenlétét a romániai tetemekben

A London melletti európai laboratóriumban kimutatták a madárinfluenza-vírus veszélyes, H5N1 típusának jelenlétét a Romániában vett mintákban - jelentette be a romániai hírközlő szerveken keresztül szombat délelőtt Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter.

MTI Világ

A sógoroknál is megjelent a madárinfluenza

Az első vizsgálatok szerint Ausztriát is elérte a madárinfluenza: 70 százalékos valószínűséggel H5N1 vírussal fertőzöttek azok a madártetemek, amelyeket Graz mellett, a mellachi erőmű közelében találtak.

MTI Világ

Orosz és román madárinfluenza-félelmek

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusát mutatták ki Oroszország déli részén, a Fekete- és a Kaszpi-tenger térségében vadon élő hattyúk és kacsák szervezetében - közölte a moszkvai mezőgazdasági minisztérium. Közben a román hatóságok vesztegzár alá készülnek vonni a Konstanca megyei Topraisar települést a bolgár határ közelében.

MTI Világ

Egyre több H5N1-fertőzés van Törökországban

Törökország négy különböző tartományában öt újabb személy fertőződött meg a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusával az előzetes vizsgálatok szerint. Így 15-re emelkedett a bizonyítottan, illetve feltételezetten madárinfluenzával eddig megfertőződött személyek száma az országban.

MTI Világ

London megerősítette a H5N1 vírusról szóló román bejelentést

Megerősítette szombaton a madárinfluenza-vírus emberre is halálos változatának kimutatását egy romániai mintában a brit mezőgazdasági tárca felügyelete alatt működő laboratórium, amely egyébként csak hétfőn tervezte közzétenni a vizsgálati eredményt.

Felmentették másodfokon a Szeviép-ügy vádlottjait

Felmentették másodfokon a Szeviép-ügy vádlottjait

Vörösiszapper: súlyosították az ítéletet másodfokon

Vörösiszapper: súlyosították az ítéletet másodfokon

Körbelövi Magyarországot a Guns N’ Roses, de Budapest kimarad

Körbelövi Magyarországot a Guns N’ Roses, de Budapest kimarad

Különleges filmet mutatott be a Sziget

Különleges filmet mutatott be a Sziget

Megállapodott az Egyesült Államok és Kína, nem lesz amerikai pótvám

Megállapodott az Egyesült Államok és Kína, nem lesz amerikai pótvám

Jegesmedvebocsok születtek Németországban – videó

Jegesmedvebocsok születtek Németországban – videó