szerző:
MTI

A Fidesz a Sulinet program eladása ellen szólalt fel, míg a kormány arra hivatkozik, hogy a program a piaci alapú működést tűzte ki célul, és ennek most eljött az ideje.

A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy állítsa le a Sulinet Közháló eladását - jelentette ki Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke. A párt a miniszterelnököt is felszólítja, hogy rendeljen el vizsgálatot annak tisztázására, miért került eddig 21 milliárd forintba a Sulinet-Közháló, és miért sürgeti az informatikai minisztérium, hogy az eladás után négyszeres áron béreljék vissza a hálózatot - mondta az Orbán-kormány volt oktatási minisztere.

"Vajon miért olyan sürgős a választások előtt eladni a közhálót és 10,5 milliárd forintos visszabérlési szerződést kötni? Vajon kit gazdagít majd ez a közpénz?" - tette fel a kérdést Pokorni Zoltán.

Az elsődleges célok elérésével a Közháló program a következő szakaszba lépett – reagált az informatikai és hírközlési miniszter közleményében. A program a tiszta piaci alapú működést tűzi célul, elősegítve, hogy az internet idővel ugyanolyan természetes, közműjellegű szolgáltatás legyen, mint például az elektromos hálózat. A közhálóvégpontok értékesítése a költségvetési törvényében előírtak szerint zajlik, nyilvános közbeszerzési eljárás keretében. Hat párhuzamosan futó közbeszerzési eljárásról van szó, várhatóan több tucat piaci résztvevővel - tájékoztat a minisztérium közleménye.

Az 1997-ben elindított Sulinet program éppen a Fidesz-kormány idejében torpant meg – áll a közleményben. 2002 végére csupán 596 település iskolájába jutott el az internet. 2002-ben a 14 éves fiatalok 20 százaléka éppen ezért még sohasem használt számítógépet, 40 százalékuk internetet. Az IHM Közháló programjának köszönhetően ma minden település iskoláiban hozzáférnek a diákok a világhálóhoz és az őket körülvevő világ információihoz: 5200 iskola és 230 kollégium 890 ezer általános iskolai és 663 ezer középiskolai diákja 170 ezer számítógéppel éri el az internetet. De a Közhálóval jut internethez többek között 600 önkormányzat, 300 könyvtár és 300 teleház is - büszkélkedik a minisztérium. 

Az informatikai és hírközlési miniszter szerdai közleménye szerint "az elmúlt időszakban a Fidesz a kormány minden modernizációs lépését megakadályozta, vagy meg akarja akadályozni". Szavai szerint a nagyobbik ellenzéki párt az elmúlt két hétben "újra tanúbizonyságát adta tudás- és technológiaellenességének", amikor politikusai - annak ellenére, hogy kérdéseikre többször részletes és megnyugtató választ kaphattak a Parlamentben és a Parlamenten kívül is - folyamatosan támadják a Közháló-programot, kockáztatva az iskolák és más közintézmények internettel történő ellátását. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Kisiklatják a Sulinet Expresszt?

Jelentéktelenre zsugorodhat a szocialista irányítású pénzügyi tárca által ismét megkurtított szabaddemokrata Sulinet program. Adókedvezménnyel ezentúl csak komplett számítógépet lehet vásárolni - ebből viszont állítólag nagyobb lesz a választék.

hvg.hu Itthon

Magyar Nemzet: az informatikai tárca eladja a Sulinetet

A konzervatív lap birtokába jutott információk szerint az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak (IHM) komoly gondot okoz a Sulinet Közháló üzemeltetési számlájának kifizetése, ezért a tárca az MSZP–SZDSZ-kormány egyik legnagyobb beruházásának eladása mellett döntött.

MTI Itthon

Sulinet Expressz: összesen 150 ezer új számítógép

A Sulinet Expressz Programnak köszönhetően 150 ezer új számítógép került a háztartásokba, 500 ezer számítógépet újítottak fel, 600 ezer család jutott számítástechnikai eszközhöz - közölte az oktatási tárca. Közbeszerzési eljárás nyomán 55510 nagy értékű hardvereszköz jutott el a közoktatási intézményekhez 6,2 milliárd forint értékben.

Adventi mesenaptár – december 10.

Adventi mesenaptár – december 10.

Kirúgták a Facebooktól a munkást, aki kenőpénzért törölt fiókokat állított vissza

Kirúgták a Facebooktól a munkást, aki kenőpénzért törölt fiókokat állított vissza

Bevezették a nagyszülői gyedet

Bevezették a nagyszülői gyedet

Szokott torrentezni? Ne lepődjön meg, ha veszélyes vírust jelez a gépe

Szokott torrentezni? Ne lepődjön meg, ha veszélyes vírust jelez a gépe

(Re)konstruált múlt

(Re)konstruált múlt

Banán után sült krumplit ragasztottak szigszalaggal falra

Banán után sült krumplit ragasztottak szigszalaggal falra