szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz a pénzügyminiszter múlt heti nyilatkozata alapján úgy véli, az alsó áfakulcsok emelésére készül a kormány. Erről Rogán Antal kampányfőnök beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő szerint Rogán Antal bakot lőtt, a kormány nem áfaemelést, hanem áfacsökkentést tervez.

A politikus szerint a sajtóban megjelent információk arra utalnak, hogy a választások után - ha az MSZP alakíthat kormányt - bevezetik a "Gyurcsány-Veres csomagot", vagyis az 5 százalékos és 15 százalékos áfakulcs megemelésével egységes kulcsot hoznak létre, ezzel radikálisan emelve az árakat.

Mint mondta, a pénzügyminiszter külföldi újságírókkal történt múlt heti találkozóján a Világgazdaság beszámolója szerint arról beszélt: abban az esetben, ha a Pénzügyminisztérium számításainál kedvezőtlenebb lesz az államháztartási hiány alakulása, akkor a bevételi oldalon lesz szükség újabb eszközök bevezetésére. A lap szerint pedig ezzel Veres János az áfaemelés lehetőségére célzott. Rogán hozzátette: a Színes Bulvár Lapnak a Pénzügyminisztérium azt nyilatkozta, hogy jelenleg is folynak a számítások és megvizsgálnak minden lehetőséget az államháztartási hiány csökkentésére.

"Pontosan ezekből a mondatokból kiderül az, hogy a Pénzügyminisztériumban tudatos munka zajlik, amelynek az a célja, hogy a választások után bevezessék a Gyurcsány-Veres csomagot, amely az alsó áfakulcsok emelésével és áremelkedésekkel járna együtt" - mondta a Fidesz kampányfőnöke, jelezve, hogy pártja nem ért egyet az egységes áfakulcs bevezetésével.

Mint mondta, az egységes áfakulcs bevezetése esetén a most 15 százalékos áfával terhelt élelmiszerek és az öt százalékos áfakörbe tartozó gyógyszerek, orvosi szolgáltatások és könyvek ára is "radikálisan" emelkedne. A politikus a sajtótájékoztatón egy élelmiszerekkel teli bevásárlókocsi segítéségével mutatta be, mi mindennek emelkedne az ára, ha bevezetnék az egységes kulcsot.

Meddig akarja eltitkolni áremelési szándékát a kormány? - tette fel a kérdést Rogán Antal emlékeztetve arra, hogy a kormány eltitkolta a január 18-tól érvényes 7,1 százalékos lakossági gázáremelést is. Hangsúlyozta: a Fidesz szerint nincs szükség megszorításokra, ugyanakkor le kell törni a luxusprofitot, és meg kell fontolni, hogy a kormány olyan árszabályozó eszközöket vezessen be a hatáskörébe tartozó áraknál, amelyek nem engedik az alapvető szolgáltatások és a háztartások fenntartásához kapcsolódó termékeknek árait az inflációt meghaladóan növekedni.

A kormány nem áfaemelést, hanem további áfacsökkentést tervez - reagált Batiz András kormányszóvivő a fideszes politikus közlésére. Mint mondta, a kabinet várhatóan következő ülésén dönt arról, hogy mely szolgáltatások áfáját kívánja 5 százalékosra csökkenteni. Tervei mellett a kormány tettei is az adócsökkentést bizonyítják: 2006. január 1-jétől az áfa felső kulcsa 25-ről 20 százalékra mérséklődött, így gyakorlatilag elérkeztünk az árstabilitáshoz - emlékeztetett Batiz András.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Áfavita az EU-ban: időt kapnak a lengyelek?

Meghosszabbította az Európai Unió elnöksége az a határidőt, ameddig Lengyelország csatlakozhat a munkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfa-kulcsainak további alkalmazásáról szóló pénzügyminiszteri megállapodáshoz.

MTI Itthon

Kovács Lászlóval egyeztetne a Fidesz az áfacsökkentésről

A Fidesz a lakásfelújítás és a szociális lakásépítés áfájának csökkentése ügyében egyeztetést javasol európai parlamenti képviselői és Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi biztosa között - közölte Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

A kormány megtilthatja a külföldi tulajdonszerzést a kiadókban és egyetemeken azzal, hogy stratégiai jelentőségűvé nyilvánította őket

A kormány megtilthatja a külföldi tulajdonszerzést a kiadókban és egyetemeken azzal, hogy stratégiai jelentőségűvé nyilvánította őket

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?

Kizárja a kapitalizmus azt, hogy ne ártsunk?