szerző:
MTI

Újabb helyeken bukkant fel Európában a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa, az Európai Unió szigorú védőintézkedésekről határozott a betegség terjedésének megakadályozására, miközben két újabb madárinfluenza-gyanús emberi haláleset történt Indonéziában.

Az Európai Unió állategészségügyi szakértői megállapodtak egy általános uniós előírásban, amelynek értelmében tíz kilométer átmérőjű karantént és megfigyelési övezetet kell létrehozni azon területek körül, ahol felmerül a madárinfluenza gyanúja. Ebből a szempontból mindegy, hogy vadon élő madarak vagy házi szárnyasok között gyanítanak megbetegedést. A karantén körül még egy széles ütközőövezetet is ki kell alakítani a vírus csapdába ejtésére, de ennek nagyságát már nemzeti szinten kell eldönteni.

Szlovákia közel háromszáz nagyüzemi baromfifarmja biztonságos, mindegyik jól megvédhető a szabadröptű madarak hordozta vírusfertőzés veszélyétől - mondta csütörtökön Simon Zsolt, a szlovák kormány mezőgazdasági minisztere. A Magyar Koalíció Pártjához (MKP) tartozó tárcavezető két nagy farmon, a mátyusföldi Pereden és Királyrévben ellenőrizte a baromfiállomány megvédhetőségének feltételeit. A Szlovákiában fellelt madártetemek előzetes laboratóriumi vizsgálatai során eddig nem igazolódott a madárinfluenza vírusának jelenléte.

Román szakértők a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát azonosították a Constanta környékén és a bolgár határon fekvő kelet-romániai Ostrov faluban elhullott szárnyasok tetemében. A gyorstesztek alapján valószínűsíthető, hogy a madárinfluenza H5 típusát hordozták két másik romániai településen, Navodariban és Tuzlában elhullott baromfiak. Romániában eddig 31 településen mutatták ki a madárinfluenzát azóta, hogy tavaly októberben a Duna-deltában felfedezték a kórt. A betegség embert mindeddig nem fertőzött meg.

A szlovén kormány csütörtökön megerősítette, hogy a madárinfluenza H5N1-es altípusát mutatták ki azokban a hattyútetemekben, amelyeket a múlt héten találtak az ország északi részén. Szlovénia vasárnap jelentette be, hogy a madárinfluenza vírus H5-ös típusát mutatták ki egy Maribor közelében felfedezett elhullott hattyúban.

A H5N1 vírust azonosították egy harmadik hattyú tetemében is, amelyet a stájerországi Graz közelében, Werndorfban találtak. Három elpusztult hattyút vizsgálnak Svájc középső részén - Aargau, Solothurn és Schwyz kantonokban - annak megállapítása végett, hogy vajon a madárinfluenza vírusa fertőzte-e meg őket. A dél-olaszországi Foggia közelében két vadkacsában mutatták ki a vírust. Horst Seehofer német mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter megerősítette, hogy a Rügen szigetén elhullott madarak pusztulását a H5N1 vírus okozta. A madárinfluenza emberre is veszélyes kórokozója okozta két újabb hattyú pusztulását a Görögország északi részén fekvő Szaloniki környékén. 

Tömeges baromfielhullás történt két héttel ezelőtt az Oroszországhoz tartozó Dagesztánban; csaknem 350 ezer háziszárnyas pusztult el rövid időn belül. Gennagyij Onyiscsenko, az orosz járványügyi szolgálatok vezetője most bejelentette: több elhullott madár tetemében felfedezték a H5N1 vírust. 

Az azerbajdzsáni állategészségügyi hatóságok számos elhullott költöző madár vérmintáiban fellelték a múlt héten a madárinfluenza vírusát. Emberi megbetegedés nem történt az országban, de aggasztja a hatóságokat az Azerbajdzsánban telelő madarak tömeges pusztulása; a Kaszpi-tenger partvidékének több szakaszát elhullott madarak bomló tetemei borítják.

Két újabb madárinfluenza-gyanús emberi haláleset történt Indonéziában, a jakartai Sulianti Saroso kórházban - jelentette be csütörtökön a gyógyintézet szóvivője. Ha a tesztvizsgálat megerősíti a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusának jelenlétét, a szövetmintát továbbküldik megerősítés végett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hongkongi laboratóriumába.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Madárinfluenza: kacsa lenne a hazai megjelenés?

Magyarországon döglött hattyúkat találtak, Ausztriában már azonosították a H5N1 vírust, a svédek és norvégok a szárnyasok zárt helyen történő tartásáról rendelkeztek, Irakban pedig madárinfluenza-riadó van.

MTI Tech

Vízimadarak hordozhatják a madárinfluenza vírust

Néhány galambfajban, ragadozó madárban, illetve énekesmadárban is kimutatták már a madárinfluenza vírusát, de ezek elszigetelt, egyszeri esetek voltak, igazából a vízimadarak érintettek a kórban, amely emberről emberre nem terjed, és amelynek vírusait a sütés, főzés feltétlenül elpusztítja - tájékoztatott Karcza Zsolt, a Madárgyűrűzési Központ vezetője.

MTI Itthon

Nem madárinfluenza végzett a hattyúkkal

Az Esztergomnál szerdán talált hattyúk az elsődleges vizsgálatok szerint nem madárinfluenza miatt pusztultak el - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön, miután látogatást tett az Országos Állategészségügyi Intézetben.

MTI Világ

142 millió áldozata is lehet a madárinfluenzának

142 millió ember eshet áldozatul a madárinfluenzának, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak az események – áll egy új, ausztrál tanulmányban. Összeomló gazdaságok és folyamatosan mutálódó vírus nehezítheti a helyzetet majd.

MTI Itthon

Gyurcsány: Magyarországot is elérte a madárinfluenza

Magyarországra sajnos megérkezett a madárinfluenza - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A Fidesz szerint a kormány tétlen. Magyarország 110 ezer eurót kap Brüsszeltől a madárinfluenza megelőzésére szolgáló program finanszírozásához.

Palkovics: Le kell mondania a Színművészeti vezetőségének, ha tudtak Gothár ügyeiről

Palkovics: Le kell mondania a Színművészeti vezetőségének, ha tudtak Gothár ügyeiről

Balavány: Magyart az űrbe, avagy kinek fáj az a vacak tízmilliárd?

Balavány: Magyart az űrbe, avagy kinek fáj az a vacak tízmilliárd?

Vajna Tímeának összejött, egy fotón szerepel Leonardo DiCaprióval

Vajna Tímeának összejött, egy fotón szerepel Leonardo DiCaprióval

Elkészült a por, ami szinte borrá változtatja a vizet

Elkészült a por, ami szinte borrá változtatja a vizet

Baleset miatt lezárták az M1-est Budapest felé, torlódik a forgalom

Baleset miatt lezárták az M1-est Budapest felé, torlódik a forgalom

Videóra vette egy motoros, hogy végighajt egy forgalmas híd ívszerkezetén

Videóra vette egy motoros, hogy végighajt egy forgalmas híd ívszerkezetén