szerző:
hvg.hu

Több százezer forintos jutalommal honorálta egy szélsőjobboldali portál egyik olvasójának, hogy felfedte személyes adatait annak a férfinak, aki egy március 15-ei ünnepségen állítólag szájon vágott egy kislányt, majd letépte kokárdáját. A portál közzétette a „kislányverő zsidó” adatait, s azt javasolja olvasóinak, hogy kívánjanak jobbulást a „zsidó úriembernek”, ha kapcsolatba lépnek vele.

Tizenhat évvel a rendszerváltás után nem hiszünk a szemünknek, amikor a következő sorokat olvassuk a szélsőséges nézeteiről, antiszemitizmusáról, cigányellenességéről  ismert Tomcat blogján:   „Ezt a zsidót össze kell verni, meg kell alázni, ki kell herélni. Azért, hogy a fajtája végre észbe kapjon: ez itt nem az ő országa. Az még nem jött el, és nem is fog. (…) Te nagypofájú, mocskos zsidó! Fel fogjuk forgatni utánad egész Budapestet! Megtalálunk, ha a föld alá bújsz is, és leverjük a veséd! (…) Szerzünk egy szép, hosszú nemzetiszín szalagot, arra fogunk fellógatni. Úgy, ahogy még a nagyapádat se '56-ban, mert neki csak egy sima kötél jutott. Ugyanúgy a szádba tömjük az összes pénzedet, mint akkor neki. És a varjú se fog károgni utánad, az biztos.”

Mindez egy március 18-ai bejegyzésében olvasható, néhány nappal azután, hogy március 15-én, a Múzeumkertnél rendezett ünnepségen egy fiatalember letépte a kokárdát egy tinédzser korú kislányról, miközben állítólag arcon is vágta. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ismeretlen tettes ellen nyomban feljelentést tett, de nyomozás nem indult. Ekkor Tomcat és a szintén szélsőjobboldali Kuruc.info internetes portál úgy döntött: ha a rendőrség nem nyomoz, az internetezők segítségével majd ők kiderítik, ki az illető. Mindezt motiválandó, Tomcat és egy barátja 100 ezer forintot ajánlott fel annak, aki azonosítja a "tettest". Mivel a kokárda letépését a Hír Televízió kamerája megörökítette, és a felvételt le is közölte. Ezek után került fel az internetre a férfi arcképe.

Látták a focimeccsen

A gépezet beindult. A fiatalembert egy április 2-ai MTK-Ferencváros labdarúgó mérkőzésen felismerték, ám ő a közelben álló rendőröktől kért segítséget, akik bevitték a rendőrkapitányságra, így eltűnt üldözői szeme elől. Közben azonban a beígért vérdíj is emelkedett: a Kuruc.info olvasóinak felajánlásával már 360 ezer forintot kínáltak a kokárdatépő fiatalember nevéért.

Az embervadászat a rendőrség figyelmét sem kerülhette el. Tomcat blogja szemet szúrt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi osztályának, amely közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A rendőrség Tomcat blogjának feltételezett internetszolgáltatóját próbálta rábírni arra, hogy távolítsa el szervereiről a rasszista, antiszemita weboldalt, ám mint rendőrségi forrásunktól megtudtuk: Tomcat webszájtja szlovákiai szerveren fut, így még bírósági végzéssel sem lehetne azt eltávolíttatni. Idővel a blogger paranoiás bejegyzéseinek száma is nőtt. Tomcatnak rögeszméje – mint ahogy az blogjából kiderül -, hogy a BRFK-tól a titkosszolgálatokig mindenki rá van állítva.  "Dilettáns, balfék" nyomozók követték, telefonját lehallgatják – csak azért, hogy a „kislányverő zsidónak” ne essen bántódása - állítja Tomcat. Ezt rendőrségi forrásunk kategorikusan cáfolta.

Név, lakcím, fotó

Két nappal ezelőtt a Kuruc.info elérte célját. Megvan a kislányverő zsidó neve címmel közölt cikkében közzétette a keresett személy nevét, lakcímét, vezetékes telefonszámát, arcképét. A nyomravezető pedig az őt megillető 360 ezer forintot felajánlotta a kislány családjának, aki a Kuruc.info tájékoztatása szerint nyomorog. „Aki pedig kapcsolatba lép a zsidó 'úriemberrel', kívánjon jobbulást neki!” – javasolják a szerzők. Jóllehet a cikkben a szerzők nem szólítják fel olvasóikat arra, hogy büntessék meg a férfit, Tomcat bejegyzéseiből kiderül, milyen célt szolgálhatnak az adatok, illetve azok közzététele.

Felmerül a kérdés, hogy a Kuruc.info az adatok nyilvánosságra hozásával követett-e el bűncselekményt. A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint nem. „Se a neve, sem a telefonkönyvből is beszerezhető adatainak közzététele, sem az, hogy jobbulást kívánnak neki, nem bűncselekmény. Utóbbi legfeljebb a veszélyes fenyegetés szabálysértése, de ez gyenge lábakon állna a bíróságon” – mondta Zsdrál Petra jogász. Ugyanakkor - mint mondja - ebben a kontextusban mindez sérthet személyiségi jogot, de ez csak polgári jogi kategóriában mérhető, a Btk-t nem meríti ki.

Az üldözött férfit nem sikerült utolérnünk, úgy tudjuk, jelenleg külföldön van. Információink szerint ugyanakkor nem áll sem rendőri, sem nemzetbiztonsági védelem alatt. Rendőrségi forrásunk szerint a hatóság csak akkor lépne, ha férfi azt kérné, vagy közvetlen veszélynek lenne kitéve. Hogy az MTK-Fradi-meccsen történtek nem alapozzák-e meg a közvetlen veszélyt, névtelen forrásunk nem kommentálta.

Az ügyben megkerestük a Kuruc.infót, amelynek főszerkesztője, Molnár Balázs nem kívánt nyilatkozni.   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Zsidózás-e a díszzsidózás?

A hétfő nem válik az MSZP díszére. Bejelentették, bojkottálják a parlament rendkívüli ülését. Emellett még visszalépett a jelöltségtől a díszzsidózó jelöltjük is.

Választás 2006

Díszzsidó és díszcigány két jó barát

Nem tudom, mekkora veszteség a Köztársaság térnek és különösen a köztársaságnak, hogy Pásztor Tibor bizonyosan nem lesz országgyűlési képviselő, de ha az ország mentálhigiénés érdekeit tartotta volna szem előtt, nem lett volna szabad lemondania listás helyéről. Lemondása ugyanis kapituláció.

MTI Világ

Zsidót gyilkolt, Afrikában kapták el

Elefántcsontparton vették őrizetbe csütörtökre virradó éjjel annak a bandának a vezérét, amelyet egy zsidó fiatalember elrablásával és halálra kínzásával vádolnak Franciaországban.

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

Lewis Hamilton szívszorító szavakkal búcsúzott Niki Laudától

Lewis Hamilton szívszorító szavakkal búcsúzott Niki Laudától

A rendőrség legfrissebb videóművészeti alkotása a „Brit tudósok és a zebra”

A rendőrség legfrissebb videóművészeti alkotása a „Brit tudósok és a zebra”

OECD: Idén is lassulni fog a magyar növekedés, de jövőre lesz még rosszabb

OECD: Idén is lassulni fog a magyar növekedés, de jövőre lesz még rosszabb

Végre vége a Trónok harcának. De mégis, miért néztük?

Végre vége a Trónok harcának. De mégis, miért néztük?

Kiderült, ki lesz a Forma–1 kommentátora a köztévén

Kiderült, ki lesz a Forma–1 kommentátora a köztévén