szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy osztrák, egy ukrán és egy moldovai embercsempészt fogtak el a győri határőrök pénteken hajnalban - tájékoztatott a határőrség szóvivője.

Kovács Iván határőr alezredes közleménye szerint a határőrök a nyomozást egy lakossági bejelentés alapján kezdték el, amely szerint Sopron térségében külföldi rendszámú autókból más autókba átülve külföldiek a zöldhatár felé tartanak. A nyomozók hajnalban összesen kilenc külföldivel szemben kezdeményeztek eljárást.

Egy Lövő községi pizzéria parkolójába hajnali négy órakor egy ukrán és egy moldovai rendszámú gépjármű gurult be, a sofőrök három-három személyt szállítottak. Nem sokkal később a helyszínre érkezett egy osztrák rendszámú autó is, amelybe három nő átült az ukrán autóból. Az osztrák gépkocsi elindult a soproni határállomás irányába. Az ukrán és a moldovai autó az étterem parkolójában várakozott. A határőrök értesítették a térségben szolgálatot teljesítő határőr járőrt, akik az osztrák autót Sopronban igazoltatták.

A gépjárművezető osztrák személyi igazolvánnyal, a három utas osztrák útlevéllel igazolta magát. Az okmányellenőrző járőr nyomban felfedezte a különbséget az útlevelekben szereplő fényképek és a személyek között, így őket közokirat-hamisítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt előállították.

Az osztrák állampolgárságú sofőrt embercsempészés megalapozott gyanúja miatt állították elő a határőrök. A körülmények egyértelműen igazolták a szervezett jelleget, ezért a másik két autó vezetője ellen is büntetőeljárás indult. Az ukrán és a magát izraeli iratokkal igazoló moldovai gépjárművezetők a pizzéria parkolójában hiába várták osztrák társuk visszaérkezését, hogy a még ott maradt három ukrán nőt is Ausztriába szállítsák, amikor reggel 6 órakor a határőrök igazoltatták, majd előállították őket. A vizsgálat még minden gyanúsított esetében jelenleg is tart - olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Egy ukrán nő vezette a lebukott embercsempész bandát

Tizenkét tagú embercsempész bandát lepleztek le a határőrnyomozók, a csoport egy ukrán nő irányítása alatt ukrán és moldovai emberek nyugatra csempészését szervezete; három ukrán és hét magyar állampolgárt őrizetbe vettek.

MTI Kult

Bűnügyi toplista: drog, embercsempészet, műkincsek

Az FBI szerint mintegy 8 milliárd dollár (1725 milliárd forint) értékben loptak műkincseket 2005-ben a világban. Szakértők becslése ennél jóval nagyobb összegről szól. A drog- és emberkereskedelem után a nemzetközi bűnözésnek a műkincsrablás a legjövedelmezőbb üzlete.