szerző:
Sipos Anett

A budapesti Trieszt Café tulajdonosa, Losonczy Pál, amikor megtudta, hogy eladják az Andrássy út 47-et, amelyben kávézója működik, vételi ajánlatot tett le banki biztosítékkal a Terézvárosi Önkormányzat asztalára. Hivatalos választ nem kapott, de egy tisztességtelen ajánlatot igen. Tekintélyes emberek egy pazar vacsora közben megsúgták neki, 150-200 millióért akár övé lehet az egész ház. Feltéve, hogy ugyanennyit még hozzátesz - egy aktatáskában.

Állvány az Andrássy út 47-en. Nem életveszélyes?
© Dévényi Veronika

Az Andrássy út 47. az Oktogon és a Liszt Ferenc tér sarkán áll.  Réges régen felállványozták, ami a gyanútlan járókelőben azt az érzetet kelti, hogy már csak a szentlélek tartja a falakat. És valóban, a ház már három éve felkerült az önkormányzat  kiárusítási listájára. A bérlőket    tájékoztatták,  hogy az épület életveszélyes, felújítására nincs pénze a kerületnek, ezért a házat eladják.

Megvan a vevő is:  a belga  Christian Polet tulajdonát képező Ennet Ingatlanfejlesztő Kft. Polet úrnak és nejének három önkormányzati lakása volt ebben a házban. Több százezer forint bérleti díjjal tartoztak ugyan a kerületnek, de minthogy "jelentős bérlők",  Fürst György VI. kerületi gazdasági alpolgármester pályáztatás nélkül elfogadta a szerény nettó 150 milliós ajánlatukat a házra.

Polet a szerződéskötést megelőző napon kifizette az önkormányzatnak az elmaradt bérleti díjat. Ezután már nem volt akadály az üzletkötés előtt. Az önkormányzat testületi ülésén Lászay János önkormányzati képviselő még megpróbálkozott - néhány társával együtt -, hogy levetesse a napirendről az Andrássy 47. eladását.  Fürst György gazdasági alpolgármesterhez címezte szavait: „az, hogy te nagyon szeretnéd,  nincs az indokok között”. Ám kisebbségben maradt, és az ügyletet a testület jóváhagyta. 

Veszélyes, vagy mégsem?

Losonczy Pál
Vállalhatatlan ajánlatot kapott
© Dévényi Veronika

Különös, hogy a kerületi vezetés még az eladás előtt kicseréltette az életveszélyesnek mondott épületben az összes közmű gerincvezetékét. Új vízvezetéket, elektromos kábeleket húztak be a házba, gázcsonkokat kötöttek be. Azóta Döbrentei Gábor igazságügyi ingatlanszakértő, aki az Alkotmánybíróságnak is készít szakvéleményeket, megvizsgálta a házat, és kiderítette, hogy  messze nem életveszélyes. Mint szakvéleményében kifejtette, az állagromlás a kőműves szerkezeteket érint,i s ez csak a látványt befolyásolja, de  a ház valódi állapotához nincs köze. 

A ház értékét Döbrentei egymilliárd forintra becsülte. Szerinte, ha az egymilliárdból levonjuk a felújításra fordítandó összeget, és figyelembe vesszük a ház lakott jellegét, úgy is mintegy 450 millió forintra tehető az Andrássy út 47. jelenlegi értéke.  Ezzel szemben a VI. kerület által megbízott Dollarland nevű cég nem egészen 139 millió  forintra taksálja a házat.

Losonczy Pál és üzlettársa - mint a házban működő a Trieszt Café tulajdonosai- különös ajánlattal találkoztak, mikor a ház megvásárlásáról érdeklődtek. Egy  elegáns belvárosi étterembe hívta őket vacsorára egy asztaltársaság, amelyik jó kapcsolatokat ápol az terézvárosi önkormányzat felső vezetésével.

Egy (vagy két) tisztességtelen ajánlat

Jövés-menés

A hvg.hu úgy értesült, hogy a Polet-val kötendő üzletet Tölgyesi Miklós, a VI. kerület SZDSZ-es képviselője hozta a testület elé. Ősszel Fürst György távozik a VI. kerületi önkormányzat gazdasági ügyekért felelős alpolgármesteri székéből. Meg nem erősített hírek szerint a kasszakulcsot Kékesi Tibor szocialista országgyűlési képviselő veszi át, bár formálisan nem ő fogja betölteni a gazdasági alpolgármester posztját. 

Mint Losonczy a hvg.hu-nak kifejtette: „négy éve még eladási tilalom volt a házon, mikor beindítottuk a kávézót. Több mint 150 millió forintot költöttünk rá, hogy olyan legyen, mint most. A vacsorán egy befolyásos csoport közölte velünk, hogy csak akkor tarthatjuk meg a kávézót, ha a házat megvesszük 150-200 millióért, és még egyszer ennyi kenőpénzt is leteszünk. Nem hittem a fülemnek. Az ügyvédem tanácsára a társammal hivatalos vételi szándékot nyújtottunk be a kerülethez 250 millió forintra, banki háttérrel."  Ekkor hivatalosan  még nem volt a ház Cristian Polet cégének tulajdonában. 

Losonczy folytatja: "Többszöri érdeklő-désünkre sem kaptunk semmilyen választ. Elmentünk hát Fürst Györgyhöz, aki sajnálkozva közölte velünk, hogy a ház elkelt. A pályáztatás pedig azért maradt el, mert olyan rossz állapotban van az épület, hogy annak értéke nem éri el a szükséges értékhatárt. (A VI. kerületben a pályáztatási limit 20 millió  forint - a szerk.) Nála készségesebb volt Verók István polgármester, aki megadta Polet telefonszámát, hogy beszéljünk vele, és talán megegyezünk."

A belga vevővel azonban nem sikerült dülőre jutni.   Előbb elzárkózott, majd felajánlotta, hogy havi 15-20 ezer eurós bérleti díj fejében a triesztesek kapnak valahol a házban egy 200 négyzetméteres üzlethelyiséget, amelyet  "a házban tervezett luxuslakások színvonalának és építészeti jellegének megfelelően alakítanak ki, és mint étterem üzemeltetik". Erre Losonczyék nem voltak vevők.

Per és patthelyzet?

A pórul járt vállalkozók ezek után pert indítottak a Polet-val kötött adásvételi szerződés visszavonására.  Jaszkovics László, megbízott ügyvédjük precedensértékű ítéletet vár a Fővárosi Bíróságtól. Annak megállapítását kérik, hogy a két fél között létrejött szerződésbe jogosan beleszólhasson egy kívüálló, ám az ügylethez mégis szorosan kapcsolódó harmadik személy. „Ha a bíróság megállapítja a szerződés jogtalanságát, a ház visszaszáll az önkormányzatra"  – nyilatkozott Jaszkovics László. A hvg.hu megkereste Christian Polet-t, aki megerősítette, hogy övé a Liszt Ferenc téri sarokház, de egyelőre nem akart bővebben nyilatkozni. 

Vagy talán mégsem Polet a valódi tulajdonos? A cégnyilvántartás szerint az Ennet Ingatlanfejlesztő Kft. idén áprilisban gazdát cserélt: 65 százalékos többségi tulajdont szerzett a cégben a Bermuda-szigetén bejegyzett Lupines Limited. A Lupines tulajdonosairól Magyarországon hivatalos adat nincs.

Megkérdeztük Fürst Györgyöt, a VI. kerületi gazdasági ügyekkel foglalkozó alpolgármesterét is, hogy miért adták el potom 150 millióért  a házat, pályáztatás nélkül. "A legjobb létező ajánlatról döntöttünk"- nyilatkozta lakonikusan Fürst.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer alkatrészeinek újabb szállítmánya

Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer alkatrészeinek újabb szállítmánya

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Fülke: Nem biztos, hogy jól járt Tarlós azzal, hogy Gulyás megzsarolta a budapestieket

Fülke: Nem biztos, hogy jól járt Tarlós azzal, hogy Gulyás megzsarolta a budapestieket

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Kövér: A politikának támogatnia kell az egyházi oktatás választását

Elengedhetik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben

Elengedhetik a kártérítést a bankok a milliárdos aranyhamisítási ügyben

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb Athén közelében

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb Athén közelében