szerző:
Sipos Anett
Tetszett a cikk?

A budapesti Trieszt Café tulajdonosa, Losonczy Pál, amikor megtudta, hogy eladják az Andrássy út 47-et, amelyben kávézója működik, vételi ajánlatot tett le banki biztosítékkal a Terézvárosi Önkormányzat asztalára. Hivatalos választ nem kapott, de egy tisztességtelen ajánlatot igen. Tekintélyes emberek egy pazar vacsora közben megsúgták neki, 150-200 millióért akár övé lehet az egész ház. Feltéve, hogy ugyanennyit még hozzátesz - egy aktatáskában.

Állvány az Andrássy út 47-en. Nem életveszélyes?
© Dévényi Veronika

Az Andrássy út 47. az Oktogon és a Liszt Ferenc tér sarkán áll.  Réges régen felállványozták, ami a gyanútlan járókelőben azt az érzetet kelti, hogy már csak a szentlélek tartja a falakat. És valóban, a ház már három éve felkerült az önkormányzat  kiárusítási listájára. A bérlőket    tájékoztatták,  hogy az épület életveszélyes, felújítására nincs pénze a kerületnek, ezért a házat eladják.

Megvan a vevő is:  a belga  Christian Polet tulajdonát képező Ennet Ingatlanfejlesztő Kft. Polet úrnak és nejének három önkormányzati lakása volt ebben a házban. Több százezer forint bérleti díjjal tartoztak ugyan a kerületnek, de minthogy "jelentős bérlők",  Fürst György VI. kerületi gazdasági alpolgármester pályáztatás nélkül elfogadta a szerény nettó 150 milliós ajánlatukat a házra.

Polet a szerződéskötést megelőző napon kifizette az önkormányzatnak az elmaradt bérleti díjat. Ezután már nem volt akadály az üzletkötés előtt. Az önkormányzat testületi ülésén Lászay János önkormányzati képviselő még megpróbálkozott - néhány társával együtt -, hogy levetesse a napirendről az Andrássy 47. eladását.  Fürst György gazdasági alpolgármesterhez címezte szavait: „az, hogy te nagyon szeretnéd,  nincs az indokok között”. Ám kisebbségben maradt, és az ügyletet a testület jóváhagyta. 

Veszélyes, vagy mégsem?

Losonczy Pál
Vállalhatatlan ajánlatot kapott
© Dévényi Veronika

Különös, hogy a kerületi vezetés még az eladás előtt kicseréltette az életveszélyesnek mondott épületben az összes közmű gerincvezetékét. Új vízvezetéket, elektromos kábeleket húztak be a házba, gázcsonkokat kötöttek be. Azóta Döbrentei Gábor igazságügyi ingatlanszakértő, aki az Alkotmánybíróságnak is készít szakvéleményeket, megvizsgálta a házat, és kiderítette, hogy  messze nem életveszélyes. Mint szakvéleményében kifejtette, az állagromlás a kőműves szerkezeteket érint,i s ez csak a látványt befolyásolja, de  a ház valódi állapotához nincs köze. 

A ház értékét Döbrentei egymilliárd forintra becsülte. Szerinte, ha az egymilliárdból levonjuk a felújításra fordítandó összeget, és figyelembe vesszük a ház lakott jellegét, úgy is mintegy 450 millió forintra tehető az Andrássy út 47. jelenlegi értéke.  Ezzel szemben a VI. kerület által megbízott Dollarland nevű cég nem egészen 139 millió  forintra taksálja a házat.

Losonczy Pál és üzlettársa - mint a házban működő a Trieszt Café tulajdonosai- különös ajánlattal találkoztak, mikor a ház megvásárlásáról érdeklődtek. Egy  elegáns belvárosi étterembe hívta őket vacsorára egy asztaltársaság, amelyik jó kapcsolatokat ápol az terézvárosi önkormányzat felső vezetésével.

Egy (vagy két) tisztességtelen ajánlat

Jövés-menés

A hvg.hu úgy értesült, hogy a Polet-val kötendő üzletet Tölgyesi Miklós, a VI. kerület SZDSZ-es képviselője hozta a testület elé. Ősszel Fürst György távozik a VI. kerületi önkormányzat gazdasági ügyekért felelős alpolgármesteri székéből. Meg nem erősített hírek szerint a kasszakulcsot Kékesi Tibor szocialista országgyűlési képviselő veszi át, bár formálisan nem ő fogja betölteni a gazdasági alpolgármester posztját. 

Mint Losonczy a hvg.hu-nak kifejtette: „négy éve még eladási tilalom volt a házon, mikor beindítottuk a kávézót. Több mint 150 millió forintot költöttünk rá, hogy olyan legyen, mint most. A vacsorán egy befolyásos csoport közölte velünk, hogy csak akkor tarthatjuk meg a kávézót, ha a házat megvesszük 150-200 millióért, és még egyszer ennyi kenőpénzt is leteszünk. Nem hittem a fülemnek. Az ügyvédem tanácsára a társammal hivatalos vételi szándékot nyújtottunk be a kerülethez 250 millió forintra, banki háttérrel."  Ekkor hivatalosan  még nem volt a ház Cristian Polet cégének tulajdonában. 

Losonczy folytatja: "Többszöri érdeklő-désünkre sem kaptunk semmilyen választ. Elmentünk hát Fürst Györgyhöz, aki sajnálkozva közölte velünk, hogy a ház elkelt. A pályáztatás pedig azért maradt el, mert olyan rossz állapotban van az épület, hogy annak értéke nem éri el a szükséges értékhatárt. (A VI. kerületben a pályáztatási limit 20 millió  forint - a szerk.) Nála készségesebb volt Verók István polgármester, aki megadta Polet telefonszámát, hogy beszéljünk vele, és talán megegyezünk."

A belga vevővel azonban nem sikerült dülőre jutni.   Előbb elzárkózott, majd felajánlotta, hogy havi 15-20 ezer eurós bérleti díj fejében a triesztesek kapnak valahol a házban egy 200 négyzetméteres üzlethelyiséget, amelyet  "a házban tervezett luxuslakások színvonalának és építészeti jellegének megfelelően alakítanak ki, és mint étterem üzemeltetik". Erre Losonczyék nem voltak vevők.

Per és patthelyzet?

A pórul járt vállalkozók ezek után pert indítottak a Polet-val kötött adásvételi szerződés visszavonására.  Jaszkovics László, megbízott ügyvédjük precedensértékű ítéletet vár a Fővárosi Bíróságtól. Annak megállapítását kérik, hogy a két fél között létrejött szerződésbe jogosan beleszólhasson egy kívüálló, ám az ügylethez mégis szorosan kapcsolódó harmadik személy. „Ha a bíróság megállapítja a szerződés jogtalanságát, a ház visszaszáll az önkormányzatra"  – nyilatkozott Jaszkovics László. A hvg.hu megkereste Christian Polet-t, aki megerősítette, hogy övé a Liszt Ferenc téri sarokház, de egyelőre nem akart bővebben nyilatkozni. 

Vagy talán mégsem Polet a valódi tulajdonos? A cégnyilvántartás szerint az Ennet Ingatlanfejlesztő Kft. idén áprilisban gazdát cserélt: 65 százalékos többségi tulajdont szerzett a cégben a Bermuda-szigetén bejegyzett Lupines Limited. A Lupines tulajdonosairól Magyarországon hivatalos adat nincs.

Megkérdeztük Fürst Györgyöt, a VI. kerületi gazdasági ügyekkel foglalkozó alpolgármesterét is, hogy miért adták el potom 150 millióért  a házat, pályáztatás nélkül. "A legjobb létező ajánlatról döntöttünk"- nyilatkozta lakonikusan Fürst.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

Másodszor is karanténba került egy óvodáscsoport Pécsen

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?

Hogyhogy hétfő délelőtt dolgozunk a leghatékonyabban?