szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Életét vesztette az a budapesti 38 éves kutatóbúvár, aki eddig ismeretlen okból lemaradt társaitól a Baradla-barlang jósvafői Rövid-Alsó barlangjában szombaton délután - közölte a rendőrség szóvivője.

A kutató kellő engedéllyel rendelkezett, és arról, hogy mi történt, még nincs pontos információ - közölte Kompoltiné Jakab Ilona, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ónodi László, a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének vezetője ugyanakkor elmondta, hogy bejáró búvárkodás volt a szerencsétlenséggel zárult szombati merülés.

A búvár eltűnését észlelve a többiek azonnal értesítették a mentőket és ezzel egy időben társuk keresésére indultak. Eszméletlenül találták, s a barlangban egészen a végsőkig próbálkoztak újjáélesztésével. A halál pontos okát csak a boncolás után lehet megállapítani. Ónodi László szerint elképzelhető, hogy rosszullét okozta a tragédiát.

A mentőket 12 óra 44 perckor riasztották. Helikopterrel és rohamkocsival érkeztek a helyszínre - mondta el Bartha Tamás, a miskolci mentőszolgálat szolgálatvezetője.

A jósvafői Rövid-Alsó-barlang feltárása azután kezdődhetett meg, hogy 1955 augusztusában hatalmas árvíz vonult végig a Baradlán és a víz felszakította a jósvafői barlangbejárathoz vezető út rézsűjét. Ott huszonöt méter mély forráskráter keletkezett - olvasható Kordos László 1984-ben kiadott, Magyarország barlangjai című könyvében.

Jakucs László irányításával ezután tizenkét méter mély aknát készítettek, amelyen keresztül 1957 januárjában Jakucs és Széchenyi Ferenc egy huszonöt méteres szakaszt tudott bejárni, de ott szifon (vízzel teljesen kitöltött barlangjáratszakasz) állta útjukat. A későbbi, robbantásokkal segített feltárások során is szifontól szifonig jutottak a kutatók.

A Magyar Természetbarát Szövetség Barlang Bizottságának honlapján szereplő adatok szerint a fokozottan védett baradlai Rövid-Alsó-barlangot ma már ezer méter hosszan feltárták. A barlang a Jósvafő nyugati határában épített mesterséges tározóban nyílik. A feltárt járatszakasz egy sűrű szifonsornak tekinthető, a barlang aktív vizes járatait a víz szinte teljesen kitölti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Mozgalmat indított az Epic Games, hogy kikényszerítse a változást az Apple-től

Mozgalmat indított az Epic Games, hogy kikényszerítse a változást az Apple-től

Egy éve meccsel Orbán és Karácsony, egyelőre döntetlenre állnak

Egy éve meccsel Orbán és Karácsony, egyelőre döntetlenre állnak