szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)

A ma már nálunk is ismert futballhuliganizmus formái a nyolcvanas években terjedtek el, ekkor jöttek létre a szervezett csoportok, s a média szinte minden meccs kapcsán beszámolt a szurkolói zavargásokról is. Nálunk viszonylag új jelenség az, hogy a focihuligánok aktív részesei a politikai rendezvényeken tapasztalt atrocitásoknak. Az okokról Hadas Miklós szociológust faggattuk.

Évtizedekkel korábban lehetett Nyugat-Európában, főleg Nagy-Britanniában találkozni a focihuliganizmussal az utcákon is, ma azonban már egyáltalán nem jellemző - mondta a hvg.hu-nak Hadas Miklós szociológus, a Corvinus Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Intézetének tanára.

Hadas szerint Nyugaton éppen ellenkező tendencia figyelhető meg, mint Kelet-Európában; míg ott már csak elvétve fordul elő az, hogy utcára vonul a szurkolói kemény mag, addig a keleti országokban ez mostanában gyakoribb. Több példa is van erre, Bukarestben például a napokban torkollott vérfürdőbe a két legnagyobb csapat, a Dinamo és a Steaua meccse. De gyakran van példa ilyen vandalizmusra Szerbiában - ahol szintén hagyományos bandák csapnak össze újra és újra -, illetve Horvátországban is. Legutóbb a nyár közepén, a holtszezonban, meccs nélkül estek egymásnak a két belgrádi rivális, a Crvena Zvezda és Partizan fanatikusai; a verekedésben egy ember halálos sebesüléseket szerzett.

© Túry Gergely
Két oka is van annak, hogy tőlünk nyugatabbra már a kilencvenes évek elejétől sikerült leszerelni a verekedésre hajalmos szurkolói csoportokat - magyarázza Hadas.
Egyrészt "középosztályosodott" a foci, azaz olyan szórakozássá vált, ami sokba kerül, és olyan polgári fogyasztási mintákat tesz kívánatossá, amit az ilyen tömeges együttlétben érintett szurkolók nem fogadnak el, nem fér bele az ő életvitelükbe, a munkáskulturákból származó viselkedési mintáikba.
A huliganizmus visszaszorulásának másik oka, hogy az említett országokban kemény biztonságságpolitikai szervezőkkel együttműködő szűrő mechanizmusokat vezettek be, amely segítségével kitiltották a stadionokból azokat, akik korábban balhéztak. (Ha valakit lekapcsolnak egy meccsen, azt akár több évre is kitilthatják a stadionokból.)

Ha Angliában ellátogatunk egy stadionba, olyan érzésünk támad, mintha egy szórakoztató központban lennénk. Jól öltözött középosztálybeli emberek, akik többnyire bérletet váltanak, nagymamák unokáikkal, hatalmas kivetítők, tehát a civilizált látványsport keretei között zajlanak a meccsek. Ez már eleve komoly szűrő, nem beszélve arról, hogy minden szék be van kamerázva, így ha bármi balhé van, rögtön le lehet "kapcsolni" a huligánt.

Mindez Kelet-Európában, köztük Magyarországon nyomokban sincs jelen. Ezekben az országokban ráadásul eleve kevesebben vannak a stadionban - nincs is olyan szintű foci, ami odacsábítaná az embereket -, így nagyobb a súlya a rendbontóknak. Ha ezer ember között van száz, aki balhézik, nyilván más, mintha hatvanezer ember között lenne száz.

Az MTV ostroma
© Stiller Ákos
Ezeken a  meccseken pedig felbukkanak a leszakadt és elégedetlen rétegek, akik a renddel, a hatalmon lévőkkel szemben lázadnak. Nincs kikristályosodott ideológiájuk, így könnyen "vevők" szélsőjobboldali és szélsőbaloldali ideológiákra egyaránt. S a stadionon kívül, az utcán is könnyen megy nekik a lázadás.

Itthon is van pár tucatnyi ember, akik szívesen vesznek részt mindenféle balhékban, ha találnak rá alkalmat - az MTV megtámadása ilyen volt, az "marhajó" balhénak tűnik nekik. Ráadásul most még az egykori riválisok is összefogtak, azok, akik normális esetben kígyót-békát kiabálnának egymásra. Sokan nem azért zsidóznak vagy cigányoznak, mert ténylegesen bajuk volna ezekkel az emberekkel, hanem mert látják, hogy ezzel uszítanak és hergelnek.

Hadas szerint a minapi történésekhez több dolog is hozzájárult. Ezek a szurkolók a futball miatt is frusztrálttá váltak, amikor például a Fradit másodosztályba sorolták.  S ha egy olyan baloldali kormány van az ország élén, amely a Fradi elnyomójaként, illetve a  nemzeti érzés megtagadójaként tematizálható egy szűk csoport számára, akkor ezek az emberek valóban könnyen vesznek részt olyan balhékban, amelyek politikai tüntetések.

Ajánlat
Szurkolói videók gyűjteménye
A rendőr is vörös posztó számukra, ha őket látják, bevadulnak. Ismerős nekik a helyzet, számos ilyen csatát vívtak már. "És abban is biztos vagyok, hogy az In-kal Security tagjai gyakran név szerint is ismerik őket. Mivel csapatonként legföljebb egy néhány tucat emberből álló kemény magról van szó" - szögezte le Hadas Miklós.

"Bármikor lehet ennek folytatása, ha három napon belül megint kiengedik őket, ahogy korábban már volt erre precedens" - véli a szociológus, aki szerint teljesen abszurd, hogy olyan kihágásokért, amiért akár több év szabadságvesztést is ki lehet szabni, semmilyen büntetést nem kapnak. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz nem határolódik el a huligánoktól

Az emberek csalódottságát a hazugság politikája okozza - értékelte hétfőről keddre virradó éjjel a Budapesten zajló tüntetéseket Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-nek.

hvg.hu Itthon

Fotógaléria: magabiztos rendőrök, padlóra vitt huligánok

Szerdán éjszaka, csütörtök hajnalban folytatódtak a zavargások Budapesten. A rendőrség azonban az eddigi legnagyobb elszántságot és keménységet mutatva pár óra alatt felszámolta a rendzavarást. A randalírozók is kisebb elszántságot mutattak, valószínűleg azért is, mert a legfontosabb hangadókat már begyűjtötte a rendőrség.

Itthon

Visszafoglalták Budapestet a huligánoktól

Kedd este már szó sem volt maroknyi, a békés tüntetők ájtatosságát elrontó vandálról: aki a Köztársaság térre ment, az balhézni ment. Több ezer tüntető lepte el a Rákóczi utat, gyakorlatilag mindent tönkretettek maguk körül, de mégis mással voltak elégedetlenek. A rendőrség határozottan és tudatosan, több órás munkával oszlatta szét az őt minden eszközzel támadó rendbontókat.

MTI Itthon

"Kevéssé szocializálódott futballhuligánok" a rendezvényeken

A fővárosban kialakult helyzet kiszámíthatatlanságára hívta fel a köztársasági elnök figyelmét az a jelentés, amelyet az elmúlt napok tüntetéseiről készített Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter Sólyom László számára.

Hévíz is a NER bűvkörébe került

Hévíz is a NER bűvkörébe került

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Két 20 milliós lopott Audit is elkaptak a határon

Két év, 10 ezer halott, de felelősségre vonás nincs a rohingya népirtás ügyében

Két év, 10 ezer halott, de felelősségre vonás nincs a rohingya népirtás ügyében

Az EU második legnagyobb inflációja a magyar

Az EU második legnagyobb inflációja a magyar

Lesz, ahol esni fog, máshol marad a száraz, napos idő

Lesz, ahol esni fog, máshol marad a száraz, napos idő

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól