szerző:
MTI

A Gyurcsány Ferenc lemondását követelő tüntetések valódi okait a csütörtökön megjelent francia hetilapok Magyarország identitásválságában, valamint demokratikus és gazdasági törékenységében vélik felfedezni.

A L’Express című folyóirat szerint a kiszivárgott beszéd és a megszorító intézkedések önmagukban nem jelentenek magyarázatot a Budapesten tapasztalható népharagra. A kommunizmus bukása után több mint egy évtizeddel a magyar közvélemény még mindig kétségbe vonja a rendszerváltás után megkezdett politikát. Korrupció, általánossá vált klientúrarendszer, az előző kormányzatok inkompetenciája, a szélsőjobboldali retorikát használó ellenzék kilengései állnak a jelenlegi válság mögött, amely a fiatal magyar demokrácia gyermekbetegségeinek csúcsát jelenti - véli Jean-Michel Demetz.

Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselőre hivatkozva a L'Express hangsúlyozza: az elmúlt évek demokratikus vitája a demagóg licitálásról szólt Magyarországon. A cikkíró véleménye szerint az SZDSZ megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy Gyurcsány az MSZP képviselői előtt beismerte: a választások megnyerése érdekében hazudott, s megígérte, hogy ezentúl szigorú gazdaságpolitika váltja fel az illúziókat. A magyar kormányfő igazmondását a magyar államadósság miatt egyre nyugtalanabb európai intézmények és a pénzügyi piacok is üdvözölték - emlékeztet a francia lap.

Annak ellenére, hogy a londoni City ünnepli a Tony Blairre emlékeztető negyvenes szociáldemokrata Gyurcsányt, a Kossuth téri tüntetők lekommunistázzák és árulónak tartják őt. A lap idézi Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét, aki szerint a tüntetők a demokráciáért és a szabadságért küzdenek. Véleménye szerint a kormány intézkedései azért antidemokratikusak, mert a választók nem szavazták meg a megszorító csomagot. A tüntetőknek pedig megvan a saját magyarázatuk az ország gazdasági helyzetének romlásáról. A lap tudósítójának egyesek azt mondták, hogy Gyurcsány az országot kifosztó zsidó maffia vezére, mások szerint a kormány a nemzetközi kapitalizmus bábja.

Az egykori reformkommunisták sikeresen alakultak át szociáldemokratákká Magyarországon, s ők az ország jelenleg legvagyonosabb emberei. A kevéssé átlátható első privatizációknak köszönhető nagyon gyors meggazdagodás a lap szerint a jobboldali szavazók frusztrációját növeli, ráadásul Németországgal és Csehországgal ellentétben Magyarországon nem váltak nyilvánossá az ügynökakták - írta a L’Express.

A Le Nouvel Observateur című baloldali hetilap szerint az egykori KISZ-es munkásgyerekből blairista üzletemberré átalakult Gyurcsány "egyszerű opportunista". Vele szemben a bőrfejűekből, szélsőjobboldali és ultranacionalista csoportokból álló elitellenes tüntetők túl heterogén mozgalmat alkotnak ahhoz, hogy hiteles ellenzék válhatna belőlük.

A két oldal egymással akar leszámolni, miközben a magyar válság a közép-európai turbulenciák sorába illeszkedik Lengyelország, Csehország és Szlovákia után. Ez az egykori szovjet birodalom vazallusainak demokratikus törékenységét tükrözi. A kormányváltásoknak nincs hagyománya a térségben, ezért csak populizmussal lehet választást nyerni. Ehhez járul a brüsszeli konvergenciakritériumok miatti gazdasági törékenység a tervgazdaságot követően. Brüsszel mélyítés helyett nagylelkűen bővítette az Európai Uniót, amelynek árát Bulgária és Románia csatlakozásával még tovább fogja fizetni - vonta le következtetését a Le Nouvel Observateur.

Gyurcsány a Le Point című lapnak adott interjújában úgy vélte, hogy az ellenzék növeli az erőszak veszélyét, amikor illegitimnek nevezi a kormányt. Az önkormányzati választások eredményétől függetlenül Gyurcsány a reform és a növekedés politikáját kívánja folytatni. A kormányfő véleménye szerint az ország most annak az árát fizeti, hogy bal- és jobboldal egyaránt hazudott 16 éven át, vagy csak féligazságokat mondott ki. A kiszivárgott beszéd célja volt ennek a gyakorlatnak véget venni, de ennek nyilvánosságra kerülése a miniszterelnök saját bevallása szerint a szélsőjobboldallal ellentétben neki egyáltalán nem állt érdekében.

A Le Point szerint a beszéd nem okozott volna válságot, ha a kormányfő "felsőbbrendűségét nem ilyen trágár módon fejezte volna ki, és ha az ellenzék vezére, Orbán Viktor nem fújta volna a parazsat. Az epizód ugyanis valójában egy csúcspontjára ért párbaj tétje is egyben, amely a posztkommunista Magyarországon két egyformán ambiciózus negyvenes fiatalember között zajlik, akiket minden szembeállít egymással".

A pragmatista Gyurcsány a jobboldali lap szerint inkább jobbközépre helyezhető, Orbán viszont soha nem emésztette meg a két választási vereséget, populistává vált, helyi szinteken együttműködik a szélsőjobboldallal, s elképzelhető, hogy az önkormányzati választások után az utcát szólítja majd fel ellenfelének megbuktatására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Fidesz az OVB-hez fordul az MSZP kampánya miatt

A Fidesz álláspontja szerint Gyurcsány Ferenc, a kormány és az MSZP választási kampánya alaptalanul vádaskodik, alaptalanul vádolja Orbán Viktort – mondta Áder János, a Fidesz országgyűlési képviselője.

hvg.hu Választás 2006

Debreczeni: a főszereplő Orbán Viktor

A most zajló súlyos válság főszereplője a hamis látszattal ellentétben nem Gyurcsány Ferenc, hanem Orbán Viktor – írja Debreczeni József Robbantás című cikkében, a ma megjelent 168 órában . „Amíg nem távozik a magyar politikából, nem lesz béke, és nem lesz nyugalom”– állapítja meg a közíró az elmúlt hét eseményeit elemezve.

hvg.hu Gyurcsány-ügy

Gál J. Zoltán: őszinte beszédet, gyurcsányos módon

Gál J. Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a májusi balatonőszödi szocialista frakcióülésen arról beszélt, hogy nincs szükség a bocsánatkérésre a megszorító intézkedésekért. Az elmúlt 16 év politikája az, ami nem tartott lépést a változásokkal. Az alábbiakban – az InfoRádió tudósítása alapján - részleteket közlünk a beszédből.

Vélemény

"Mit tudnak ezek mást, mint hazudni"

Mi lesz ebből az országból, ha észreveszi, hogy a hazugok országa? Nem vagyunk már optimisták, s jó előre sajnáljuk azt, aki ezt hangosan megmondja. Föltétlenül megkövezik, s az ország tovább hazudik önmagának, s úgynevezett vezéreinek. Hogy a vezérek is hazudni fognak, arról talán kár is elmélkedni. Mit tudnak ezek mást, mint hazudni, ámbár azt igazán jól tudják, s jól tudják, mindörökké ámen.

MTI Itthon

Az ingyenkonyhát be kell zárni a Kossuth téren

A szerdai nap folyamán összesen öt "Köjál-ellenőrzést" tartottak a téren – közölte Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik tagja a téren tüntetőkkel nem sokkal éjfél után.

hvg.hu Gyurcsány-ügy

Tölgyessy a Gyurcsány-dilemmáról

Tölgyessy Péter az Indexnek adott elemzésében megfogalmazza a Gyurcsány-dilemmát: hazugságon rajtakapott, megosztó személyiséggé vált, de nélküle a nyugatos modernizáció programja elsikkadhat az MSZP-ben. A már-már leírt Orbán új életre kelt, de a józan válságkezeléshez meg kellene tagadnia eddig hangoztatott megoldásait. Újjáépítés majd csak a romokon?

MTI Itthon

Színpadváltás a Kossuth téren

Lebontották és elszállították a Kossuth téri színpadot a szervezők arra hivatkozva, hogy az a gazdák tulajdona, ahogy a melegkonyha is, és mivel az ÁNTSZ bezáratta a konyhát, a gazdák a színpadot is elszállítják a konyhai eszközökkel együtt. A tüntetők szervezői ígérik, hogy nemsokára új pódiumot állítanak fel a téren.

Ez a mesterséges intelligencia 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását

Ez a mesterséges intelligencia 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását

Papíron meghallgatták az ügyvédet a győri bíróságon, a valóságban ott sem volt

Papíron meghallgatták az ügyvédet a győri bíróságon, a valóságban ott sem volt

700-800 éves tejfölt és vajat találtak Mongóliában

700-800 éves tejfölt és vajat találtak Mongóliában

A kormány elmagyarázta, miért pontrendszer alapján ítélik meg a GYOD-ot

A kormány elmagyarázta, miért pontrendszer alapján ítélik meg a GYOD-ot

Mészáros Lőrincnek eggyel kevesebb cége van

Mészáros Lőrincnek eggyel kevesebb cége van

Megint sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp

Megint sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp