szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországnak jelenleg nincs egy elfogadott nemzetstratégiája, de nincs jövőképe sem, mely egy sikeres társadalom alapját adja - mondta Matolcsy György közgazdász, Fideszes képviselő.

Minden sikeres társadalom és gazdaság mögött van egy jövőkép, amely csak akkor valósulhat meg, ha konkrét elképzelésünk van arról, hogy melyek a kitörési pontok - mondta Matolcsy György, a Fidesz országgyűlési képviselője kecskeméten egy gazdasági konferencián tartott előadásában.
 
Véleménye szerint, a jelenlegi nemzeti fejlesztési terv túl sok kitörési pontot határoz meg, "pólusvárosokban" gondolkodik és nem ad megfelelő tőkét a vállalkozások fejlesztéséhez. 
  
Az uniós forrásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy sok remény és illúzió kötődik a következő hét évben pályázható forrásokhoz, "melyből biztosan kapunk, de nem annyit, mint amennyit a kormány vár".
 
"Egyetlen ország sem lett gazdag az adományokból (...) minden eurócentet le kell hívni, amit le tudunk hívni, de ebből nem leszünk gazdagok, csak gazdagabbak" - tette hozzá a Fidesz gazdaságpolitikusa. 
 
"A konvergenciaprogramnak nevezett lemaradásprogram történelmi árnyékában Kecskemétnek meg kell találnia saját elképzeléseit és támogatóit".
 
Matolcsy György szerint a Duna-Tisza közének két kitörési pontot kellene kiemelten támogatnia; az egészségmegőrzést jelentő gyógyturizmus további fejlesztését, valamint azt, hogy főútvonalak találkozásánál fekszik, mely a beruházásokat vonzza, ha megfelelő feltételeket alakítanak ki számukra. Hangsúlyozta, ha a jól megválasztott két, három kitörési ponthoz a vállalkozások döntő többsége valamilyen formában kapcsolódni tud, akkor bekövetkezhet a Duna-Tisza köze "új reneszánsza". 
  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Választás 2006

Matolcsy: fordulat kell a gazdaságpolitikában

Magyarország gazdaságának helyreállítása érdekében szükség van új Széchenyi-tervre, vissza nem térítendő tőkeemelésre, foglalkoztatást bővítő automatikus támogatásra is – mondta Matolcsy György volt gazdasági miniszter.

MTI Gazdaság

Bajnai: kiemelt figyelmet kapnak a fejletlen régiók

Az észak-alföldi régió fejlettsége jelenleg az Európai Unió átlagának 36-37 százalékát éri el, miközben Budapesten ez a mutató 125 százalékos, ezért a fejlesztési forrásokat a jövőben az ország elmaradottabb részeire kell eljuttatni - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

MTI Itthon

A kormány elfogadta a II. Nemzeti Fejlesztési Tervet

A kormány szerdán elfogadta, és a jövő hét elején Brüsszelbe küldi a II. Nemzeti Fejlesztési Tervet a 2007 és 2013 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásáról - mondta Fadgyas Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője.