szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A barlangkutatók, más, szintén extrémsportnak nyilvánított sportágak versenyzőihez hasonlóan, tiltakoznak az ellen, hogy e tevékenységük közben elszenvedett sérüléseik ellátását a jövőben anyagi ellenszolgáltatáshoz akarják kötni - mondta Lieber Tamás barlangkutató.

Az Egészségügyi Minisztérium, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár januártól hatályos, anyagi ellenszolgáltatást előíró rendelkezése, amely alól csak az életmentő beavatkozások jelentenek majd kivételt, számos, főként technikai sportágat érint. 

A barlangkutatók tevékenysége azonban nemhogy az extrémsport, de még a sport kategóriájába sem sorolható be egyértelműen - jelentette ki a Komárom-Esztergom megyei Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület elnöke, aki szerint a barlangászat része például az egészségmegőrzés céljából szervezett barlangjárás is. 

Az Ifjúsági Barlangtúra és Sportterápia Egyesület elsősorban asztmás gyerekek barlangi túráztatásával foglalkozik, mert ez a módszer sokkal hatékonyabb a légzőszervi betegségek kezelésére, mint a passzív, úgynevezett ülőkúra - mondja Szűcs László, az egyesület vezetője, aki szerint ezt a fajta tevékenységet inkább támogatnia kellene az egészségügyi tárcának.

A barlangkutatás egészségügyi, ismeretterjesztő és tudományos tevékenység, de nem hanyagolható el barlangbiológiai és klimatológiai fontossága, és nem utolsó sorban gyógyászati szerepe sem. 

A barlangjárókat sem lenne szabad extrém sportolóvá minősíteni, számos feltáró-kutató expedíciót olyan mentőcsapatok hajtanak végre, amelyek többé- kevésbé állami feladatot látnak el - fűzte hozzá Nagy Sándor geológushallgató, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat főtitkára.

Számtalan hasonló megnyilatkozás olvasható a magyar barlangászok internetes fórumain. A hazai barlangkutatók közössége petíciót nyújt be az Országgyűlésnek a következő hetekben, s ebben kérni fogják, hogy a barlangászati tevékenységet töröljék az "extrémsport" besorolásból. A témában kedden, január 9-én 17 óra 30-kor sajtótájékoztatót tartanak a Szemlőhegyi-barlang fogadótermében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót