szerző:
Sipos Anett

A hatodik és hetedik kerületben továbbra sem csitulnak az önkormányzati házak eladása körüli botrányok. A Nemzeti Nyomozóiroda és a Legfelsőbb Ügyészség vizsgálódik. Az Andrássy út 47. alatti kávézó tulajdonosát, Losonczy Pált néhány napja ismeretlen telefonáló életveszélyesen megfenyegette.

 

Korábban többször is foglalkoztunk a terézvárosi és erzsébetvárosi önkormányzati tulajdonú házak egészen sajátos,  a köz számára nehezen követhető értékesítésével. Négy civil szervezet feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) jelenleg is hűtlen kezelés alapos gyanújával vizsgálja Erzsébetváros ingatlanügyeit. A részletes, kötetnyi terjedelmű feljelentés ellenére immár nyolc hónapja folyik a vizsgálat, de eredmény még nem született. Február 7-én Demszky Gábor főpolgármesternek is kicsúszott a száján, hogy  a VII. kerület ugyan Budapest egyik legsokszínűbb, legpezsgőbb életű városrésze, de  "óriási ingatlanspekulációk" is jelentkeznek a kerületben. Utóbb a főpolgármester munkatársai és a VII. kerület vezetői is kínos magyarázkodással értelmezték újra Demszky szavait. 

Közben a Legfőbb Ügyészség nyomozást indított  a Verók István által vezetett hatodik kerületi képviselőtestület ellen. A gyanú ez esetben is "különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés". Az ügyészség azokat a helyi politikusokat vizsgálja, akik az Andrássy út 47. alatti bérpalota potom 150 milliós vételárát megszavazták. Eredmény még itt sem mutatkozik, noha előkerült egy Andrássy úti friss tulajdonlap is, amelyen az áll, hogy a 415 millió forintért eladott palotára - 130 másik ingatlannal együtt -  11 milliárd forintos jelzálogjogot engedélyezett bejegyezni az OTP bank. 

Magát Belgiumból fogják keresni (Oldaltörés)
Losoncy Pál. Megfenyegették
© Dévényi Veronika
 

A Liszt Ferenc tér saroképületének is számító Andrássy 47. számú ház napokon belül újabb mérkőzés tárgya lesz.  Az ingatlant az önkormányzattól az Ennet Kft. vásárolta meg.  Ám az adásvételi szerződést másodfokú jogerős ítéletében érvénytelennek mondta ki a bíróság. Ennek ellenére a tulajdonviszony helyreállítását az önkormányzat nem kezdeményezte.  Az Ennet a Legfelsőbb Bírósághot fordult, kérte az ítélet felülvizsgálatát, ítéletet február 22-én hirdetnek.  Az Ennet közben változatlanul tulajdonosként  lép fel a ház lakóival szemben,  folytatja a ház kiürítését, noha erre jogosítványai enyhén szólva kétségesek. 

Közben drámai események tarkítják  az épületben kávézót üzemeltető Losonczy Pál életét. Ő egyben az Ennet ellen  pert kezdeményező és megnyerő  Oktogon Kft. tulajdonosa. Mint  magánszemélyt,  becsületsértésért feljelentette őt Verók István. A dolog előzménye az volt, hogy Losonczy a hvg.hu-nak kitálalt: közvetítőkön keresztül neki is felajánlották, hogy megveheti a házat,  ha 150 millió forint kápét táskában letesz a döntéshozók asztalára. 

Néhány hete  ennél  lényegesen nagyobb összegről szóló ajánlattal keresték meg, a feltétel az volt, hogy "soha többé ne nyilatkozzon a sajtónak". Miután Losonczy az ide vonatkozó titoktartási nyilatkozatot nem írta alá, pár napja telefonon  megfenyegették.„Ide figyeljen, bácsikám! Önt Belgiumból meg fogják keresni, mert olyan dologba nyúlt bele, amihez magának semmi köze!”- mondták, majd letették a telefont. 

A Király utca 40-nel kapcsolatban újabb bontási eljárást kezdeményezett a VI. kerület a Fővárosi Bíróság határozatának segítségével, amely hatályon kívül helyzete a bontás elutasítását kimondó Fővárosi Közigazgatási Hivatal álláspontját. Perczel Anna, az Óvás! Egyesület építésze szerint a hatóságok vagy nem ismerik  saját rendeletüket, vagy szándékosan félrevezették a bíróságot. A kerületi szabályozásról szóló önkormányzati rendelet (36/2001/X.12), amire hivatkoztak, nem tartalmazza a Király utcai Hild-ház lebontásának tervét, ellenkezőleg, megmaradó épületnek jelölték– hangsúlyozta  Perczel Anna.

Az ingatlanok körül további szabálytalanságokra bukkantunk. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) meglehetős kusza nyilvántartásából adódóan a régi műemlékek nincsenek bejegyezve a tulajdoni lapokra. Hoffmann László ügyvéd állítja,  ez olyan kiskapu, amelyet a befektetők ki tudnak használni.  Az önkormányzati házak elpasszolásában kulcsszerepet játszó Szíjártó Piroskának és csapatának eladott ingatlanok közül csak egy, a 2005-ben műemlékké vált Király utca 27. szerepel a KÖH-rendelet műemlékeket felsoroló „friss” jegyzékében.

Sipos Anett

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Andrássy úti paloták - dobra verve I.

Vajon miért ér az Andrássy út 3. „csak” 328 millió forintot, és a Divatcsarnok 3,6 milliárdot, mikor mindkettőben Lotz Károy freskói találhatók, azzal a különbséggel, hogy az Andrássy út 3-ban több falfestmény van? Miért szavazza meg a VI. kerületi önkormányzat a ház kisajátítását egy olyan, még éppen bejegyzés alatt álló, 3 milliós törzstőkéjű kft-nek, amelynek ügyvezetői huszonévesek, ismeretlenek az ingatlanberuházók körében és még saját tőkéjük sincs? Miért nem érvényesíthették a bérlők elővásárlási jogaikat? Miért bukkannak fel rendre azonos cég- és személynevek VI. kerületi ingatlanügyletek kapcsán? E rejtélyeknek próbál utánajárni háromrészes cikkünk és videóriportunk.

Sipos Anett Itthon

Véget ért az Andrássy úti palota kálváriája: győztek a lakók

A hvg.hu tényfeltáró írásait követően (Andrássy 47.: 150 milliós vételár, meg ugyanennyi zsebbe? - 2006. június 26.) a média figyelme az ominózus palota eladásának kétes körülményeire terelődött, s úgy fest, a nyilvánosság ezúttal megtette hatását. A Fővárosi Ítélőtábla felülbírálta a korábbi, elsőfokú ítéletet és kimondta, hogy az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés érvénytelen, mert az önkormányzat nem pályáztatta a házat, mielőtt eladta.

Itthon

Dobra vert paloták II.

Az Andrássy út. 21. műemlék-épületét a terézvárosi önkormányzat 2004 szeptemberében adta el egy kft-nek. Ebbe a lakók nem nyugodtak bele, így az ügylet egyelőre a bíróságokon folytatódik. A kérdőjelek sokasodnak.

Sipos Anett Itthon

Andrássy 47.: 150 milliós vételár, meg ugyanennyi zsebbe?

A budapesti Trieszt Café tulajdonosa, Losonczy Pál, amikor megtudta, hogy eladják az Andrássy út 47-et, amelyben kávézója működik, vételi ajánlatot tett le banki biztosítékkal a Terézvárosi Önkormányzat asztalára. Hivatalos választ nem kapott, de egy tisztességtelen ajánlatot igen. Tekintélyes emberek egy pazar vacsora közben megsúgták neki, 150-200 millióért akár övé lehet az egész ház. Feltéve, hogy ugyanennyit még hozzátesz - egy aktatáskában.

Itthon

Dobra vert paloták III.

A VI. kerületi városvezetés tíz nagyértékű lakóingatlanját értékesítette az elmúlt években, ezeket az ügyleteket ma már a Fővárosi Főügyészség vizsgálja. Az önkormányzat likviditási gondokra hivatkozik, a bizonytalanságtól tartó lakók viszont panamát emlegetnek. Írásunk harmadik, befejező része.

Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Székesfehérváron veszélyes a levegő minősége a szmogtól

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok