szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A környezetvédelmi termékdíj-rendszert ért újabb európai uniós kritika ügyében Magyarországnak két hónapja van dönteni arról, hogy ezúttal elfogadja-e a brüsszeli álláspontot - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM).

Az Európai Bizottság (EB) pénteken felkérte Magyarországot ahulladékgazdálkodási jogszabály módosítására. Az EU az italtermékek csomagolására kivetett termékdíjat ugyanis úgy ítéli meg, hogy a rendszer megkülönbözteti a más tagállamokból származó termékeket. Az EB tavaly nyáron "hivatalos felszólítás" formájában már
fogalmazott meg kritikát a magyar termékdíj-rendszer most is kifogásolt részeivel kapcsolatban. A kormány akkori válaszában visszautasította az unió állításait, mondván hogy a szabályozás ugyanúgy, ugyanolyan feltételekkel vonatkozik az importált, az EU-ból behozott, és a hazai termékekre.
   
A bizottság ezúttal már jogsértési eljárást indított az ügyben. Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem tesz az indokolással ellátott véleménynek megfelelő lépéseket, a bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé viheti - olvasható a közleményben. A környezetvédelmi tárca azt közölte: még nem született döntés, hogy a tárca elfogadja-e az EB álláspontját. Annyi biztos, hogy a tárca sem elégedett az italcsomagolásokra 2005 óta érvényes előírások alkalmazásával. A tapasztalatok azt mutatják, hogy más szabályozási konstrukcióval hatékonyabban lehetne ösztönözni a hulladékgazdálkodási célok elérésére.
   
A szabályozás újragondolása már az év eleje óta megindult a KVM-ben, az érdekcsoportok bevonásával elkészült a módosítás koncepciója. A módosítás lényege, hogy rugalmasabb rendszer jöjjön létre és fokozódjon az ellenőrzések hatékonysága. A változtatás az italcsomagolásokat is érinti. A gyártók választhatnak, hogy egy minimum újrahasznosítási szint felett a feldolgozás nélküli újrahasználatot is biztosítják hulladékká vált
termékeik egy részénél, vagy további újrahasznosítási kötelezettségeket vállalnak. Az italcsomagolásokat érintő koncepció hangsúlyos eleme, hogy az állam ösztönözné a betétdíj rendszer jelenleginél szélesebb körű alkalmazását.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A termékdíj "helyre tette" az import dobozos söröket

Az ACNielsen adatai azt mutatják: a hazai eladásokban január 1., vagyis a termékdíj bevezetése óta nőtt az üveges sörök aránya a dobozoshoz képest, ezzel együtt pedig visszaszorulni látszanak az üzleteket korábban elárasztó olcsó import sörök.

MTI Gazdaság

Sólyom Lászlóhoz fordul az ipar a termékdíjak ügyében

Az alkoholmentes italokat gyártók érdekképviseletei Sólyom László államfőhöz fordulnak, mert szerintük egyre több alkotmányossági aggály merül fel a termékdíj-törvény ügyében. A törvény módosítását a múlt héten szavazta meg az Országgyűlés másodszorra is, miután az első változat elfogadását kifogás érte az unió részéről.

MTI Gazdaság

A kormány trükkjét sejtik a termékdíjváltozás mögött

Jogi trükköt sejtenek az ásványvíz- és üdítőipar szereplői a vitatott termékdíj-szabályozás kapcsán, amelyet az érdekképviseleti szervezetek szerint a kormány az Európai Unió várható elmarasztalása ellenére fenn kíván tartani.

MTI Gazdaság

Uniós figyelmeztetés a termékdíj miatt

Az Italdoboz-gyártók Európai Szövetsége szerint az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztető levelet intézett a magyar kormányhoz, mert a termékdíjtörvény legutóbbi módosítása előtt elmulasztotta az úgynevezett notifikációs eljárást, a jogszabály előzetes uniós egyeztetését.

Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt

Tüntetést szerveznek a fóti gyermekotthonban történtek miatt

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Hogyan szórakoznak az emberek Észak-Koreában?

Miután bemutatták a NAT-ot, megengedik, hogy a tanárok kérdezzenek róla

Miután bemutatták a NAT-ot, megengedik, hogy a tanárok kérdezzenek róla