szerző:
MTI

A KSH munkanélküliekre vonatkozó adata egyes megyékben megegyezik a magukat a munkaügyi intézményrendszernél regisztráltató álláskeresők létszámával, más megyékben viszont a regisztrált létszám akár a kétszeresét is eléri a KSH által közöltnek.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt táblázatokból kiderül, hogy például Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, gyakorlatilag ugyanannyi az regisztrált álláskereső, mint amennyi munkanélküli számítható a KSH nemzetközi összehasonlításra alkalmas felméréséből. Pest megyében 23 ezer volt a regisztrált és 25 ezer a KSH alapján számított létszám, Győr-Moson-Sopron megyében 9 ezer a regisztrált létszám és ugyanennyi a KSH munkanélküliségi létszám a 2007 márciusára vonatkozó regisztrált és az első negyedéves KSH adat szerint.

Húszezres eltérés Szabolcsban

Ugyanakkor a legmagasabb munkanélküliségű területeken, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a regisztrált létszám 50 ezer volt, a KSH adat pedig 30 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csaknem 61 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma, a KSH felmérés szerint viszont a munkanélküli létszám 32 ezer. Még nagyobb a különbség Nógrád megyében, ahol a két adat 16 ezer illetve 7 ezer.

© Marton Szilvia
Az egyik magyarázat szerint ott, ahol magas a munkanélküliség, a regisztrált munkanélküliek közül többen válaszolnak úgy a KSH kérdezőbiztosoknak, hogy nem keresnek rendszeresen és aktívan munkát. Ezért a KSH statisztika nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak között szerepelteti ezeket a személyeket. Azaz miközben a regisztrált létszámban szerepelnek, a KSH munkanélküliségi adatban már nem, többek között ezért lehet ez a KSH munkanélküliségi létszám fele a regisztráltnak. Azokban a megyékben viszont, ahol viszonylag sok munkalehetőség, többen nyilatkoznak úgy, hogy rendszeresen és aktívan keresnek munkát.

A KSH a nemzetközi összehasonlításra alkalmas módon végzi a felmérést, az eredményt hónaponként egy előző három hónapos időszakra vonatkozóan közli.

Legalább egy órát dolgozott

A KSH kérdezőbiztosai negyedévente 32 ezer háztartást keresnek fel, körülbelül 65 ezer személyt kérdeznek meg. Azokat, akiknek a megkérdezés előtti héten legalább egy órányi jövedelemszerző munkájuk volt, foglalkoztatottként veszi számításba a statisztika. Azokat pedig, akik úgy nyilatkoznak, hogy ilyen munkájuk nem volt, de rendszeresen és aktívan keresnek munkát, s a munkahelyet bizonyos időn belül el is tudnák foglalni, a munkanélküliek közé sorolják. Azok, akiknek nem volt jövedelemszerző tevékenységük, de a munkanélkülieknél felsoroltaknak sem felelnek meg, inaktívaknak számítanak.

Borsod vezet
Az országban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legtöbb a munkanélküli, ennek ellenére az esetleges nagy befektetők nem találnának kellő számú szakképzett munkaerőt. Tovább a cikkhez!
Az adatok közötti eltérést jelentheti az is, hogy a regisztrált álláskeresők adatai mindig egy adott hónap zárónapjának létszámára vonatkoznak, a KSH adatok pedig a három hónapnyi időszak átlagára. A KSH országos átlagot közöl, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat ebből számítja vissza a nemzetközi összehasonlításra alkalmas megyei KSH adatokat.

Az országos regisztrált létszám és a KSH adat - a regisztráltak körülbelül 100 ezres többletével - növekedésben és csökkenésben is mindig egyforma pályán mozgott.

454 ezer kontra 316 ezer

A 2007 márciusára vonatkozó országos regisztrált létszám 454 ezer volt, az első negyedéves KSH munkanélküliségi létszám 316 ezer. A regisztrációs és a KSH adatok szerint egyaránt a legmagasabb 1993-ban volt a munkanélküliség, a regisztráltak létszáma akkor csaknem 700 ezer volt, 1992-ben pedig 550 ezer.

A KSH adatok szerint ugyancsak 1993-ban érte el a csúcsot a munkanélküliek létszáma 500 ezret meghaladó mértékkel, 1992-ben még 450 ezer volt ez a létszám. Az 1993-as csúcsot követően a regisztráltak létszáma évről évre egyenletesen csökkent, 2002-ben már 350 ezer volt, majd 2005-ben 400 ezer közelébe emelkedett.

Az 1993-at követő években évről-évre folyamatosan csökkent a KSH által közölt munkanélküliségi létszám is, a csaknem egyenletes csökkenés eredményeként 2001-re már a 200 ezer közelébe került. A munkanélküliség ezt követően emelkedni kezdett, így 2004-ben átlagban 252,9 ezer munkanélküliről közöl adatot a KSH, 2005-ben pedig 304 ezerről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Sok a szakképzetlen munkanélküli Borsodban

Az országban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legtöbb a munkanélküli, ennek ellenére az esetleges nagy befektetők nem találnának kellő számú szakképzett munkaerőt - írta az Észak-Magyarország hétfői számában.

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Jennifer Lawrence férjhez ment

Jennifer Lawrence férjhez ment

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

A friss Nobel-díjas, aki nem engedi, hogy előirják neki, ki legyen

A friss Nobel-díjas, aki nem engedi, hogy előirják neki, ki legyen

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

Új módszer: egy egyszerű vérvétellel felmérhető a tüdőrák kockázata

Így harcol Németország az antiszemitizmus és a szélsőjobb ellen

Így harcol Németország az antiszemitizmus és a szélsőjobb ellen