szerző:
Csikász Brigitta

Különös karitatív akciót indított Csepelen az Elephant Holding (EH): ételosztást hirdetett meg hajléktalanoknak a Hollandi úton, ott ahol eddig csak elvétve fordultak meg fedélnélküliek. Korábban írtuk róla, hogy az építőipari vállalkozás a Kis-Duna-parton akar építkezni, amit a lakosság egy része mega akar akadályozni. Szerintük az ételosztást a cég fricskának szánja. Az EH viszont állítja, csak a jó szándék vezérelte őket.


Jótékonyság? Provokáció? Ellentétes vélemények hangzanak el az Elephant Holding Zrt. karitatív kezdeményezéséről: január 2-a óta csepeli telkükön ételt osztanak a rászorulóknak, ott, ahová az Ibiza lakóparkot szeretnék felhúzni, és amelynek építését egyelőre jogerős, végleges engedély hiányában, nem tudták elkezdeni. A Hollandi út környékének lakói ugyanis összefogtak, és megalakították a Csepeliek a Kis-Duna-partért Egyesületet. A szervezet a bírósághoz fordult, hogy megakadályozza a zöldövezet beépítését.

Az Ibiza lakópark építtetője, az Elephant Holding Zrt. igazgatója, Csikós Balázs, a hvg.hu-val közölte, egy tavalyi megbeszélésen azt kérték a civil szervezet tagjai, hogy a területnek legyen közcélú funkciója. „Elgondolkodtunk a felvetésen, s arra jutottunk, hogy a legjobb, ha karitatív tevékenységbe kezdünk, hogy így segíthessünk a kerületben élő rászorulóknak.”

Csikós Balázs beszámolt arról is, hogy megkeresték a Magyar Vöröskereszt helyi képviseletet, hogy megtudakolják, mi az, amiben leginkább elkél a segítség. „Közölték velünk, hogy nincs elegendő kapacitásuk a mintegy száz csepeli hajléktalanról történő gondoskodásra, és ebben tudnánk leginkább segíteni. Tájékoztattak minket az ételosztás feltételeiről, s hogy ne kelljen egy hosszú engedélyezési eljárásba bonyolódnunk, úgy döntöttünk, hogy az ételfutár vállalkozástól, amely az irodáinkba is szállít, plusz negyven adag ételt rendelünk és vitetünk ki a telkünkre

Az igazgató megmagyarázta, azért történik az ételosztás közvetlenül náluk, hogy lássák, hova kerül a felajánlásuk, amely milliós nagyságrendet tesz ki. „Úgy tervezzük, hogy a tavaszig tartó akció során folyamatosan emeljük az adagok számát; a kezdeti negyven helyett már most hetven ételt osztunk ki a Hollandi úton. Azt követően pedig, vagy ha időközben elindulhat az építkezés, ismét átgondoljunk, hogyan segítsünk, mert ezt kötelességünknek érezzük, ha már Csepelen fejlesztünk.”

Egy lakos véleménye
A Hollandi út környékén lakók nem fogadták jól a karitatív akciót. Az ételosztásról szintén beszámoló csepel.info internetes portálon szerepel a következő bejegyzés: „Nem magánterületen, hanem közterületen tartózkodnak és veszik át a csomagokat a hajléktalanok (odamentem, megnéztem), kerítésen keresztül úgy, hogy kaput sem nyitnak nekik… A cégek egyébként valamelyik karitatív szervezeten keresztül szoktak adományozni, nem ílyen módon. Egyébként, ha őszinte lenne a szándékuk akkor a hajléktalan szálló közelében osztanák a kaját, ahol ténylegesen nagy számban vannak jelen a rászorulók.”
Az EH egyébként is többféle karitatív tevékenységet végez, például iskolákat támogat – hangsúlyozta Csikós Balázs hozzátéve, igaz, hogy ezt alapítványok révén teszi, s nem olyan direkt módon, mint a XXI. kerületben az ételosztást. A helyiek bírálatára csak ennyit mondott: „sajnálja, hogy az emberek mindenben a rosszat keresik”.

Az építőipari cég ételosztása egyébként, ha zavarja is a Hollandi úton lakók szemét, nem váltotta ki tiltakozásukat, ugyanis a XXI. kerületi rendőrkapitányság sajtósa, Balogh Zsanett a hvg.hu-val azt közölte, hogy jelezték nekik az akciót, de konkrét bejelentés nem érkezett az ügyben. Mivel a cég a saját telkéről adja ki a hajléktalanoknak az ingyen kosztot, így még területfoglalási engedélyt sem kellett kérniük.

Emellett közegészségügyi szempontból is minden rendben zajlik. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztályának vezetője, Ócsai Lajos a hvg.hu-nak arról számolt be, hogy nem hallott még olyan ételosztásról, mint amit az Elephant Holding szervezett, de ennek az egyedi akciónak – olyan formában, ahogy zajlik – nincs közegészségügyi vonzata. „Mivel nem főznek a helyszínen, így tálalókonyhát nem kell kialakítania a cégnek. Biztosítania kell viszont az egyszer használatos evőeszközöket, a helyet, ahol elfogyaszthatják az étet a rászorulók, illetve a szemetest, hogy a maradék, és a dobozok ne szennyezzék a környezetet.

A hvg.hu megkérdezte Vancsik Istvánt, a Csepeliek a Kis-Duna-partért Egyesület elnökét, aki elmondta, üdvözölnek minden ilyen kezdeményezést, főleg amennyiben hosszú távú. „Azért egy kis provokációt érzünk az ételosztásban, mert szerintünk a területnek más közcélú tevékenységre lenne szüksége, ráadásul, az Elephant Holding – úgy tudom – máshol nem is oszt ingyen ebédet. A lényeg mégis az, hogy az építőipari cég szükségét látja, munkánkkal szívesen hozzájárulunk a karitatív tevékenységhez.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

A csepeliek tovább harcolnak az uszoda helyett épülő lakópark ellen

Nem ajánlotta az Ibiza-lakópark bemutatott tervének engedélyezését legutóbbi, július 18-i ülésén a Fővárosi Tervtanács (FT), mert kifogásolta az épületek kialakításának tájidegenségét. A testület tagjai több módosítást tartanának szükségesnek ahhoz, hogy a lakópark megépüljön. Eközben a civilek a bírósághoz fordultak, s annak döntéséig kérték az építési engedélyezési eljárás felfüggesztését.

Itthon

A trójai elefánt - lakóparkpánik Csepelen

Wellness-központot vártak a csepeliek a zöldellő Királyerdő Kis-Duna parti részére, de száznyolcvan lakásos lakóparkot kapnak helyette, 18 méter magas épületekkel. A helyi polgárok úgy érzik, évekig tudatosan megvezették őket.

hvg.hu Itthon

Demonstráció a lakóparkot építő Elephant előtt

Dugó alakulhat ki Budapest belvárosában, a Kodály köröndnél ma délután négy óra körül, miután a csepeli Duna-part beépítése ellen demonstrál egy civil szervezet a tervezett lakóparkot építő Elephant Holding székházánál.

Mikor lesz saját lakásom? – Nagyok a különbségek az országban

Mikor lesz saját lakásom? – Nagyok a különbségek az országban

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Beültünk a Magyar Honvédség elrettentő új terepjárójába – fotógaléria

Megtalálták, hogy kik gyártják az ózonpajzsot romboló, betiltott CFC-gázokat

Megtalálták, hogy kik gyártják az ózonpajzsot romboló, betiltott CFC-gázokat

Döntöttek a katari vébéről, marad az eredeti terv

Döntöttek a katari vébéről, marad az eredeti terv

Hitler beszédeit elemezte Emilia Clarke a Trónok harca utolsó részéhez

Hitler beszédeit elemezte Emilia Clarke a Trónok harca utolsó részéhez

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból