szerző:
MTI/hvg.hu

Horváth Ágnest április 30-ával menti fel egészségügyi miniszteri posztjáról a miniszterelnök - jelentette be akormányszóvivő azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc és az egészségügyi miniszter négyszemközti egyeztetést folytatott a kormányfő parlamenti dolgozószobájában hétfőn. Az SZDSZ elnöke szerint Gyurcsány felrúgta a koalíciós megállapodást. A kisebbik koalíciós párt ezért visszahívná minisztereit a kormányból. Az ellenzék szerint Gyurcsánynak távoznia kellene.

Horváth Ágnes és Gyurcsány Ferenc
© Stiller Ákos

Az egészségügy átalakítását folytatni kell, a cél az, hogy az emberek jobb szolgáltatást kapjanak, növekedjen a biztonság - hangoztatta a kormányszóvivő, miután bejelentette Horváth menesztését. Daróczi Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy a reformoknak nyugalommal és párbeszéddel kell párosulniuk.

A kormányszóvivő közölte, a miniszterelnök azt kéri a kormánypártoktól, hogy április 30-áig állapodjanak meg az egészségügy átalakításának további tennivalóiról és a menetrendről is. Hozzátette, hogy Horváth Ágnes utódjáról a kormánypártok egyeztetnek majd.
 
Az MTI úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferenc vasárnap sem személyesen, sem telefonon nem tárgyalt Kóka Jánossal, és a kormánypártok koalíciós egyeztetést sem tartottak.

Horváth Ágnes a megbeszélést követően úgy távozott a miniszterelnöki dolgozószobából, hogy a közeli folyosón felsorakozó újságírókkal nem kellett találkoznia.

Daróczi Dávid megerősítette: Kóka Jánossal szombaton beszélt a miniszterelnök, vasárnap nem egyeztettek és nem is találkoztak. Elmondta azt is, az MSZP délelőtti frakcióülésén a miniszterelnök értékeli a helyzetet a képviselők előtt. Az MTI információi szerint az SZDSZ vezető politikusaival a kormányfő már szerdán közölte a szándékát, de akkor arról nem beszéltek, hogy az egészségügyi miniszter távozását szombaton már be is jelenti.

Az SZDSZ kilépne a kormányból

Az SZDSZ-frakció arra kéri az ügyvivői testületet, hogy esti ülésén döntsön a szabaddemokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal - jelentette be Kóka János pártelnök és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a hétfői frakcióülés szünetében.

A pártelnök szerint a kormányfő szombati beszédével gyakorlatilag felmondta az együttműködést, és paradox módon a Gyurcsány-kormány programjára mondott nemet. Kóka János hozzátette: Gyurcsány Ferenc egyoldalúan, egyeztetés nélkül döntött Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztéséről.

Az SZDSZ-es miniszterek és államtitkárok nem ülnek be ma a parlamenti patkóba, ahol a kormánytagok szoktak ülni - írja az Index.
 

Ellenzéki reakciók
A KDNP egyetért Horváth Ágnes menesztésével, de úgy véli, a miniszterelnöknek is mennie kell. 
Dávid Ibolya (MDF) szerint is távoznia kell Gurcsány Ferencnek, mert a "soha nem látott kormányválság" miatt szerinte megszűnt az érdemi kormányzás. 
 A Fidesz várhatóan a parlamenti ülésen fejti ki álláspontját.
A Népszabadság úgy tudja, hogy az SZDSZ komolyan mérlegeli a koalíciós szerződés fölmondását. Az újság forrásai szerint az SZDSZ-ben olyannyira demokrácia- és koalíciósellenesnek tartják Horváth Ágnes menesztését, hogy ezek után nehezen tudják elképzelni az együttműködést Gyurcsány Ferenccel. Az SZDSZ-ben azért is verte ki a biztosítékot a miniszter menesztésének felvetése, mert Gyurcsány Ferenc nemrég azt közölte, hogy nem lesz minisztercsere.

Az MSZP képviselőcsoportja is megvitatja a kialakult helyzetet és sajtóhírek szerint dönthetnek arról is, mi legyen a pénztártörvénnyel. Este SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója együttes ülést tart.

Gyurcsány Ferenc szombaton az MSZP országos pártértekezletén azt mondta: az egészségügyi reformpolitika mögött elfogyott a támogatás, új megoldásokra és nyugalomra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére.

Az SZDSZ Horváth Ágnes menesztésére közleményben úgy reagált: a miniszterelnök "egyoldalúan, egyeztetés nélkül" jelentette be, hogy nem kíván az egészségügyi miniszterrel együtt dolgozni, ami a párt számára nem fogadható el.

Gyurcsány párton belül izmosodna (Oldaltörés)

Elemzők szerint Gyurcsány Ferenc elsősorban az MSZP-n belüli helyzetét akarta erősíteni Horváth Ágnes menesztésével. Abban Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Juhász Attila, a Political Capital szakértője is egyetért, hogy nagy a koalíciós szakítás esélye, hiszen az SZDSZ kinyilvánította: nem fogadja el a miniszterelnök döntését.

Juhász Attila szerint a koalíciós pártoknak egy esetleges szakításnál mérlegelniük kell, hogy a kisebbségi kormányzásnak nagyon nagy a kockázata, mert kormányzásképtelenség esetén előrehozott választásokat is eredményezhet. A két elemző úgy látja, ez az MSZP-nek és az SZDSZ-nek sem érdeke.

Szomszéd Orsolya arra hívta fel a figyelmet: a helyzetet befolyásolhatja az is, hogy az SZDSZ belső vitái miként alakulnak, és a párt fel tud-e lépni egységesen Horváth Ágnes menesztésének kérdésében. Szerinte a koalíció konfliktusa feloldható lenne például azzal a régóta napirenden lévő tárcacserével, miszerint az SZDSZ az egészségügyi helyett megkapja a Külügyminisztérium irányítását. Hozzátette: így a szocialisták elkerülhetnék az újabb népszavazást, amit egyébként a párt elvárna a miniszterelnöktől.

Mindkét elemző úgy látja, az egészségügyi tárca vezetőjének menesztésével is lényegében az MSZP elvárását teljesítette Gyurcsány Ferenc, aki ezzel a párton belül akart erősödni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ülést nem tart az ügyben, de vizsgálja a parlamenti bizottság a visontai szennyezést

Ülést nem tart az ügyben, de vizsgálja a parlamenti bizottság a visontai szennyezést

Még nem látszik, hogy nagyobb lesz-e az ötéves űrterv lángja, mint a füstje

Még nem látszik, hogy nagyobb lesz-e az ötéves űrterv lángja, mint a füstje

Adventi mesenaptár – december 5.

Adventi mesenaptár – december 5.

Már négyen is elfoglalnák Borkai Zsolt megüresedett székét

Már négyen is elfoglalnák Borkai Zsolt megüresedett székét

Betiltották a szilveszteri petárdázást Münchenben

Betiltották a szilveszteri petárdázást Münchenben

Videó: Gazdag orosz autósoknál megint elgurult valami

Videó: Gazdag orosz autósoknál megint elgurult valami