szerző:
hvg.hu

Kémprogramokat telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére – értesült a Népszabadság. A társaság rendszerét azt követően vizsgálták át, hogy kiszivárgott a BKV vezérigazgató-helyettese és a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes sajtóreferense között zajló botrányos levélváltás. A VEKE szóvivője szerint a "kémprogramos üggyel" próbálja meg elterelni a figyelmet a BKV a nyilvánosságra került levélváltásról.

A BKV tegnap tett feljelentést levéltitok, gazdasági titok megsértése, valamint gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése gyanújával, miután a társaság informatikai rendszerére öt kémprogramot telepítettek fel ismeretlenek. A behatolók nemcsak a cég szerverén futó levelezéshez és a belső kommunikációhoz férhetnek hozzá, hanem akár a forgalomirányítási rendszerhez is – figyelmeztet a Népszabadság, hozzátéve: mindennek akár nemzetbiztonsági kockázata is lehet, hiszen a NATO-tagállamokban a közösségi közlekedési vállalatok fokozott védelmet élveznek.

A BKV-nál azután rendelték el a vizsgálatot, hogy múlt héten Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője sajtótájékoztatón idézett a Regőczi Miklós BKV-vezérigazgató-helyettes és Horváth Éva, Hagyó Miklós városüzemeltetési főpolgármester-helyettes sajtóreferense közötti e-mail-váltásból, amit – mint később kiderült – a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője, Vitézy Dávid juttatott el Tarlóshoz.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán délután azt közölte, hogy megérkezett a rendőrségre a közlekedési vállalat feljelentése. Tanulmányozzák a feljelentést és három napon belül döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást az ügyben. A jogszabályok szerint a rendőrségnek három nap áll a rendelkezésére a feljelentést követően, hogy mérlegelje, indít-e nyomozást vagy sem.

Az egyébként privát címekről küldött elektronikus levelekben arról esik szó, hogy miként lehetne pártpolitikai célokra használni egy a Polgárok Házába tervezett közlekedési fórumot. Vitézy a hvg.hu-nak elmondta: nem kémprogramok útján jutott hozzá az ominózus levelezéshez, az egy olyan CD-n volt elérhető, amelyhez a felügyelőbizottsági tagok és a frakciók is szabadon hozzáférhettek. Hangsúlyozta: a kémprogramok ügyében felügyelőbizottsági tagként azonnal vizsgálatot kezdeményez, miután a BKV súlyos pénzeket fizet ki egy cégnek az informatikai rendszer üzemeltetéséért és a biztonságért. Kifejtette: azt sem érti, miért csak most vizsgálták meg a társaság informatikai rendszerét, hiszen erre korábban is szükség lett volna. Úgy véli, a BKV-nak annyira kínos a levélbotrány, hogy most egy informatikai botránnyal próbálja meg elterelni a figyelmet.

A kémszoftvereknek egyébként számos fajtája ismert. Az egyik legveszélyesebb, úgynevezett rendszermonitorozó programokat gyakran érdekes vagy hasznos szoftvernek álcázzák. Ez olyan biztonsági rést tartalmaz, amelyen keresztül egy cracker át tudja venni a kiszemelt számítógép feletti irányítást. Változó „tudású” programok lévén, sok mindenre képesek: naplózhatják, azaz figyelhetik a billentyűleütéseket, az e-mail forgalmat, a chat beszélgetéseket, az azonnali üzenetküldő rendszereket (például az MSN-t), a futtatott programokat, a felhasználó által alkalmazott jelszavakat vagy felhasználóneveket, a meglátogatott weboldalakat. Mi több, olyan monitorozó programok is ismertek, amelyek online streaming videót közvetítenek a felhasználó gépéről, gyakorlatilag állandóan megfigyelhetővé téve annak tevékenységét.

A trójai kémprogramok ártalmatlan szoftvernek álcázott ártalmas kódok: a gépre kerülve létrehozhatnak, módosíthatnak vagy törölhetnek bármit a gépen, illetve onnan ki- vagy oda bejuttathatnak bármilyen információt - természetesen a felhasználó tudta nélkül. Egy trójai kémprogrammal egy idegen teljes mértékben átveheti a már fertőzött gép feletti irányítást: akár még a CD-meghajtót is zárolhatja. Sőt egy-egy intézmény megtámadott gépei világméretű botnet (zombihálózat) rabszolgáiként végezhetik, azaz akaratlanul is az internetes bűnözés aktív szereplőivé válhatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tarlós: Márciusban adhatják át a 3-as metró északi szakaszát

Tarlós: Márciusban adhatják át a 3-as metró északi szakaszát

Kaszparov: Magyarország egyértelműen ügynöke Oroszországnak

Kaszparov: Magyarország egyértelműen ügynöke Oroszországnak

Az újautószag jelenleg a legnagyobb kihívás az iparágban. Megmondjuk, miért

Az újautószag jelenleg a legnagyobb kihívás az iparágban. Megmondjuk, miért

1500+ km/h-val repülhet, mégis szuperhalk lesz a Lockheed Martin és a NASA új repülőgépe

1500+ km/h-val repülhet, mégis szuperhalk lesz a Lockheed Martin és a NASA új repülőgépe

Gyurcsány: Az ellenállás folytatódik

Gyurcsány: Az ellenállás folytatódik

Gigantikus anyaméhektől jött zavarba az arab emírség

Gigantikus anyaméhektől jött zavarba az arab emírség