szerző:
MTI

Szekeres Imre honvédelmi miniszter Peter Gordon MacKay kanadai védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokat csütörtökön Ottawában a NATO átalakításáról, a közös műveletekben való részvételről és a kétoldalú együttműködésről.

A NATO átalakítása és a jövő évben elfogadandó új stratégia kidolgozása kapcsán egyetértésre jutottak: fontos lenne, hogy az októberi budapesti miniszteri értekezleten elkészüljön a stratégia első változata. Ezt előkészítendő, a budapesti találkozó előtt egy hónappal Londonban a NATO védelmi miniszterei értekezletet tartanak – tájékoztatott a politikus.

A kanadai védelmi minisztérium vezetői külön elismeréssel szóltak a magyar honvédség teljesítményéről. A NATO-bizottság elnöke által néhány napja kiadott jelentés szerint a Magyar Köztársaság jelentős szerepet tölt be mind a NATO, mind az EU és az ENSZ műveleteiben. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hadereje után - a szárazföldi haderő létszámához viszonyítva - a magyar honvédség az, amelyik a legtöbb és legmagasabb szintű műveletben vesz rész nemzetközi megbízások alapján. Magyarország ezt rendkívül szűkös anyagi erőforrások mellett hajtja végre, s ez elismerést kapott Kanadában és más tagállamok vezetőivel való találkozókon is - hangsúlyozta Szekeres.

A kétoldalú együttműködés terén a miniszter ismertette a pápai légi bázis továbbfejlesztésével kapcsolatos elképzeléseket. Javasolta a kanadai kormánynak: mérlegelje, hogy saját C-17-es flottája bázisául Európában Pápát válassza.

Emlékeztetett arra, hogy Pápára települ 13 NATO-tagállam és 2 EU-ország közös stratégiai légi szállítási flottája - ez 3 darab C-17-es nagy szállítógépet jelent. Az ezt irányító NATO-szervezet is Magyarországra települ. Szekeres értesülése szerint jövő hét közepéig ezt az Egyesült Államok is jóváhagyja, hogy Robert Gates miniszter bejelenthesse a csütörtöki brüsszeli NATO-értekezleten.

Ha kedvező döntés születik a kanadai C-17-es flotta pápai bázisáról, ez nagy mértékben elősegítené azt a további tervezett lépést, hogy a Boeing cég legalább egy karbantartó és javító bázist hozzon létre Pápán a C-17-esek kiszolgálására. Ez további gazdasági, munkahelyteremtő lehetőségeket teremtene Magyarország és a térség számára - mondta a miniszter. Mint hozzátette, arról is egyeztetések kezdődtek, hogy a kiépülő pápai légi bázis egyben civil logisztikai központtá, illetve a magyar honvédség logisztikai bázisává váljon.

A kétoldalú kérdések között Szekeres konzultációt folytatott kanadai partnereivel a nemzeti katonai stratégiáról. Mint megjegyezte, a biztonsági kérdések egyre inkább összefonódnak természeti, környezeti és demográfiai kérdésekkel, és a magyar nemzeti katonai stratégia civil szakértői körében hetek-hónapok óta zajló vitába szeretnék becsatlakoztatni a kanadai tapasztalatokat.

Ugyancsak a kétoldalú együttműködés lehetőségét jelenti, hogy Magyarország is bekapcsolódna abba a folyamatba, amelyet az amerikai és a kanadai légierő megkezdett: új, szintetikus üzemanyagtípusok kialakításába környezetvédelmi és gazdasági szempontok miatt. Szekeres hangsúlyozta, hogy Budapest ehhez csatlakozni kíván. Mint elmondta, Magyarország fel fogja használni a kanadai logisztikai változások tapasztalatait is a hatékonyabb és takarékosabb készletgazdálkodás érdekében.

Szekeres csütörtökön a kanadai parlament védelmi bizottságának elnökével is tárgyal védelempolitikai és stratégiai kérdésekről. Pénteken ellátogat Moose Jaw-ba, a NATO Repülőkiképző Program (NFTC) központjába, ahol találkozik a pilótakiképzésen részt vevő magyar pilótákkal is. A Saskatchewan szövetségi tartományban lévő légi bázison a két ország 2004-ben kötött megállapodása alapján az egyéb pilótaismeretekkel már rendelkező magyar jelölteket vadászpilótává képezik ki; a kétesztendős oktatás keretében évi 80-90 órát repülnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szekeres Imre: felértékelődött a katonaság szerepe

Az elmúlt években, a sorkatonaság megszűntetését követően, s ez annak köszönhető, hogy katonáink itthon is és külföldön is magas színvonalú teljesítményt nyújtanak - erről Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszélt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) nyílt napján.

MTI Világ

Szekeres Imre a boszniai védelmi miniszterrel tárgyalt

A Bosznia-Hercegovinában zajló stabilitási folyamatról, Koszovó jövőjéről és a bosnyák-magyar kapcsolatokról tárgyalt vasárnap Budapesten Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Selmo Cikotic bosnyák védelmi miniszter.

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Látványos előzetest kapott Brad Pitt új sci-fije

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Egy android tart éppen a Nemzetközi Űrállomás felé

Egy android tart éppen a Nemzetközi Űrállomás felé