szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar kormányfő túlélési harca címmel közölt elemző cikket szombati számában a Neue Zürcher Zeitung svájci világlap a magyarországi belpolitikai helyzetről.

A legfőbb politikai vitatéma Magyarországon ma az, vajon leváltja-e a szocialista párt a kormányfőt, és lesz-e előre  hozott választás - mutat rá az Oplatka András, az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem tanára, a lap korábbi szerkesztője és tudósítója által jegyzett írás.  

A szerző leszögezi, hogy a számszerűen gyenge SZDSZ a mérleg nyelvét képezi a parlamentben a szocialista kormánytábor és az ellenzéki fiatal demokraták között. Ám kérdéses, hogy új szerepkörében valóban olyan helyzetbe került-e, amelyből jobban tudja befolyásolni a kormány irányvonalát. Óvatosan kell kezelni a fenyegetést, hogy szükség esetén új választást kényszerít ki. Ugyanis egy előre hozott szavazás most a volt koalíciós partnerek egyikének sem ígér jót. Így a szocialisták azzal az egyszerű figyelmeztetéssel tudják sakkban tartani a szabaddemokratákat, hogy politikai öngyilkossággal érne fel számukra, ha segédkezet nyújtanának a kisebbségi kormány megbuktatásához és az új választás kiírásához. Ez a gondolatmenet a szabaddemokraták minden retorikája ellenére amellett szól, hogy a mindig is a baloldali táborhoz tartozó liberálisok kivárjanak, és a döntő helyzetekben a Gyurcsány-kabinet védelmére keljenek. Hosszabb távon persze marad a kérdés az SZDSZ számára: mi az erősebb, a politikai elvhűség vagy a korai választástól való félelem. A tényleges erőpróba az év vége felé jöhet el, amikor esedékessé válik a költségvetés elfogadása - olvasható a cikkben. 

Oplatka András úgy véli, hogy a jelenlegi kiinduló helyzeten valószínűleg keveset változtat az SZDSZ élén bekövetkezett vezetői váltás. Mint írja, Fodor Gábor az utóbbi hetekben többször érzékeltette, hogy el tudja képzelni a szocialistákkal való koalíció felújítását. Ám később tompított ezen a véleményén. Hogy pontosan hol is áll ebben a kérdésben, és milyen nagy a játéktere az SZDSZ-en belül, hamarosan ki kell derülnie. "Ha jól értjük, amit mond, akkor mindazonáltal csak akkor képzelhető el számára az újbóli együttműködés a szocialistákkal, ha a miniszterelnök többé már nem Gyurcsány Ferenc" - jegyzi meg a szerző. 

A kormányfő már kijelentette, hogy kész visszalépni, ha a személye képezi az akadályt a liberálisokkal való újraegyesülés útjában - folytatja a cikk. Hosszú ideig az a nézet uralkodott a szocialisták között, hogy a szerfölött népszerűtlen takarékossági intézkedésekre való tekintettel Gyurcsánynak fenékig kell ürítenie a keserűség poharát, mielőtt a következő választás közeledtével idejekorán leváltják. Ma azonban - főleg a szocialista frakció soraiban - az a meggyőződés látszik felülkerekedni, hogy lehetőség szerint már most ősszel találjanak utódot helyette, mert a kormányfő-pártvezető még képes, és magával rántja a szakadékba a szocialistákat. 

Gyurcsány Ferenc azonban természeténél fogva nem az a fajta, aki könnyen feladja - írta Oplatka. Egyszer már megmentette a hatalmat a baloldal számára egy olyan erőfelmérésben (a 2006-os választáson), amelyet sok szocialista elveszettnek hitt. A kormányfő szemmel láthatóan most abba a gondolatba csimpaszkodik bele, hogy valami hasonlót ezúttal is meg tud tenni: az eddigi megszigorítások gyümölcsei hivatali idejének második felére beérnek, és a közhangulat végül is megfordul. Csakhogy a két évvel ezelőttihez képest a helyzet alapvetően megváltozott, az őszödi beszéd lerombolta Gyurcsány szavahihetőségét, minden politikus legfontosabb aduját. 

Orbán a kapuk előtt? - teszi fel a kérdést a cikk, megemlítve, hogy a közvélemény-kutatások hónapok óta kétszer annyi szavazatot jeleznek a fiatal demokraták számára, mint a szocialistákéra, ami a baloldal politikusait és publicistáit arra készteti, hogy figyelmeztessenek a Fidesz elnökének hatalmi törekvésére. Érvelésük szerint Orbán arra használná fel a kétharmados parlamenti többséget, hogy módosítsa az alkotmányt, kiszélesítse az államfő jogkörét, és elnöki rendszert vezessen be a maga számára. 


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Londoni elemzők: jelentősen nőtt Gyurcsány idei távozásának esélye

Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik a miniszterelnöki posztról. A lehetséges jelöltek közül Bajnai Gordon lenne a leginkább piacpárti, áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtöki elemzésében, amely szerint a gazdaság helyzete miatt a Fidesznek is jelentősen vissza kellene vennie ígéreteiből, ha győzne az esetleges előrehozott választásokon.

MTI Itthon

Orbán Fodorral oszlatná az Országgyűlést

Orbán Viktor levélben tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új elnökét. A Fidesz elnöke hétfőn egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre emellett arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú szavazat a parlament felosztatásához, ami az előrehozott választások előfeltétele.

MTI Itthon

Orbán: az SZDSZ-szel „vadházasság” lenne

Orbán Viktor szerint egy előre hozott választás után tárgyi kérdésekben lehet együttműködés a Fidesz és az SZDSZ között, de a koalíció lehetőségét kizárta a Fidesz elnöke a TV2-nek adott interjúban.

MTI Itthon

Orbán: "új egyezséget" és előrehozott választást sürget

Orbán Viktor ismét az előre hozott választásokat sürgette; a Fidesz elnöke pártja csütörtöki budapesti közéleti-politikai évadzáró rendezvényén azt mondta, a globális gazdasági átalakulást csak úgy vészelheti át Magyarország, ha politikai fordulat következik be és új egyezségek alapján működő válságkezelés indul el.

Gulyás: Elegendőek a kormány intézkedései

Gulyás: Elegendőek a kormány intézkedései

Járványostól a digitálisig: Összeszedtük milyen társasokkal ütheti el az időt otthon

Járványostól a digitálisig: Összeszedtük milyen társasokkal ütheti el az időt otthon

Kétezer állat gyomortartalmát vizsgálták meg, az eredmény némelyiknél sokkoló

Kétezer állat gyomortartalmát vizsgálták meg, az eredmény némelyiknél sokkoló