szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A katolikus egyház nem ért egyet az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatával és tiltakozik a tavaly decemberben elfogadott törvény ellen, amely szinte a házasság szintjére helyezi az ilyen típusú viszonyt - mondta Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családügyi bizottságának elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az MKPK-nak a tájékoztatón felolvasott nyilatkozata szerint ez "veszélyes támadást jelent a társadalom alapvető intézménye, a család ellen". Nem csak az egyház és a természeti törvény, de a magyar alkotmány is azt vallja, hogy "a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása".

Az MKPK családügyi bizottságának elnöke szerint a házasságon kívüli párkapcsolatok törvényi szintű elfogadása, ideértve az egyneműek együttélését is, "gyengíti a társadalom életerejét" és veszélyezteti a felnövekvő gyermekek egészséges fejlődését.

Hangoztatta azt is, hogy a püspöki konferencia szerint a család a gyermekek nevelése szempontjából mással nem helyettesíthető. Felhívta a figyelmet arra, hogy a politikusoknak szem előtt kell tartaniuk a társadalom védelmét, ezért - mondta - olyan jogszabályokat kell hozniuk, amelyek erősítik a családokat, a fiatalokat pedig gyermekvállalásra buzdítják.

Hámori Antal, a Magyar Katolikus Családegyesület életvédő fórumának alelnöke a sajtótájékoztatón bejelentette, saját nevében beadványt nyújtott be az alkotmánybírósághoz, melyben kérte, hogy a testület mondja ki: az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvény alkotmányellenes, mert "sérti az egy férfi, egy nő életközösségét magában foglaló házasság jogintézményét."

Bíró László szólt arról is, hogy áprilisban, még mielőtt az Európa Tanács (ET)szavazott volna az abortusz liberalizálásáról, levélben fordult a képviselőkhöz, azt kérve, ne fogadják el a terhesség-megszakítás megkönnyítését. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az strasbourgi testület 109 szavazattal 69 ellenében megszavazta az abortusz liberalizálását.

Úgy fogalmazott: az abortuszhoz való jog "nem tartozik a szexuális és reprodukciós jog körébe". Szerinte az abortusz mindenféle korlátozás nélküli engedélyezése ellentétben áll az európai emberjogi konvencióval, melynek éppen az a célja, hogy védje az emberi méltóságot és az emberi jogokat. Az emberi méltóságnak azonban "megkerülhetetlen sarokköve az élethez való jog, ez pedig megilleti a meg nem születettet is" - jegyezte meg.

Az MKPK családreferens püspöke véleménye szerint a strasbourgi döntés nyomán Magyarországon ezentúl az orvosoknak nem kell megfontolás tárgyává tenniük a beavatkozás elvégzését; a nőknek az abortusz előtt még az orvosi tanácsadáson sem kell részt venniük. Kiemelte, hogy a nők az abortusz következtében gyakran egészségi és pszichikai károsodást szenvednek, Bíró László szerint ezért sem indokolt a korlátozás nélküli abortusz bevezetése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

A román felsőház megtiltotta a melegek házasságát

A bukaresti parlament felsőháza, a szenátus, ma módosította a családtörvényt, és megszavazta, hogy Romániában a család alapja egy férfi és egy nő szabad akaratából történő házasság. Eddig úgy volt, hogy „a házastársak szabad akaratából”, vagyis meghagyta a kiskaput az azonos neműeknek.

MTI Itthon

Fodor támogatja a melegek gyerekvállalását

Fodor Gábor bizonyos feltételek esetén támogatná, hogy meleg párok is fogadhassanak örökbe gyermeket - mondta a környezetvédelmi miniszter a Bors című napilap internetes fórumának vendégeként.

MTI Itthon

Mi az a bejegyzett élettársi kapcsolat?

Egy félig-meddig formalizált, a házasság és a papír nélküli együttélés között elhelyezkedő jogviszony jön létre a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslattal. Erről Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt.

hvg.hu Vélemény

"A melegek megpróbálnak minél heteróbban viselkedni"

Napok óta borzolják a kedélyeket az idei melegfesztiválhoz készült plakátok, amelyek gyerekeket ábrázolnak. A KDNP képviselője a gyámhatósággal fenyegetőzik, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint meg kellene óvnunk gyermekeinket a homoszexualitás létezésének tényétől is, miközben számos országban már az óvódában felkészítik a gyerekeket a másság elfogadására.

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

Szijjártó: Budapesten lesz a Diligent új termékfejlesztő központja

Szijjártó: Budapesten lesz a Diligent új termékfejlesztő központja

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám